Detalj sa meča Turska - Rusija (© Reuters)
Detalj sa meča Turska - Rusija (© Reuters)

Srpske gracije moraju težim putem: U četvrtfinalu na Italiju ili Tursku

Vreme čitanja: 2min | pon. 02.08.21. | 10:04

Odlučiće žreb

Srbija je svoje završila. Sa četiri pobede iz pet mečeva, uz poraz od Brazila, okončala je takmičenje u Grupi A Olimpijskih igara u Tokiju i sad čeka rivala u četvrtfinalu. Kako stvari stoje, prva prepreka u eliminacionoj fazi biće izuzetno zahtevna, naspram naših devojaka će se pojaviti Italijanke ili Turkinje.

Koliko težak posao čeka izabranice Zorana Terzića pokazuje činjenica da su Italijanke aktuelne svetske, a Turkinje evropske viceprvakinje. Ono što nam daje optimizam da ćemo ih preskočiti, ko go da dođe, jeste što su u oba slučaja, na planetarnoj smotri u Japanu 2018. i kontinentalnoj pre dva leta, naše devojke završile ispred. Sa zlatnim medaljama oko vrata. Takav status stavlja ih u ulogu favorita bilo ko da se nađe s druge stane mreže.

Izabrane vesti

Ko će to biti odlučiće – žreb. Tek kad se završe svi mečevi grupne faze. Preostalo je da se odigraju susreti Japan – Dominikanska Republika i Brazil – Kenija u Grupi A (gde je naša selekcija već savladala Južnu Koreju), kao i Kina – Argentina u Grupi A, posle čega će biti formirani četvrtfinalni parovi. Pobednici će odmeriti snage sa četvrtoplasiranim selekcijama iz druge grupe, dok će preostala dva para biti žrebana. Prvi put u istoriji olimpijskog turnira.

Srbija je samo trenutno na čelu Grupe A, međutim, nije realno da ostane na liderskoj poziciji. Razlog je u činjenici da Brazilke kasnije tokom ponedeljka igraju sa Kenijom koja je pretrpela sve poraze, a bilo koji trijumf južnoameričke selekcije odveo bi je na prvo mesto i zakazao susret sa Ruskinjama, koje su završile četvrte u Grupi B. Isto tako, tim Sjedinjenih Američkih Država osigurao je prvo mesto u Grupi B i čeka boljeg iz meča Japan – Dominikanska Republika.

Što automatski znači da će Srbija, kao drugoplasirana u Grupi A, ići ili na Italiju ili Tursku. Italijanke su sigurno druge, a Turkinje treće što je posledica njihove pobede nad Rusijom (3:2) u završnom kolu grupne faze. U vrlo dramatičnom meču, aktuelne evropske vicešampionke su izgubile prvi set, dobila naredna dva, potom su Ruskinje uzvratile udarac, da bi u odlučujućoj deonici bilo ubedljivih 15:10 za tim italijanskog stratega Điovanija Guidetija.

Tursku je do pobede vredne trećeg mesta u Grupi B vodila Merijem Boz sa 22 poena, pratile su je Tugba Senoglu sa 13 i Zehra Guneš sa 11, dok su u poraženom sastavu bolje od ostalih bile Irina Voronkova (20), Arina Fedorovceva (19) i Natalija Gončarova (18).

OLIMPIJSKI TURNIR U ODBOJCI – ŽENSKA KONKURENCIJA

Treće kolo

Grupa A

Srbija – Južna Koreja 3:0

12.40 Japan – Dominikanska Republika

14.45 Brazil – Kenija

Grupa B

SAD – Italija 3:2

Rusija – Turska 2:3

Kina – Argentina odloženo



tagovi

OdbojkaOlimpijske igreOlimpijske igre 2021Olimpijske igre 2020ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara