©AFP
©AFP

Neka trke počnu!

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.06.20. | 13:21

F1 odredila start šampionata i prvih osam velikih nagrada u kalendaru

Promptno, odmah nakon ohrabrujuće odluke britanske vlade da dozvoli održavanje dve trke na Silverstonu ove godine, reagovala je i Formula 1. I sastavila kalendar od zasad mogućih trka, a trenutno ih je osam. Sezona će starovati već za mesec dana, to jest 5. jula u Austriji, a Red Bul Ring će i narednog vikenda ugostiti F1, s tim što se prva trka nosi naziv Velika nagrada Austrije, a druga Štajerske.

Već 19. jula najbrži i najluđi cirkus (barem bio nekad najluđi) nastavlja se odmah, i to u našem susedstvu, na Hungaroringu. Odmah potom, nakon sedmice pauze sledi selidba na Silverston gde se 2. avgusta vozi VN Velike Britanije, pa sledeće nedelje trka koja će nositi naziv "Proslava 70. godišnjice gran prija" u okviru godišnjice prve velike nagrade u Formuli 1e koja je vožena baš na nekadašnjoj pisti za bombardere iz Drugog svetskog rata. Odmah sledi selidba na jug Evrope i VN Španije 16. avgusta, 30. se vozi u Belgiji, a 6. septembra u Monci.

Izabrane vesti

Cilj Formule 1 je da održi između 15 i 18 trka kako bi sezona i zvanično mogla da bude ubeležena, kao i imena šampiona u obe konkurecije, vozačkoj i timskoj. A to znači da će se na ovaj kalendar dodavati trke kako se postigne dogovor, a šampionat mora biti zaključen najdalje do početka decembra.


Trke će u početku najverovatnije biti zatvorene za javnost, s planom da ih otvore ukoliko to lokalne vlasti dozvole. Do sada su otkazane tri trke - u Monte Karlu, Holandiji i Australiji, a odložene su u Bahreinu, Azerbejdžanu, Kini, Vijetnamu, Španiji i Kanadi. Zasad je samo VN Rusije dobila novi datum održavanja, 27. septembra, dok ostali i dalje čekaju novo mesto u F1 kalendaru.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara