Aleksandar Atanasijević u napadu (©FIVB)
Aleksandar Atanasijević u napadu (©FIVB)

Atanasijević: Nikad nije bilo šest dana pauze između utakmica, skoro pa da zaboraviš da igraš SP

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.09.22. | 14:09

„Ali koliko će to stanje uticati na nas, toliko će i na druge ekipe. Ne treba da gledamo kao otežavajuću okolnost, nego da treniramo i popravimo stvari koje nisu funkcionisale na prva tri meča“, rekao je reprezentativac Srbije za Mozzart Sport

U sredu su odbojkaši zatvorili grupnu fazu Svetskog prvenstva, a tek u utorak naredne sedmice igraju meč osmine finala. Posle neobično duge pauze delovaće kao da Orlovi u Gljivicama kreću novu priču ispočetka.

To što tek treba da počne biće prilično drugačije, od onoga što se dešavalo u uvodnoj fazi. Srbija je ostvarila tri pobede, ali rivali su bile reprezentacije koje su daleko od svetskog vrha - Ukrajina, Portoriko i Tunis. Naredna prepreka u prvom eliminacionom susretu je Argentina, koja je u grupi imala skor 1-2, pa je na listi zauzela 13. poziciju i tako došla na megdan Srbiji.

Izabrane vesti

"Sigurno da ovo nije objektivno stanje i da ne možemo da procenimo u koliko smo dobro formi, s obzirom na to da protivnici na papiru nisu toliko jaki, kao što će biti slučaj od osmine finala", rekao je u razgovoru za Mozzart Sport reprezentativac Aleksandar Atanasijević. "Međutim, znamo poučeni iskustvom protiv Ukrajine pre tri godine, kada smo bili u možda u najboljoj formi i osvojili EP, odigrali smo jedan baš težak meč i pobedili 3:2. Gotovo je bila izgubljena utakmica... Kasnije smo u drugim mečevima videli da bez obzira na to koje je ime protivnika, nema ekipe koja ne igra dobru odbojku. Eto prvo iznenađenje na turniru je napravio Meksiko koji je pobedio Bugarsku i Egipat koji je uzimao setove... Tako da iako je grupa bila lakša, trebalo je doći do tri pobede sa 3:0 i plasirati se sa što bolje pozicije u osminu finala".

Posle prvog meča Atanasijević je bio prilično samokritičan, jer nije pokazao najbolju verziju sebe...

"Nismo na našem maksimumu, ni ekipa, a ni ja individualno. Što je i normalno, jer su to bile prve utakmice. Nije ni pritisak bio veliki kao što će biti u nastavku pred osminu finala. Mislim da možemo mnogo bolje, međutim ovo do sada je bilo dovoljno. Primarni cilj je ostvaren i sada idemo dalje".

Naš korektor veruje da ima dovoljno razloga za optimizam.

"Može da ohrabri ova igra u odnosu na Ligu nacija, gde je bila drastična razlika. Mislim da smo brži, bolji, da lepše igramo. Najbolja igra dolazi kada su teški protivnici, što će biti slučaj već u osmini finala. Tu ćemo imati prilku da vidimo gde smo u odnosu na ekipu koja nas je pobedila na Vagnerovom turniru pre desetak dana 3:1. Bili su treći na Olimpijskim igrama, sam podatak da sa tako jakim timom igramo u osmini finala pokazuje koliko reprezentacija na svetu trenutno pretenduju za visok plasman i jednostavno ako želiš da budš u borbi za polufinale moraš da izbaciš dva ozbiljna protivnika".

Na putu Srbije do polufinala nisu ekipe koje su glavni favoriti za medalje - Poljska, Francuska, Amerika i Italija, ali svakako jesu teški i ozbiljni timovi. Ako preskoče Gaučose, na red dolazi Brazil ili Iran. A eventualno u polufinalu Poljska ili Amerika, zavisi ko se izbori...

"Argentina poslednjih godina raste, ima savršene rezultate. Na svetskoj rang listi su ispred nas, to dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Dobra stvar je što smo igrali nedavno, znamo odakle preti najveća opasnost i kako da se spremimo za taj meč, kao što znaju i oni. Ono što je najvažnije – mislim da će pobedu zabeležiti ekipa koja bude psihički spremnija. Očekujem dugačak duel, neće biti lako, kao što nije ni na Vagnerovom turniru, kada su se svi setovi igrali na razliku".

Kostur je takav da već u četvrtfinalu mogu da ispadnu Italijani ili Francuzi, a na drugoj strani Poljaci ili Amerikanci.

"Žreb ima prednosti, a i mane. Sigurno da nama nije lako da igramo protiv bronzanih sa OI. Ukoliko uspeš njih da pobediš da se susretneš sa Brazilom, koji je bio četvrti u Tokiju i vicešampion sveta. Tako da, bez obzira što u osmini finala i četvrtfinalu ne možemo sa Poljacima i Amerikancima, možemo da kažemo da žreb nije nimalo lak. Ali, bez obzira na to, najvažnije je da naša igra bude na nivou. Protiv Argentine da pokušamo da pobedimo i da tako dobijemo vetar u leđa, da se nadamo dobrom rezultatu protiv Brazila koji je sigurno potpuni favorit i u meču protiv Irana, a i favorit da se nađe u polufinalu".

(FIVB)(FIVB)

Taktika za Argentinu spremaće se duže nego što je to uobičajeno na velikim takmičenjima.

"Veoma duga pauza, skoro šest dana između dva meča. To nikad nije bio slučaj na SP, ali dobra stvar je što imamo vremena da se oporavimo. Loše je što skoro zaboraviš da igraš SP i izađeš potpuno iz ritma. Ali, to je stanje koje će uticati na nas isto koliko i na druge ekipe. Ne treba da gledamo kao otežavajuću okolnost, nego nešto dobro jer u tom periodu ćemo trenirati. Imaćemo priliku da naradimo stvari i obratimo pažnju na detalje koji nisu funkcionisali na ova prva tri meča i da se što bolje spremimo za najvažniji deo".

Do sada Srbija nije igrala toliko atraktivne mečeve jer su protivnici bili lakši, ali u nastavku se očekuju sjajne predstave za poljsku publiku.

"Atmosfera je sjajna, i među nama i na tribinama. Svi znaju koliko Poljaci vole odbojku, skoro na svakom meču su tribine pune. Jedva čekamo da tek bude onaj pravi ambijent koji oni znaju da naprave, jer sigurno će biti sve bolje i vrelije kako se budu bližili važniji mečevi", zaključio je Atanasijević.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

17.30: Slovenija - Nemačka

21.15 Italija - Kuba

4. septembar - Gljivice

17.30: SAD - Turska

21.00: Poljska - Tunis

5. septembar - Ljubljana

17.30: Holandija - Ukrajina

21.00: Francuska - Japan

6. septembar - Gljivice

17.30: Srbija - Argentina

21.00: Brazil - Iran

ČETVRTFINALE

7. i 8. septembar - Katovice

(A) Slovenija/Nemačka - Holandija/Ukrajina

(B) Poljska/Tunis - SAD/Turska

(C) Italija/Kuba - Francuska/Japan

(D) Srbija/Argentina - Brazil/Iran

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

A - C, B - D


tagovi

Aleksandar AtanasijevićSvetsko prvenstvo u odbojcisvetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara