Dušan Marković (©MN Press)
Dušan Marković (©MN Press)

Reformiše se Liga šampiona, ispaštaće Zvezda? Ne bi bio prvi put...

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.05.23. | 00:40

Crveno-beli su pre devet godina kao šampioni Evrope poslati u kvalifikacije...

Uskoro će se navršiti puna decenija otkako se Crvena zvezda popela na krov Evrope. Na prepunoj „Banjici“ osvojila je Ligu šampiona i „nagrađena“ igranjem u kvalifikacijama. Crveno-bele je posle boljeg izvođenja peteraca eliminisao Pro Reko – učešće najtrofejnijeg, najorganizovanijeg i platežno najmoćnijeg kluba u kvalifikacijama problematično samo po sebi i dosta toga govori o sistemu, ali i odnosima klupskog rukovodstva i glavešina takmičenja u tom periodu – i skinuo im krunu.

Napravljen je presedan. Crvena zvezda je ispaštala. Bila kolateralna šteta zbog sukoba interesa, a devet godina kasnije – sve je izvesnije – biće žrtva reforme Lige šampiona. Odlučili su ljudi iz evropske krovne organizacije da je došlo vreme za zaokret, ugleli se na druge sportove i uveli rang-liste. I bodovanja. Od naredne sezone će – ako ne bude nekih iznenađenja – direktnu prohodnost u Ligu šampiona imati isključivo šampioni 12 najbolje plasiranih zemalja.

Izabrane vesti

Povlašćeni status određenih klubova biće ukinut, više neće biti zagarantovanih mesta u elitnom takmičenju Starog kontinenta. Osim onih namenjenih državnim prvacima. Licence će biti „pocepane“, a promeniće se i format Lige šampiona.

Prvaci 12 najbolje plasiranih zemalja (Italija, Mađarska, Španija, Hrvatska, Grčka, Srbija, Nemačka, Crna Gora, Rumunija, Gruzija, i Holandija) daće jednog predstavnika u grupnoj fazi. Preostala četir mesta biće popunjena kroz kvalifikacije. Dakle, Srbija će umesto dva direktna mesta u grupnoj fazi imati – jedno.

Novi Beograd je kao šampion siguran učesnik, dok će Crvena zvezda morati u kvalifikacije sa kragujevačkim Radničkim. Prethodne dve sezone Srbija je imala dva sigurna mesta u grupnoj fazi i jedno u kvalifikacijama.

U Ligi šampiona će naredne sezone nastupati: Novi Beograd, Pro Reko, Barseloneta, Jadran Split, Olimpijakos, Marselj, Jadran Herceg Novi, Dinamo Tbilisi, holandski Donk (Rusija je na rang-listi bolje plasirana od Holandije, ali su njeni klubovi pod sankcijama LEN-a još od početka rata u Ukrajini), te pšrvaci Nemačke i Rumunije, koji tek treba da budu odlučeni.

Kvalifikacije za Ligu šampiona će biti paklene. Za četiri mesta će se boriti Breša, dubrovački Jug, Vuljagmeni, Crvena zvezda, kragujevački Radnički, Primorje, Sabadelj, Vašaš, OSC Budimpešta...

Pored toga kako će klubovi obezbeđivati mesto u Ligi šampiona – garantovano će imati samo državni prvaci, pa će zbog toga šampionati dobiti na značaju – promene će pretrpeti i sistem. Broj klubova će ostati identičan, biće ih – 16. Ali, postoje naznake da neće biti formirane dve grupe od po osam timova, nego četiri sa četiri. I u narednu fazu će ići dve najbolje plasirane ekipe iz svake.

Takođe, razmatra se opcija ukidanja Fajnal-ejta i povratka na Fajnal-for Lige šampiona. Brojne promene su spremne i samo je pitanje trenutka kada će LEN izaći sa zvaničnim saopštenjem i do detalja raščivijati sve. Zasigurno je da će osvajaču elitnog klupskog takmičenja sledovati 15.000 evra, pobedniku Kupa Evrope upola manje, a najboljem u Kupu izazivača ravno 5.000 evra.

Revolucija sa finansijskog aspekta i nije donela previše. Neće se dugo čekati na odgovore glede takmičarskog.

No pre svega – zvanična potvrda krovne evropske organizacije. Jer, ako je negde dolazilo do veleobrta, onda je to u vaterpolu. Pa, ne bi bilo iznenađenje ni da se sve prolongira.


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara