Šintong Džao (foto: Reuters)
Šintong Džao (foto: Reuters)

Iznenađenje u Jorku: Kinez snukeraški car usred Engleske

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.12.21. | 23:33

Šintong Džao pobednik prestižnog turnira

Onaj ko želi da vidi neko svetsko čudo može otići u Gizu, Aleksandriju ili na Rodos, a ljubitelji snukera u Jorku, kao i oni koji su jedan od tri najprestižnija turnira u ovom sportu pratili putem malih ili još manjih ekrana, čudom nisu mogli da se načude konačnom ishodu, pošto je apsolutni autsajder, 24-godišnji Šintong Džao, predstavnik najmnogoljudnije države na planeti, u finalu Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva savladao Belgijanca Liku Bresela rezultatom 10:5, čime je stao uz rame sa prethodnom dvojicom Kineza u čijoj biografiji stoji zapis o osvojenim trofejima iz ranga Tri krune– Dingom Džunhujem i Bingtao Janom.

Pošto su favoriti za osvajanje prve nagrade u iznosu od 200.000 funti uglavnom položili svoje takove već u uvodnim rundama turnira – prvi nosilac Nil Robertson od amatera Ejstlija u prvom kolu, Mark Selbi u drugom, Džad Tramp kolo kasnije, dok je Roni O’Saliven zaustavljen u četvrtfinalu – nije trebalo konfučijanske mudrosti da bi se došlo do zaključka kako se neafirmisanim takmičarima ukazuje prilika da postanu velika imena.

Izabrane vesti

Duel Džaoa, 26. na svetskoj rang listi i 14 pozicija slabije rangiranog Belgijanca, debitanata u bitkama za najznačajnija zvanja, započeo je onako kako je okončan – pobedom Kineza u uvodnom frejmu meča.

Kad je popularni belgijski metak nemilosrdno probio kineski zid u narednoj partiji, gledaocima u borilištu zvanom Barbaken stavljeno je do znanja da od spavanja nema ništa. Bar kad je reč o početnoj sesiji, jer se rezultat gotovo tokom celog prvog perioda igre kretao poput klatna – uglavnom je Kinez stizao do vođstva, a predstavnik Evrope poravnavao skor, vraćavši se u meč, ali je Azijat, poznat kao Ciklon, nešto boljom igrom srušio barijeru sastavljenu od frejma prednosti, osvajanjem dve uzastopne partije – pete i šeste, nešto docnije i zaključne u popodnevnom delu bitke, pa se na odmor otišlo njegovim vođstvom od 5:3.

Čim su u večernjem delu programa ’’krenuli sa centra’’, mlađi finalista je rivala oduvao za još dva frejma, pobegao je na +4 (7:3), Belgijski metak je sve više postajao ’’ćorak’’, tako da su šanse za konačan trijumf Šintong Džaoa rasle poput njegove otadžbine u vreme vladavine Ćin Šuanga.

U 11. frejmu je Bresel bolje gađao, međutim, beše to kratkotrajno usporavanje Ciklona, dupli rezultatski suficit Kinez je vratio nakon naredne partije i još dva koraka su mu preostala do šampionskog trona.

Reprezent kraljevine je privremeno odložio uspostavljanje kineskog carstva na UK šampionatu nakon jednogodišnje pauze, preokret bi bio ravan uspešno obavljenom ’’Sizifovom poslu’’. U prevodu – nemoguć!

Novi šampion je ubrzo izašao kao pobednik u dva frejma, po prvi put u karijeri osvojio titulu prvaka na ’’trokrunskom’’ nadmatanju, podsetio na svog sunarodnika Bingtao Jana, najboljeg 2019. godine i zakazao slavlje u najmnogoljudnijoj zemlji na Zemlji.

Jednostavno rečeno – Džao je rivalima rekao ’’ćao’’. I otišao uzdignutih ruku.

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

Snuker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara