Foto:Reuters
Foto:Reuters

Roni i Ding za istoriju, ostali za trofej

Vreme čitanja: 3min | pet. 16.04.21. | 16:09

Titulu iz 2020. brani O’Saliven, koji juri još jedan rekord

Nečije pozorište je na beogradskim Terazijama, nekima je ono u kući, a najboljim svetskim snukerašima, kad je u pitanju Svetsko prvenstvo, još od 1977, u Šefildu (Engleska), pa će oni i ove godine svoje predstave izvoditi u teatru Krusibl, jer je od 17. aprila 3. maja na programu 53. šampionat planete u modernoj eri ovog sporta.

Igrači, njih 32, od kojih polovina dolazi iz kvalifikacija, a preostali imaju obezbeđeno mesto u glavnom žrebu na osnovu rejtinga, u pet kola po kup sistemu će se boriti za podelu 2,8 miliona evra, bodove na svetskoj rang listi, a Roni O’Saliven za izjednačenje rekorda po broju pehara s Mundijala.

Izabrane vesti

Džad Tramp, predstavnik zemlje domaćina, uprkos tome što ne drži čelnu poziciju kad su nosioci u pitanju, slovi za glavnog favorita, razlozi su više nego ubedljivi.

Popularni Kec u rukavu na smotru majstora s takom u rukama dolazi s više aduta, nesumnjivo da će igrati ’’otvorenih karata’’ jer već 20 meseci neprekidno sedi na tronu Svetske profesionalne bilijar i snuker asocijacije, 2019. je stekao zvanje prvaka sveta, ove sezone je odneo trofeje sa čak pet turnira, tako da mesta za posebna iznenađenja kad je 31-godišnji Englez u pitanju nema.

Prethodne godine je poklekao u četvrtfinalu protiv kasnijeg finaliste Kajrena Vilsona, ove godine su ponovo učesnici, tako da postoji mogućnost za revanš u središnjici turnira.

Kao i svim ostalim nosiocima, rival momku iz Vitčerča na startu biće kvalifikant, u njegovom slučaju je u pitanju Lajam Hajfild, takođe engleski snukeraš.

Osim što je branilac titule, prvi nosilac i najbolji snukeraš svih vremena, čuveni Roni O’Saliven ne prestaje da, u skladu sa svojim nadimkom – Raketa – leti ka istorijskim visinama iz godine u godinu, mada je u tekućoj sezoni često ostajao bez goriva i u pet finala doživeo isto toliko poraza!

Rekorder u broju osvojenih titula s prefiksom ’’najveće’’, onih iz ranga tzv. Tri krune (20), pokušava da se dočepa i 7. lovora na planetarnom šampionatu, čime bi se na ukupnoj listi izjednačio sa aktuelnim rekorderom Stivenom Hendrijem iz Škotske, koji se reaktivirao nakon višegodišnje pauze, međutim, za Zlatnog dečka nema mesta u šefildskom El Doradu, pošto je poklekao u kvalifikacijama.

Njegov protivnik u prvom kolu zove se Mark Džojs, koji je jedan od devetnaestorice domaćih igrača na turniru.

Nil Robertson, poznat po nadimku Grom iz donje zemlje spržio je Džada Trampa u završnoj predstavi ovosezonskog Prvenstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UK šampionat), potom je uzdrmao O’Salivena na Tur šampionatu, što znači da Melburnška mašina, kako glasi drugi nadimak australijskog asa, melje kad je najvažnije.

Najuspešniji takmičar Mundijala 2010. godine je dvoranu teatra Krusibl minule sezone napustio posle poraza u četvrtfinalu, a to jednom od jedanaestorice igrača koji u svojim vitrinama drže pehare sa tri najprestižnija takmičenja sigurno ne zadovoljava apetite i treći tak sveta želi bar zalogaj više.

’’Kengur’’ turnir započinje susretom sa Kinezom Lijangom Venboom.

 Već četiri godine na najvećim okupljanjima ne prolaze fore Šaljivdžije iz Lestera Marka Selbija, ali on ne odustaje. Osam naslova prvaka na snukeraškim grend – slemovima ima priličnu težinu, iz tog razloga 37-godišnjaka, nekadašnjeg kralja, trostrukog svetskog prvaka nikako ne treba otpisati, jer bi takva neslana šala mogla skupo da košta njegove konkurente.

Prošlosezonski polufinalista igra vrlo dobro i tokom 2020/21, osvojio je dva turnira (Evro masters i Škotski open), jedanput je finale okončao pognute glave, zato bi dvoranu u Jorkširu mogao napustiti uzdignuta čela. Na putu do 2. kola stoji mu Kurt Maflin.

Plejadu velikana čini i Škot Džon Higins, a tu je i pobednik Mastersa Kinez Džunhuj Ding, koji bi trijumfom na Svetskom prvenstvu postao 12. takmičaru istoriji kome je pošlo za rukom da se ’’trokruniše’’.

Pošto se i ova škola plaća, pravilo je da se ispiti polažu po težini, pa će mesto u drugom kolu obezbediti oni koji u početnom krugu prvi osvoje 10 partija (frejmova), u naredne dve runde se uslov podiže na 13, polufinale zahteva četiri više , a šampionsku diplomu donosi trka do 18 dobijenih frejmova.

Gordi Albion dao je najviše pobednika (10), a u Engleskoj je ostao i najveći broj trofeja – 25.

 Kugle se i dalje okreću. Samo tako(m).

Piše: Dragan Stojić


tagovi

SnukerRoni O'Saliven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara