ČUDO U PARIZU, SRBIJA U FINALU! Ponovo pevamo - čuvaj se svete Plave čete

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.09.19. | 23:33

U nedelju od 17.30 protiv Slovenije za zlato

Čuvaj se svete plave čete! Ponovo, kao nekad! Čudo se dogodilo u Gradu svetlosti! Idemo po zlato, na vrh Evrope. U strašnoj utakmici, u vrhunskom izdanju dva tima, odbojkaši Srbije usred Pariza srušili su Francusku i plasirali se u finale prvenstva kontinenta. Najbolji kada je najteže, najhrabriji kada bi drugima zadrhtale ruke. Kao iz inata, uz preokret – 3:2 (23:25, 25:23, 25:21, 17:25, 15:7). Finale u nedelju, protiv Slovenije (17.30). To baš niko nije očekivao...

Kakav meč! Drama kakvu samo odbojka može da pruži. Konstantni preokreti, nadjačavanje, nadmudrivanje. Dizanje iz „mrtvih“ kada se čini da spasa nema, kada razlika raste. Ako negde postoji taj „srpski inat“, videli smo ga večeras. Posle izgubljenog prvog seta, ionako uz ulogu velikog autsajdera, odbojkaši Srbije su se vinuli kao feniks. I vinuli su se do oboda evropskog vrha.

Izabrane vesti

Poslednji set, odlučujući, koji je često rulet, bio je – dominacija. Surovo gaženje po snovima Francuske da može kod kuće da osvoji zlato. Sve je radilo u igri Srbije kao da su svi prethodni dani bili samo uvežbavanje, generalna proba, za tih 15 poena polufinala. Rapsodija na terenu, za muk na tribinama, za nevericu na licima odbojkaša Francuske. Ko bi rekao da je to isti tim koji je u četvrtfinalu neubedljivo, na sto jada, prošao Ukrajinu...

Bila je Srbija otpisana pre polufinala. Francuska na sedam utakmica izgubila je jedan jedini set. Ali, kao da su rešeni da, ako ništa drugo, makar skupo prodaju kožu, zaigrali su Plavi najbolji meč na prvenstvu. Zbunili su Trikolore, koji su posle prvog seta sebe već videli u finalu sa Slovenijom. I tradicija ih je uljuljkala, od 15 poslednjih mečeva sa Plavima, dobili su 14.

Vodila je Francuska od početka do kraja prvog seta. Krenula je sa 3:0 i to je bila razlika koju Srbija nije uspela do kraja da „uhvati“. Bilo je dobrih napada, blokova, odbrana, ali i dalje je prijem servisa bio najveći problem. Čak je Kovačev tim imao manje grešaka, ipak, nije vredelo. U finišu seta rodila se šansa. Srbija je prišla na 23:22, a servis Krsmanovića se samo „prevalio“ preko mreže, međutim, uspeli su Francuzi da ga uhvate i iz takve situacije osvoje poen, a nakon toga i prvi set.

Drugi set – druga pesma. Rapsodija sve do finiša. Sve je funkcionisalo kao sat: napadi Atanasijevića i Kovačevića, blok Podraščanina, odbrane Pekovića, servis Lisinca... Dovoljno je reći da je bilo 19:11, pa uz mali pad ponovo se došlo do 24:18 i odjednom – drama.

Stao je na servis Linel i potpuno razbio prijem srpske reprezentacije. Asom je doveo Trikolore na 24:23 i onda kod narednog servisa – nagazio liniju! Poklonio je taj dugo čekani poen. Lakše se disalo... Polufinale je krenulo od nule. Srbija je pokazala zube.

A, tek treći set! Vrhunac! Kulminacija! Krenulo je serijom Francuske, 4:0, pa 8:4, a onda je Srbija dodala gas. Malo pomalo, domaćin je dostignut i set je dobio potpuno drugi oblik. Bila je to vanserijska odbojka sa obe strane. Plavima je bolje funkcionisao blok nego rivalu, to je ležala prevaga. Podraščanin i Lisinac su bili sjajni, ali možda najlepši, možda ključni trenutak je bio kada je Kovačević izblokirao Ngapeta jedan na jedan.

Kao i u drugom setu, čim su osetili „tvrdo“, Francuzima je hrabrost počela da curi iz rukava, osetila se nesigurnost, malo i straha u očima. Veliki je ulog na talonu, na njihovom terenu, pred 15.000 navijača...

Atanasijević osam poena, uz 75 odsto uspešnosti – to mu je učinak u trećem setu. Srbija na 20:17, pa 21:18, vođstvo na dohvat ruku. Trikolori su došli na 22:21, dalje nisu mogli. Upecao se Ngapet u poslednjem poenu, simbolično, da pokaže koliko je Francuska bila nemoćna pred plavim zidom sa druge strane mreže – 25:21.

Veliki je tim Francuska. Pritešnjena na ivicu poraza, zaigrala je na sve ili ništa. Nije imala kud. Sevale su munje iz servisa, dok je srpski tim nekako nedovoljno čvrst ušao u četvrti set. I to se odmah oslikalo na semaforu. Razlika je samo rasla, od 8:6, preko 12:8 do 16:9.

Kada je otišlo na sedam razlike, set je bio gotov. Bez pravog otpora, potpuno pušten niz vodu. Neverovatan pad u igri, kao da je neka treća postava izašla na teren... Povratka nije bilo, Trikolori su se prelako vratili u život osvajanjem četvrtog seta. Drama je došla do granice pucanja!

A, od drame u petom setu – ni D! To nije bila odbojka, to je bio teror nad domaćinom Evropskog prvenstva. Bilo je 7:1, bilo je 11:5, bilo je na kraju 15:7. Srbija je u finalu! Srbija ide po zlato, prvo od 2011. godine!

Foto: cev.eu


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara