Odbojkašice Srbije i stručni štab (©ossrb.org)
Odbojkašice Srbije i stručni štab (©ossrb.org)

Kreće Liga nacija za odbojkašice: Srbija bez Terzića i najboljih igračica, Amerikanke i Brazilke u najjačim sastavima

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.05.21. | 08:11

Evropske i svetske šampionke u Italiji predvodiće Aleksandar Vladisavljev. Naša reprezentacija poslala najmlađi tim s prosekom godina od samo 21. I domaćin Italija u "šarenom" sastavu. SAD prvi favorit za odbranu trona

Ako je neko navikao na pobede i zlatne medalje na velikim takmičenjima poslednjih godina onda su to odbojkašice Srbije. Dvostruke uzastopne šampionke Evrope, branilac titule prvaka sveta, olimpijski vicešampion iz Rija, danas startuje u Ligi nacija u italijanskom Riminiju, gradu na obalama Jadranskog mora.

Naša selekcija otputovala je na Apeninne kao totalni autsajder. Strategija našeg stručnog štaba je da ovo takmičenje nije toliko bitno, da treba mlade snage da se kale. Tako je bilo i pre dve godine kada je Srbija igrala u "šarenom" sastavu. Cilj ovog leta su Olimpijske igre u Tokiju i napad na triplu krunu. Zato je trofejni selektor Srbije Zoran Terzić odlučio da žrtvuje ovo takmičenje, da put Italije ne krenu naše najbolje odbojkašice nego podmlađena selekcije s prosekom godina od samo 21. Srbija će biti ubedljivo najmlađa selekcija u Riminiju. Primera radi, Brazilke dolaze sa iskusnim odbojkašicama koje u proseku imaju 30 godina.

Izabrane vesti

Neće biti u Riminiju Tijane Bošković, Brankice Mihajlović, Milene Rašić, Maje Ognjenović, Stefane Veljković, Silvije Popović, Ane Bjelice, Jelene Blagojević, Bianke Buše i ostalih trofejnih srpskih odbojkašica koje vladaju planetom poslednjih nekoliko godina.

KATARINA LAZOVIĆ NAJISKUSNIJA

Katarina Lazović (©MN Press)Katarina Lazović (©MN Press)

U Riminiju neće biti ni trofejnog selektora Zorana Terzića. Našu selekciju predvodiće njegov pomoćnik, Aleksandar Vladisavljev. Na spisku za Italiju nalaze se čak devet debitantkinja u nacionalnom timu, a najiskusnija je Katarina Lazović. Ona je odigrala najviše utakmica u dresu reprezentacije - 38. Uglavnom će Srbiju da predstavljaju igračice iz domaćih klubova, mlade, željne dokazivanja. Rezulat je u drugom planu, gleda se u budućnost jer se očekuje da posle Olimpijskih igara u Tokiju dođe do smene generacija. One najiskusnije verovatno će da kažu zbogom nacionalnom timu.

12.00: (1,01) Turska – Srbija (10,9)

Srbija će u naredna tri dana da igra sa Turskom, Poljskom i Italijom. Na otvaranju takmičenja danas (12.00) biće repriza finala Evropskog prvenstva sa Turkinjama pre dve godine. Naše rivalke s klupe predvodi Đovani Gvideti, trofejni italijanski stručnjak, trener vicešampiona Evrope Vakibanka. Za razliku od Srbija kojoj će Liga nacija da bude lišeno rezultatskog značaja, ostale selekcije uglavnom će igrati u puno jačim sastavima. Većina reprezentacija će ovo takmičenje da iskoristi kao pripremu za OI Tokiiju krajem jula.

Svaka reprezentacija će da odigra 15 mečeva u Riminiju, svako sa svakim. Četiri najbolje selekcije izboriće plasman na završni turnir, odnosno u polufinale koje se igra 24. juna. Dan kasnije na programu je finale.

Prošle godine ovo takmičenje nije igrano zbog pandemije virusa korona. U prva dva izdanja do titule su stizale Amerikanke. U premijernoj Ligi nacija 2018. godine SAD su posle pet setova slavile protiv Turske, a 2019. godine pale su Brazilke u borbi za pehar.

AMERIKANKE NAPADAJU TROFEJ, IGRAJU DŽORDAN LARSON, MIŠEL BARČ HEKLI, ANI DRUS...

Amerikanke brane trofej (©Reuters)Amerikanke brane trofej (©Reuters)

Amerikanke i ove sezone igraju u jakom sastavu, a prevodiće ih MVP prethodna dva izdanja takmičenja Mišel Barč Hekli (2018) i Ani Drus (2019). U timu su četiri odbojkašice koje su 2016. godine u Riju osvojile bronzanu medalju i čak devet koji su pre dve godine odbranile tron u Ligi nacija. Selektor Kirč Kiralji pozvao je proverene snage, a osim pomenutih odbojkašica reprezentaciju će predvoditi kapiten Džordan Larson, nekadašnja odbojkašica Ezačibašija. Tu su iskusna srednja blokerka Foluke Akinradevo Gundeson, zatim Kimberli Hil, Kelsi Robinson, Džordan Tompson...

Brazilke, Ruskinje i Japanke takođe će igrati u jakim sastavima i biće najveća pretnja po jedinog osvajača takmičenje pod pokroviteljstvom FIVB.

POLJAKINJA SMARŽEK NAJEFIKASNIJA U OBA IZDANJA

Poljakinje će da predvodi korektorka Malvina Smaržek koje je u oba izdanja Lige nacija osvojila najviše poena. U prvoj sezoni pre tri godne sakupila je 361, a u drugom izdanju je srušila svoj rekord i stigla do 421 poena. Ona je čak na 10 mečeva Lige nacija imala 30+. Odbojkašica Novare drži rekord takmičenja sa 42 poena pre dve godine u meču Poljska – Bugarska u holandskom Apeldornu.

19.30: (2,19) Italija - Poljska (1,60)

Brazilke i Tajlanđanke imaće najstarije ekipe na takmičenju s prosekom godina od 30. Najstarija odbojkašica na turniru biće Brazilka Karol Gataz koja u julu puni 40 godina. Ona je osvojila dve srebrne medalje na SP i pet puta Svetski kup. Nekada velika zvezda svetske odbojke se posle osam godina vraća u nacionalni tim i biće adut Brazilki na OI u Tokiju. Odlične igre u dresu Minasa naterale su selektora Žozea Roberta Gimaraesa da je opet pozove u nacionalni tim.

RUSKINJE ŽELE POVRATAK U VRH, ITALIJANKE I KINESKINJE PODMLAĐENE

Ruskinje su poslednjih godina izgubile primat u svetskoj odbojci. Nisu bile ni blizu odličja na velikim takmičenjeima. U nacionalni tim vratila se Tatjana Košeleva, a u selekciji su i Natalija Gončarova, Jevgenija Starceva, Irina Voronkova... Nedostaju Podkopajeva i Parubets.

Kineskinje, olimpijske pobednice iz Rija i prve na rang listi FIVB-a, dolaze u podmlađenom sastavu. Nedostajaće fenomenalna Džu Ting, nekadašnja odbojkašica turskog Vakifbanka. U sastavu će biti tri iskusne igračice koje su osvojile zlato pre pet godina u Brazilu na OI posle pobeda nad Srbijom posle četiri seta – Lin Li, Liju Ksijatong i Džang Čangning.

13.00: (4,40) Nemačka – Rusija (1,17)

Za Italijanke neće igrati korektorka šampiona Evrope Koneljana, Paola Egonu. Domaćin turnira igraće u podmlađenom sastavu. U timu će biti Ilarija Batistoni, Kamila Mingardi, Silvija Nvakalor, Sofija D’Odoriko, Anastasija Guera, Đulija Meli, Marina Lubijan...

SPISAK ODBOJKAŠICA SRBIJE

TEHNIČARI: Mila Đorđević (Crvena zvezda) i Ana Jakšić (TENT Obrenovac)

KOREKTORI: Vanja Savić (Kan, Francuska), Vanja Bukilić (Ohajo Stejt, SAD) i Sara Carić (TENT Obrenovac).

LIBERA: Bojana Gočanin (TENT, Obrenovac) i Sanja Đurđević (Ub).

BLOKERI: Božica Marković (Top Spid, Kineski Tajpeh), Jovana Kocić (Alba Bla), Jelena Delić (Crvena zvezda) i Sofija Medić (Ub).

PRIMAČI SERVISA: Katarina Lazović (Monca, Italija), Sara Lozo (Proton Saratov), Jovana Cvetković (TENT Obrenovac), Aleksandra Uzelac (Železničar Lajkovac) i Jovana Mirosavljević (Železničar Lajkovac).

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠICE (RIMINI, ITALIJA) – 1. KOLO

Utorak

10.00: (1,70) Holandija – Belgija (2,03)

12.00: (1,01) Turska – Srbija (10,9)

13.00: (4,40) Nemačka – Rusija (1,17)

15.00: (1,03) Japan - Tajland (9,00)

16.00: (1,12) Kina - Južna Koreja (5,30)

18.00: (9,00) Domininkanska Republika - SAD (1,03)

19.30: (2,19) Italija - Poljska (1,60)

21.00: (1,01) Brazil - Kanada (10,9)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fivbLiga nacija za odbojkašiceženska odbojkaška reprezentacija SrbijeZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara