Andrej Kostić protiv Falkonsa iz Dubaija (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)
Andrej Kostić protiv Falkonsa iz Dubaija (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Sokolovi iz Dubaija sleteli na Jadran, zasenio ih sjaj Zvezdinih bisera

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.11.23. | 22:47

Falkons Akademija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata debitovala u juniorskoj ABA ligi

(Od izveštača Mozzart Sporta sa Zlatibora)

Već neko vreme kruži priča o želji Dubaija da postane deo evropske košarke. Tek krajem oktobra ozvaničeni su i prvi koraci, kada je obelodanjeno da će ekipa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata učestvovati na juniorskom turniru ABA lige. Došao je i taj trenutak, ekipa Falkons Akademije je na startu grupne faze, na Zlatiboru, stala na crtu aktuelnim vicešampionima, ekipi Crvene zvezde. Iako je dobro počela, nije uspela trijumfom da debituje. Ekipa Branka Jorovića je uprkos sporom početku podigla broj obrtaja na vreme i na kraju pobedom 78:67 poželela dobrodošlicu novom košarkaškom talasu sa Bliskog istoka u regionalne, ali i evropske vode.

Izabrane vesti

Odigrala je Zvezda dobrih 25 minuta i to je bilo dovoljno za trijumf. Otvorila je loše, a onda su talentovani Stefan Marjanović i Andrej Kostić preuzeli stvari u svoje ruke i pokazali zašto spadaju među najtalentovanije igrače u Srbiji. Na kraju je Kostić pomogao ekipi da prebrodi napadačke muke u odlučujućem kvartalu i susret okončao sa 21 poenom. Marjanović je pored 14 poena imao i osam skokova, pa je bio među najzaslužnijima što su crveno-beli imali potpunu kontrolu na skoku (46:32).

Marko Tofoski je sa druge strane pokazao ozbiljan potencijal. Bio je pravi lider ekipe iz Dubaija i susret okončao sa 24 poena, 10 skokova i pet ukradenih lopti zua indeks 40. Proveo je preko 36 minuta na parketu. Ispratio ga je talentovani centar Aleksa Vlajić, svojevremeno i član omladinskih selekcija Zvezde, sa dabl-dablom od 11 poena i 14 skokova.

Marko Tofoski (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)Marko Tofoski (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Košarkaši ekipe iz Dubaija su fantastično otvorili meč. Kao da su iznenadili izabranike Branka Jorovića i odmah napravili seriju 8:0. Mučila se Zvezda u napadu, pa je usledila nova serija ekipe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za velikih 16:2 u uvodnoj deonici. Tek je zakucavanje Lukića probudilo crveno-bele. Lučić je ulio preko potrebnu energiju i prišli su na 15:22, da bi se na odmor otišlo sa 17:25.

Razbudila se Zvezda na vreme i onda u drugoj deonici pokazala kvalitet, preko dvojice možda i najtalentovanijih pojedinaca. Marjanović je pokazao izvanredne atletske sposobnosti, ali i sa nekoliko dobrih poteza vratio crveno-bele u igru. Nadovezao se zlatni juniorski reprezentativac Kostić sa sedam poena i odjednom je na semaforu stajalo 36:30 za Beograđane. Sačuvali su višak i poluvreme okončali sa 42:37.

Gde su Jorovićevi izabranici stali u drugoj, nastavili su u trećoj četvrtini i prednost je postepeno nastavila da raste. Posle samo četiri minuta igre u drugom poluvremenu rezultat je bio 58:42. Razigrali su se crveno-beli i kako je vreme odmicalo tako je bilo sve jasnije da rival ne može da ih zaustavi. Na poslednju pauzu otišlo se sa 65:50 u korist Zvezde.

Trgli su se ipak puleni Petrosa Krasopulosa u poslednjem kvartalu. Zategli odbranu i u napadu igrali preko ključnog tandema Tofoski - Vlajić. Poen po poen, topili su deficit, da bi na ulasku u poslednjih pet minuta susreta prišli na minus 10. Tu su i stali. Stigao je umor pomenuti duo srpskih igrača, Zvezda je strpljivo čekala šansu da zada poslednji udarac rivalu i to učinila sa četiri vezana poena Kostića na ulasku u poslednja dva minuta (74:60). Tada je već bilo sasvim jasno da vicešampion Jadrana u juniorskom uzdastu pobedom otpočinje borbu za mesto na završnom turniru U19 ABA lige.

Juniori Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)Juniori Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanović)

Od ostalih srpskih predstavnika, jedino Partizan nije kročio na parket prvog dana turnira, s ozbirom da je u grupi sa još dve ekipe (Mega i Cedevita Junior), a samo košarkaši Borac Mozzarta nisu ostvarili trijumf.

Ekipa iz Čačka izgubila je posle velike borbe od Studentskog centra 79:73, uprkos 19 poena, šest skokova i tri ukradene lopte zlatnog srpskog Orlića, Pavla Nikolića. Doduše, uz ne tako dobre procente šuta (6/15 za dva, 2/8 za tri). U pobedničkom sastavu blistao je verovatno i najtaletovaniji crnogorski košarkaš David Mirković sa 33 poena i 13 skokova za indeks 42.

Za razliku od Borca, Mega je bila veoma ubedljiva u sudaru sa Cedevitom Junior i došla na korak do plasmana na završni turnir pobedom 103:67. Tako će meč izabranika Dragoljuba Avramovića protiv mladih nada Partizana biti od ključne važnosti u ovoj grupi, s ozbirom da je braniocu titule, ekipi Mege, potrebna pobeda da overi mesto na Fajnal foru.

U redovima Mege se svih 12 igrača upisalo u listu strelaca, a izdvojili su se zlatni srpski juniori Filip Jović sa 19 poena i sedam skokova (indeks 24), kao i Bogoljub Marković sa 16 poena i osam uhvaćenih lopti. Odličan i talentovani Abdramane Sibi sa 13 poena i osam skokova, za indeks 21. Još jedan član selekcije Srbije koja je u Nišu postala juniorski prvak Evrope, Andrej Mušicki, odigrao je dobar meč za Avramovićev sastav i bio blizu dabl-dabla sa po osam poena i assitencija.

Mlada ekipa Vojvodine je takođe ostvarila trijumf, pošto je u neizvesnom susretu bila bolja od Splita 74:72. Istakao se Marko Vučković sa 21 poenom i sedam skokova.

U19 ABA LIGA - GRUPNA FAZA

Utorak (1. kolo)

Mega - Cedevita Junior 103:67

Zadar - Krka 75:82

Studentski centar - Borac Mozzart 79:73

Vojvodina - Split 74:72

Crvena zvezda - Falkons Dubai 78:67

Cedevita Olimpija - Cibona

Sreda (2. kolo)

14.00: Partizan - Mega

14.00: Igokea - Zadar

16.30: Borac Mozzart - Falkons Dubai

16.30: Split - Cibona

19.00: Studentski centar - Crvena zvezda

19.00: Vojvodina - Cedevita Olimpija

Četvrtak (3. kolo)

12.30: Cedevita Junior - Partizan

12.30: Krka - Igokea

15.00: Falkons Dubai - Studentski centar

15.00: Cedevita Olimpija - Split

17.30: Crvena zvezda - Borac Mozzart

17.30: Cibona - Vojvodina


tagovi

KK Crvena zvezdaDubaiABA ligaJuniorska ABA ligaKK MegaBorac MozzartKK Vojvodina

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara