Večiti derbi (©Mozzart Sport)
Večiti derbi (©Mozzart Sport)

Večiti derbi iz stručnog ugla: Više trojki, manje izgubljenih lopti, mlade u vatru zbog budućnosti, adaptacija i inspiracija

Vreme čitanja: 10min | ned. 14.03.21. | 08:42

Marin Sedlaček do detalja o novom košarkaškom susretu dva najveća srpska kluba

Početak je marta, a za košarkaške sladokusce u Srbiji priprema se već treći košarkaški večiti derbi. Više ih u Jadranskoj ligi neće biti pošto je Partizan od ranije izgubio trku za plej-of, pa nam do kraja sezone preostaju eventualni okršaji u doigravanju srpskog prvenstva, zbog čega svaki duel dva najveća srpska kluba treba posebno vrednovati.

Čudno zvuči za period od četiri meseca, ali ove sezone imamo nesvakidašnju situaciju da svaki naredni večiti derbi bude značajno drugačiji od prethodnog u pogledu koncepcije, struke i kadra. Toliko se promena dogodilo da je, baš kako će to naš sagovornik Marin Sedlaček reći - priča za sebe. Nije da ni prethodnih godina nije bilo određenih promena u timovima, ali ova je sezona očigledno specifična ne samo zbog pandemijskog stanja, već i zbog drastičnih korekcija koje su se dogodile od prvog okršaja Crvene zvezde i Partizana, do danas.

Izabrane vesti

19.30: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Partizan (5,00)

Zbog toga smo stupili u kontakt s osobom koja je u raznim ulogama ispratila najveću svetkovinu srpske košarke tokom poslednjih nekoliko decenija. Večerašnji susret (TV Arenasport, 19.30) budi različitu motivacioni snop jer Zvezda i ne namerava da se odrekne od prvog mesta na tabeli, dok Partizan želi trijumf vredan prestiža, koji bi došao kao melem na otvorene rane...

Crvena zvezda igra bez kapitena Branka Lazića zbog suspenzije, Boriša Simanić je otišao, dok Partizan nastupa bez Vila Mozlija, Radeta Zagorca i Erika Mike, dok se kapiten Novica Veličković tek oporavio i ostaje da se vidi koliko će biti spreman za meč. Crveno-beli su uspeli da oporave najveći deo onih koji su prethodnih sedmica bili zaraženi virusom korona, dok je Parni valjak drugom smenom trenera pokušao da dođe do efekta “šok terapije“ koji u Evrokupu nije upalio. Oba tima prolaze kroz svojevrsne probleme, ali to ne sme da umanji kvalitet i intenzitet košarke...

“Vrlo interesantno je da je i ovaj treći derbi u kratkom vremenskom intervalu priča za sebe. Prvo zbog toga što nijedan tim neće igrati sa istim igračima, faliće po dvojica-trojica, imamo neke koji su povređeni, neki koji uopšte nisu ni bili u timu“, otvara Sedlaček najavu večitog derbija za naš sajt i nastavlja:

“Situacija je pokazala da to nije definicija, tu nema pravila ko je favorit, zbog tenzije koji derbi nosi. Gledajući derbi 50 godina sa strane ili kao aktivni učesnik to proglašavanje favorita nije bilo kao opterećenje za jednu ekipu, već je to tradicija. Ne može unapred da se pretpostavi ko će doći do pobede. Bez obzira na ishod prošlog derbija i sve ostalo“.

Kako onda čitaocima najbolje servirati pripremu utakmice?

“Kada već govorimo o sadašnjem trenutku, tu ima više elemenata koje treba analizirati. Prvo, u kojim sastavima će dva tima istrčati na parket. Kod nas se pojavio veo misterije kada su povređeni igrači u pitanju. Ne samo kod večitih rivala, već i u ostalim klubovima. Ne znam zašto je to tako, da li je posledica korone, pa se to prenelo i na stvari koje nisu vezane za koronu. Mi nemamo informacije o tome kako teče proces oporavka, kada će neko da se vrati na parket“, jasno će dugogodišnji skaut NBA klubova uz dodatak:

“Za Zvezdu je veliki hendikep suspenzija kapitena Lazića, jer je bio jedan od vodećih igrača u osvajanju kupa pre mesec dana. Partizan će hendikep odlaska Gordića i Mekintajera morati da pokrije većom minutažom i učinkom Trifunovića koji se sad očekuje mnogo više, nego što je to bilo pre dve nedelje“.

Rašon Tomas i Marko Simonović (©MN Press)Rašon Tomas i Marko Simonović (©MN Press)

Znači, sve će zavisiti od aktuelnog momenta i motivacije?

“Dva tima imaju potpuno različite koncepcije. Neko sam ko voli košarku i uvek igram na koš više, pa zato malo drugačije gledam na stvari. Partizanova koncepcija sa Tomasom i Mozlijem koji su nosioci određenog broja poena, dominacije na skoku u napadu i odbrani, Zvezdina strategija zasniva se na većem arsenalu spoljnih igrača od kojih svi mogu da pogode trojku, što se pokazalo u meču s Himkijem. Iskreno mislim da to teško može da se ponovi, pogotovo u procentu od gotovo 70 odsto na 16/23. Treba tražiti balanse onih strana koje nisu toliko vidljive. Učinak Zvezdinih visokih igrača na skoku i poenima, te učinak Partizanovih spoljnih igrača i njihovih poena“.

Ko bi mogao da napravi razliku ili iskoči u ovakvoj utakmici?

“Ako se tako gleda analiza situacije, onda uvek neko iskoči. U prošlom derbiju je to bio Aleksa Uskoković koji je svojim ulaskom okrenuo igru i doneo pobedu, a ako se vratimo na taj derbi i pogledamo sastave, u Zvezdinom timu sada nekih ni nema. Uglavno je to bila igra u skraćenoj rotaciji. To je Partizan sada imao protiv Metropolitana, što se pokazalo kao problem. U skraćenoj rotaciji, ako ti igrači koji ulaze s klupe nemaju iskustva i minutažu, oni mogu da blesnu u nekom trenutku, ali je velika razlika između juniorske i seniorske košarke. To su sve neke enigme koje ne mogu da nam definišu ni ukupan broj poena, ni kako će se utakmica kretati“.

Na koje aspekte igre je važno da obratimo pažnju?

“Ako bismo analizirali prethodne dve utakmice, u prvoj smo imali Zvezdu koja je vodila dugo, da bi Partizan promašio šut za pobedu uz zvuk sirene. U polufinalu kupa Partizan je vodio, imao 11 poena više, a na kraju se Zvezda izborila za posed i dobila meč. I jedna i druga ekipa dugo kaskaju za dobrim igrom u kontinuitetu. Čuvanje rezultata i jurenje rezultata. To se svodi na dva parametra koji su jako važni i definišu tim koji pobeđuje – šut sa distance i broj izgubljenih lopti. Kada govorim o šutu s distance, moram da ubacim i slobodna bacanja, jer je statistički dokazano da procenat pogođenih slobodna bacanja određuje timove koji osvajaju titule“.

Uskoković i Pejdž (©MN Press)Uskoković i Pejdž (©MN Press)

Šta je to što bi moglo da bude presudno za konačni ishod večitog derbija?

“U ovom slučaju očekujem da veći fond igrača i njihovo raspoloženje odrede pobednika susreta. Sve što se dešavalo otkako je Radonjić došao, od korone do povrede, dovelo je do stalnog menjanja koncepcija. Od toga da je Zvezda igrala u skraćenoj rotaciji, s većim fokusom na domaće igrače, do kompletne rotacije sa svim igračima gde se traži njihova forma i pravi balans“, objašnjava naš sagovornik i nastavlja:

“Partizanu smena trenera nije donela ništa radikalno. Aca Matović je u timu cele sezone, pa i pre toga. On i da hoće, nema mogućnost da pravi velike promene. Sve bi to moglo da se svede na neke specijale, iznenađenja u startnih pet. Nešto što je nestalo iz naše košarke, a bilo je tipično za vreme iz osamdesetih godina je da mladi igrači počinju utakmicu. Jednostavno jer ne mogu ništa da ’pokvare’ što se ishoda tiče, ali se to u međuvremenu izgubilo“.

Ukazao je Sedlaček na još jedan važan faktor strategije dvojice trenera...

“Videćemo da li će ekipe pribeći sistemu igranja s nižim petorkama. Zvezda je prvu utakmicu dobila bez Kuzmića, a imala je Terija i O’Brajanta. Partizan se više nosio sa spoljnim linijama, iako su zavisili od učinka Tomasa i Mozlija koji su bolji učinak imali u prvom, nego drugom derbiju. U tom balansu možda leži istina koja će se ekipa bolje snaći na parketu i ko će bolje da iskoristi trenutnu formu i sastav. Pod terminom ’trenutni kvalitet’ mislim na ono što će ekipe pokazati na terenu, ne na sadašnji kvalitet Partizana, jer je to sada drugi tim u odnosu na neko prošlo vreme“.

Uroš Trifunović (©Star Sport)Uroš Trifunović (©Star Sport)

Radonjić je u poslednje vreme dao šansu Uskokoviću, prethodno i Radanovu, Filipovski i sada Matović dali su Trifunoviću, tu su i juniori koji čekaju svojih pet minuta... Da li je ovo momenat kada ih treba baciti u vatru i dati im više minuta?

“Oni moraju da se bace u vatru i igraće sigurno, ali pitanje je koliko će biti spremni s obzirom na minutažu i prethodno iskustvo. Za Trifunovića sam već govorio tokom gostovanja u jednoj emisiji da mi je čudno što on ni dosad nije igrao mnogo, jer je igrao na kašičicu. On je po meni igrač koji treba da igra više s loptom. Ako želiš da iskoristiš igrača, koristite njegove jače strane, a slabije ispravljajte treningom. Čak sam naveo i onu Partizanovu priču da kubure s drugim plejmejkerom, a mali Trifunović je eksplodirao na juniorskom Evropskom prvenstvu gde smo osvojili zlato s njim kao plejmejkerom. To su neke stvari koje traže kontinuitet“, kaže Sedlaček i produžava misao:

“Da bismo dobili povratnu informaciju od ove dece, oni moraju da dobiju neki kontinuitet. Ne kažem da treba da igraju svaku utakmicu 20 ili 40 minuta, sve po zasluzi, ali ne treba im davati minute na kašičicu, što bi u NBA rekli ’Garbage time’ iliti poslednjih minut-dva. Ovo nije samo momenat gde bi oni mogli da pomognu svojim timovima da dođu do pobede, već i perspektiva za naredne sezone“.

Nismo hteli da prekidamo sagovornika, u dahu je nastavio...

“Mi kada pričamo o smenama rukovodstva ili trenera, retko kada se osvrnemo na roster i perspektivu onih koji treba da budu nosioci narednih godina. Sada mislim da je ova situacija pomogla da crveno svetlo koje je bilo kočnica za igrače postane žuto. I svi priželjkujemo da žuto svetlo postane zeleno, a onda sve zavisi od njih, koliko će biti spremni da to zeleno svetlo uhvate. Mnoge su priče ispričane o strancima, minutima, potencijalu, prostoru... To je hiljadu tema i mnogo je kompleksno, te zahteva višednevnu analizu svih klubova i svaki klub je priča za sebe. Ne mislim na budžet, iako se kod nas sve priče uglavnom svode na to ko koliko novca ima i stranaca. Vi možete da dovede i dva stranca, oni ako su kvalitet pomoći će ostaloj ostalima da postanu bolji igrači. Možda ne baš svima, ali bar dvojici-trojici“.

Izneo nam je Sedlaček i jedan “plastičan primer“ ove tvrdnje...

“Uvek mi je u glavi Huan Karlos Navaro, koji je sa 17 godina u Barseloni kod Aita (Garsije Renesesa) ispred sebe imao (Entonija) Goldvajera i (Sašu) Đorđevića. I to je nešto što je Navara odredilo na pravac kojim je otišao. Mi ako Navara gledamo fizički, on kod nas ne bi prošao selekciju, to je sigurno. Jeste se košarka promenila i sada imamo više atleta, ali princip košarke je ostao isti, pa tako i samo stvaranje ljudskog bića. Ne može neko za tri meseca da napuni pet godina. Treba trpeti greške, imati strpljenja za izgubljene lopte i promašene zicere. To će se na kraju vratiti i na tom primeru smo mi u nekim prošlim vremenima učili i radili. Ovi mladi igrači treba da se izbore za sebe. Ne samo na treningu, već i na utakmici da dobiju poverenje. A, ako se izbore i ne dobiju poverenje, to je onda već stvar koncepcije i kluba, razmišljanja na tu temu“.

Dejan Radonjić (©MN Press)Dejan Radonjić (©MN Press)

Dejan Radonjić nesumnjivo ima mnogo više iskustva od Ace Matovića kao prvi trener, ne samo u večitim derbijima, pa da li bi to mogao da bude jedan od odlučujućih faktora predstojeće utakmice?

“Može da bude, ali to su nijanse. Meni je uvek na pameti momenat kada sam debitovao kao glavni trener. Jeste to bilo u prošlom veku, ali bilo je protiv Jugoplastike koja je bila mnogo jača. Za sebe ne mogu da kažem da sam bio ni ’M’ od Maljkovića, ali smo mi taj meč dobili. Stvar je bila motivacije igrača. Tu je ključna stvar da stariji igrači pomognu treneru. Upravo zato što jedan Novica Veličković ima više derbija u nogama nego ostatak ekipe zajedno. Ne kažem da Novica treba da iznese meč, ali takvi igrači prave razliku i mnogo su bitan faktor. Kao i to kakva je atmosfera u svlačionici. Ni tu ne može Novica sam, već moraju još dva-tri igrača da pomognu i oni moraju da sarađuju s trenerom“.

Tu je prednost na Zvezdinoj strani?

“Gledajući saradnju igrača i trenera, komunikaciji kraj terena, to su momenti, blicevi na koje treba reagovati brzo i to može da bude Radonjićeva prednost zbog toga što zna kako je pobedio prošli put i ima određeno iskustvo s nekim igračima koje zna još iz prvog mandata. Treneri neće biti odlučujući faktor da se utakmica dobije. Oni su po jedan na obe strane, igrača je po pet, ako se procentualno deli na šest glava, to je odnos 80-20 u korist igrača“.

Na kraju, koga vidite kao pobednika večitog derbija?

“Meni je i dalje sve maglovito, smatram da su šanse svakako 50-50, s tim što bih jedan procenat više dao Crvenoj zvezdi zato što igra na domaćem parketu. Jeste da je Partizan bio domaćin tu donedavno i igrači znaju tu dvoranu, ali jedno je kada ti u kontinuitetu treniraš i igraš u toj dvorani, drugo kada treniraš u jednoj, pa igraš u drugoj“.

ABA LIGA - 21. kolo

Petak

Zadar - FMP 63:76

/Onuaku 12 - Nenadić 24/

Subota

Cibona - Budućnost 72:76

/Planinić 26 - Kobs 13/

Igokea - Cedevita 76:70

/Klemons 16 - Peri 13/

Nedelja

19.30: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Partizan (5,00)

Ponedeljak

16.00: Mornar - Split

18.00: Krka - Borac

*** Kvote mogu biti podložne promenama



tagovi

Jadranska ligaKK PartizanKK Crvena zvezdaUroš TrifunovićAleksa UskokovićAleksandar MatovićDejan RadonjićMarin Sedlaček

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara