Dejan Savić (©Reuters)
Dejan Savić (©Reuters)

Dejan Savić o novim generacijama: Problem je što bi svi roditelji da im deca budu Novak Đoković

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.06.22. | 15:41

A deca sve manje napolju, sve deblja…

Glavna tema u srpskom vaterpolu je poraz od Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali za novinare iz Španije razgovor s Dejanom Savićem nije samo aktuelnost, već prilika da se razveže priča. Na razne teme, pa i na one o vaterpolu kakav je bio kada je Savić bio igrač i sada kada je selektor. Taj poraz od Hrvatske svakako je poslužio kao povod, pošto je priča počela sa pitanjem: da li i srpski vaterpolo čekaju “lenje generacije” kako je to nazvao novinar madridskog Asa.

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije nije u startu odbio takvu kategorizaciju, ali jeste se pobunio protiv toga što je “ograničena” samo na vaterpolo i samo na Srbiju.

Izabrane vesti

Posle Olimpijskih igara 2024. stići će nam slabije generacije, ali ne samo u našem sportu i ne samo u našoj zemlji. Igrači danas su tehnički bolji od nas, ali nemaju potrebne veštine. Danas u vaterpolu imamo šest ili sedam igrača sa izrazitim sposobnostima, nekad ih je bilo 20 ili 30. To se negde izgubilo”, počeo je Savić pre no što je pojasnio na šta tačno misli kad govori o tim sposobnostima:

Danas se deca manje igraju. Imaju probleme modernog doba. Deblja su, boluju od dijabetesa ili astme. U periodu od 10. do 18. godine, kada se sportista formira, nema tih treninga i te odlučnosti. Srbija ima i druge problem. Roditelji se mnogo mešaju i vuku decu. Svi hoće da im dete bude fudbaler ili košarkaš kako bi zaradio više. Ili teniser. Sada svaki roditelj hoće da mu dete bude Novak Đoković. A Đoković je fenomen i to je problem”.

Stoga Savić kaže da treninzi koji se bili uobičajeni 90-ih godina prošlog veka sada ne bi prošli.

Mogli bismo da prisvojimo istu metodologiju, ali ne bismo imali sa kim da radimo. Deca od 15 ili 16 godina danas ne bi izdržali takve treninge. Nemaju bazu, žele odmah da skoče iz prvog u peti razred, a i u školi prvo učiš da čitaš i pišeš, pa sve ostalo”.

Nazad na samo Svetsko prvenstvo, Srbija i Mađarska su već ispali, ko je sada favorit za titulu?

Za mene su i pre turnira favoriti bili Mađarska i Španija. Sad kad je ispala Mađarska, to je Španija”.

Detaljnije o toj proceni…

Postoji veza između trenera i igrača, postoji dobra atmosfera. Modernizovali su njihov vaterpolo igrom koju su prvi predstavili Japanci, samo su to Španci uradili na svoj način i u takvoj vrsti igre su najbolji na svetu. Presing koji su izmislili Japanci (kako bi brzinom nadoknadili to što ne mogu da se veličinom rvu sa Evropljanima, prim.aut) sada je postao presing Španaca. Pride, igrači godinama igraju zajedno i za reprezentaciju i za Barselonetu… Ističe se naravno kapiten Felipe Perone, pa Alberto Munariz i Alvaro Granados. Moram da pohvalim Marka Larumbea, neverovatno je napredovao u poslednje tri godine”.


tagovi

Dejan Savićvaterpolo reprezentacija SrbijeVSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara