Vasilije Micić (©Star Sport)
Vasilije Micić (©Star Sport)

Šta Micićev dogovor sa Oklahomom znači za reprezentaciju Srbije?

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.07.23. | 09:20

Vrsni plejmejker ne mora da igra Letnju, što je dobra stvar

Košarkašku Srbiju obradovala je vest da se Vasilije Micić dogovor sa Oklahomom, što znači da će konačno da napravi najveći korak u klupskoj karijeri i dođe u NBA ligu za sumu od 23.500.000 dolara.

Ipak, nije mnogo vremena prošlo nakon inicijalne vesti Adrijana Vojnarovskog do momenta kada su krenule spekulacije o tome šta bi Micićev odlazak preko Atlantika mogao da znači za reprezentaciju Srbije pred Mundobasket (25. avgust - 10. septembar)?

Izabrane vesti

Prva i jedna od ključnih stvari je da Vasilije Micić ne mora da igra Letnju ligu. Oklahoma je to već potvrdila objavom rostera za ovo takmičenje. To mu automatski ostavlja više vremena da se odmori posle još jedne iscrpljujuće sezone. Suštinski nije ni bilo osnova da se od Micića traži da se obaveže na učešće u Letnjoj ligi, prvenstveno jer je dokazan as, neko ko iza sebe ima skoro deceniju i po profesionalne karijere, dve Evrolige, MVP priznanja, te pregršt timskih i individualnih priznanja...

Bez obzira na to što ima status rukija u NBA svetu srpski plejmejker će, poput Arvidasa Sabonisa i Tonija Kukoča svojevremeno ili Luke Dončića ne tako davno, u ligu doći kao jedan od najboljih košarkaša Evrope, a pre svega neko ko može da pravi razliku odmah jer sa sobom nosi veliki kvalitet i iskustvo. I toga su u Oklahomi svesni.

Sa 29 godina Micić je ostvaren košarkaš u evropskim okvirima i potpuno je logično da ode u najjaču ligu sveta i takmiči se u društvu najboljih. Možda je to moglo da se dogodi i ranije, ali ni sada nije kasno da produkt Megine škole ostavi značajan trag.

Što se tiče reprezentacije Srbije i Mundobasketa, ostaje optimizam da neće biti neočekivanih raspleta, odnosno da će Vasilije Micić voditi ekipu u Manili ka medalji koju čekamo već šest godina.

Prošlost nas je naučila da je NBA svet za sebe koji zbog izuzetne finansijske moći jednostavno ne mari previše za nacionalne timove i takmičenja pod okriljem FIBA, već vodi računa o onima koji od lige zarađuju milione, što je razumljivo.

U ovom trenutku ne postoji opasnost da Micić propusti Mundobasket. Svi se nadaju da će tako i ostati, jer bi za Srbiju bio veliki gubitak da možda i najbolji bek Evrope ne obuče novi dres.



tagovi

Vasilije Micićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Oklahoma Siti TanderNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara