Foto: MN Press
Foto: MN Press

Split za kraj: Partizanova već “zaboravljena” ABA sezona

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.04.21. | 08:00

Crno-beli igraju poslednju utakmicu na Jadranu, a već su mislima u Superligi, odnosno sledećoj sezoni

Sezona ABA lige može se okarakterisati kao jedna od najlošijih po Partizan otkad crno-beli nastupaju na Jadranu. Nije Parni valjak stigao ni do plej-ofa, menjao je trenere, igrače, nizao teške poraze. Obično se za ovakve sezone kažu da su za zaborav, a crno-beli su je verovatno već i zaboravili. Posebno u vrhu kluba gde se sa novim sportskim direktorom Zoranom Savićem kuju planovi za dalje.

Ipak, Partizanu je ostao još jedan meč da zaključi sezonu, onaj protiv Splita od 16 časova.

Izabrane vesti

Partizan je već obezbedio opstanak, ne može u plej-of, tako da neće imati neki poseban teret i motiv protiv Splita osim da u pozitivnom tonu nastavi seriju pobeda i u što boljem raspoloženju dočeka početak borbe u Superligi Srbije koja mu je jedina ostala.

Zanimljivo je da je Partizan dobio sve utakmice protiv Splita u Jadranskoj ligi i da je rezultat u međusobnim okršajima ovih timova - 11:0. Crno-beli su dobili pet mečeva kod kuće i šest u gostima na Gripama. Prvi ovosezonski duel nekadašnjih prvaka Evrope, završen je trijumfom Partizana na Gripama s rezultatom 74:86.

Partizan je poslednji meč odigrao 8. aprila protiv FMP-a, tako da će posle pauze sada Parni valjak probati da uhvati zalet pred Superligu.

"Ovo je poslednje kolo ABA lige i zbog dvonedeljne pauze smo malo ispali iz takmičarskog ritma, ali želimo da pobedom završimo takmičenje u regionalnoj ligi i donekle napravimo pozitivan bilans pobeda i poraza u ovoj takmičarskoj godini koja je bila turbulentna. S druge strane, Splitu bi pobeda značila opstanak u ligi, ali mi ne želimo da se obaziremo na kalkulacije već se isključivo bavimo sobom", poručio je Matović.

Partizanova dvojica najkorisnijih igrača ove sezone su Rašon Tomas sa indeksom 14,26 i Ognjen Jaramaz sa indeksom 14,06. Roko Leni Ukić ima 16,18, a Marko Luković 14,18.

Mile Karakaš, trener Splita, kaže da je cilj njegovog tima jasan, a to je pobeda.

"Tražimo pobedu da bismo imali šansu za opstanak. Ne tražimo nikakve izgovore, koncentrisani smo, ove sezone smo pokazali da možemo da igramo protiv nominalno jačih ekipa. Da ne nabrajam sada utakmice protiv Crvene zvezde, Budućnosti i drugih. Verujem da možemo pobediti Partizan", jasan je Karakaš.


Ove sezone Partizan u proseku daje 81,87 poena po utakmici, dok je Split na 74,7 poena u proseku. Crno-beli su bolji i u skoku, imaju 32 skoka po utakmici napram 30 Splita. Gosti su jedino za nijansu bolji u asistencijama, a u šutu za tri poena su skoro izjednačeni na oko 34 odsto.

Pomenuti Jaramaz je jedan od retkih pojedinaca koji zaslužuju prolaznu ocenu za sve prikazano u toku sezone.

"Iza nas je pauza koja može da bude nezgodna jer smo malo ispali iz ritma utakmica. Split nam dolazi silno motivisan jer igra odlučujuću utakmicu, ali mi imamo obavezu da na svom terenu damo sve od sebe kako bismo završili sezonu na najbolji način i tako napravili dobar uvod u brobe za titulu šampiona Srbije", jasan je Jaramaz.

Splitu je sa druge strane ovaj meč važniji jer se tim sa hrvatskoj primorja bori za opstanak i traži pobedu, a uz isto vreme navija za poraze Borca i(li) Krke.

S obzirom na to da je Partizan preplovio kroz sezonu na Jadranu tako kako jeste, želeće crno-beli barem da pobedom za kraj ostave pozitivan utisak. A taj utisak su popravili poslednjim mečevima pod patronatom Aleksandra Matovića tako što su vezali četiri trijumfa. I to prvi put u sezoni.

Partizan će želeti što pre da zaboravi celu sezonu, ne samo kada je ABA u pitanju, ali i da nešto nauči iz svojih grešaka kako mu se one ne bi ponavljale u sledećem pokušaju.

Ali, pre toga na Partizanovom meniju piše Split, potom i Superliga.

ABA LIGA

Ponedeljak

16.00: (1,35) Borac (16,0) Cibona (3,50)

16.00: (1,45) FMP (15,0) Krka (3,05)

16.00: (1,20) Partizan (19,0) Split (5,00)

18.00: (8,50) Zadar (25,0) Crvena zvezda (1,07)

Utorak

18.00: Igokea - Mornar

18.00: Cedevita Olimpija - Mega

*** Kvote su podložne promenama

 



tagovi

Aleksandar MatovićRašon TomasKK PartizanKK SplitABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara