Izabel Hak (©CEV)
Izabel Hak (©CEV)

Baš šteta! Koneljano okrenuo 0:2, Izabel Hak dobila rat sa Tijanom Bošković

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 23:02

Šampion Italije ostao neporažen i posle 37. utakmice u ovoj sezoni... Večerašnji spektakl mogao lako da se završi pobedom Ezačibašija

Posle dva i po sata velike borbe može da se kaže: Baš šteta! Ogromnu priliku je propustio Ezačibaši da nanese prvi poraz ove sezone Koneljanu. Imao je raspoloženu Tijanu Bošković, imao je prednost 2:0, imao je sve u svojim rukama, ali je na kraju prosuo... Vratile su se šampionke Italije iz mrtvih i na krilima Izabele Hak došle do pobede u prvom meču polufinala Lige šampiona za odbojkašice - 3:2 (26:28, 20:25, 25:14, 25:22, 18:16).

Još ništa nije gotovo, jer je revanš susret na programu u Istanulu za sedam dana, ali čini se da je turski tim za koji igraju dve srpske reprezentativke - Tijana Bošković i Jovana Stevanović, propustio ogromnu šansu, koja se retko dobija. Šveđanka je večeras nanizala 37 poena (64-29, 45 odsto, pet blokova, tri asa) i bila je najzaslužnija što je njen klub ostao neporažen i posle 37. utakmice u sezoni. Dobila je žestok rat sa Tijanom, koja se večeras zaustavila na 29 poena (napad 62-26, 42 odsto, dva asa, jedan blok).

Izabrane vesti

Kad su ostale igračice u pitanju - Plamer je brojala do 16, Lanijer do 11 poena, a na drugoj strani su po 12 zabeležile Hande Baladin i Aleksa Grej (napad 41-9, 22 odsto). Stevanovićeva je doprinela sa sedam - napad 12-4, jedan blok i dva asa.

Od prvog poteza ova utakmica je bila dostojna polufinala Lige šampiona. Sve ono što vrunska odbojka može da ponudi bilo je na tacni večeras u Trevizu... Koneljano je zakoračio u ovaj meč kao favorit, ali je Ezačibaši došao sa jasnom vizijom. Znale su igračice turskog kluba da imaju šansu samo ako sve do jedne budu igrale najbolje što mogu.

Tijana je povukla najviše, ali i sve ostale devojke bile na veoma dobrom nivou u prvom setu. Istina, Aleksi Grej napad uopšte nije išao - ali je uspela to da nadomesti u nekim drugim elementima. Jovana Stevanović je bila odlična kad je bilo najpotrebnije, veliki doprinos je dala i Hande Baladin, dobro se snalazila i Bejza Ariči. Vrlo motivisane izabranice Ferhata Akbaša dobro su se nosile sa protivničkim navijačima, koji su napravili izuzetno vrelu atmosferu. Simge Akoz je branila svašta, a Elif Šahin odlično razigravala. Servis je bio vrlo opasan, a prijem na visokom nivou - što nije uvek slučaj sa ovim timom.

Domaće igračice su delovale pomalo zbunjeno, navikle su da uglavnom one vode glavnu reč... Turkinje su servisima gađale Ketrin Plamer - i ta taktika je bila dobitna. Prvo jer su potpuno poremetile prijem Italijanki, drugo jer su isključile Amerikanku iz napada. Ezačibaši je dočekao završnicu sa vođstvom 24:20. Tad je proradio Koneljano. Postalo je veoma dramatično, prednost gošći se topila, navijači su bili sve glasniji. Bilo je grešaka, čelendža, drhtala je ruka čak i Tijani, ali je na kraju presudnu loptu u aut poslala Izabel Hak. Devet poena je Šveđanka napravila u prvom činu, a onda je stala kad nije smela. Ezačibaši je dobio prvi period - 28:26, mada je to moglo da bude mnogo lakše...

Boškovićeva je dobila 17 lopti u uvodnom činu, a prošla je osam. Bila je definitivno prva figura susreta. Mada, u drugom setu je malo izgubila dah. Zaustavile su je u nekoliko navrata protivnice, ali je u završnici ponovo zasijala. Malo se iznervirala, a onda vratila osmeh na lice. Igrao se drugi set u serijama, Ezačibaši je vodio 19:14, a protivnice su uzletele i izjednačile. Santareli je besneo na tajm-autu, govorio je da mu se ne sviđa izraz lica njegovih izabranica, da deluje kao da čekaju da im neko drugi nešto pokloni... Trgle su se i zaigrale na sve ili ništa - uspele su da stignu rivalke, ali im Tijana nije dala da dođu do seta. Gospodarila je sa servis linije u završnici i donela Ezačibašiju vođstvo 2:0.

Treći set doneo je neku sasvim drugačiju priču. Santareli je na teren poslao Lanijer i to je definitivno bila dobra odluka. Silovito su krenule šampionke Italije u ovom setu - odmah su na startu izgradile prednost 7:1 i posle je onda sve bilo lakše za njih. Igrale su pune samopouzdanja, dok su protivnice potpuno pale. U ovom setu je u Ezačibašiju samo Voronkova, koja je ušla s klupe zabeležila više od jednog poena (tri), što jasno govori o stanju na terenu. Tijana je upisala samo jedan, imala je napad 7-1. Nisu imale nikakve šanse za preokret svetske prvakinje, pa je set završen rezultatom - 25:14. Hak je dominirala sa deset poena, a odlično su je pratile Lanijer i Plamer. Sve je izgledalo bolje po Santarelijevu ekspediciju, ali jedan osvojen set nije morao ništa da znači.

Za sve se pitao Ezačibaši, jer je imao prednost... Resetovale su se gošće posle očajnog trećeg perioda i vratile na teren sigurnije. Povele su 9:4, ali su onda ponovo dozvolile protivnicama da ih pritisnu. Elif Šahin je poslala nekoliko nepreciznih lopti, a takvi potezi su naravno bili kažnjeni. Koneljano je uzleteo, iskoristio je priliku koju je dobio i izjednačio na 9:9. Morala je tada van terena Šahin, zamenila je iskusna Naz. Polako je tada dolazio do izražaja kvalitet Joane Vološ, dizača domaćih. Poljakinja je izuzetno razigravala Hak, a i sve ostale saigračice. Kao sat su igrale Santarelijeve devojke do vođstva 18:15. Ezačibaši je uspeo da izjednači, ali je onda ponovo povezao nekoliko nesmotrenih poteza. Koneljano je uz veliku pomoć rivala izborio peti set.

Vrhunac drame bio je u taj-brejku. Turski tim je bio za korak ispred, ali nije izdržao... Tijana je osvojila šest poena, Izabel isto toliko na drugoj strani. Izvlačila je naša igračica šta je mogla, stigla joj je u ključnim trenucima podrška i Jovane Stevanović, ali nije se završilo kako su Srpkinje želele. Sigurnije u završici su bile domaće...

CEV LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE

Odbojkašice

Utorak

Vero Volej Milano - Fenerbahče 3:0

Četvrtak

Koneljano - Ezačibaši 3:2

Odbojkaši

Sreda

Jastrežebski - Zirat Bank 3:0

Trentino - Lube Ćivitanova 3:1


tagovi

Imoko KoneljanoCEV Liga šampionaEzačibašiTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara