Viktor Rašović (©Slobodan Sandić/VSS)
Viktor Rašović (©Slobodan Sandić/VSS)

Božićna čestitka vaterpolista iz Zagreba: Italijani 'špijunirali' i videli dominantnu Srbiju

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.01.24. | 20:04

Nova pobeda Delfina na Evropskom prvenstvu i plasman u osminu finala, nazire se kako bi mogao da izgleda kostur

Srpskim vaterpolistima je zapalo da na Božić igraju utakmicu, pa kad već moraju da su u bazenu – polsali su prigodnu čestitku iz Zagreba. Dozirali su, igrali taman koliko je potrebno i nisu otkrivali sve karte, jer na tribinama je bilo i 'nepozvanih'. Italijani su 'špijunirali' potencijalnog rivala u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, a posle trijumfa nad Nemačkom se olimpijski šampion plasirao u nokaut fazu – 14:6.

Alesandro Kampanja poveo je ceo italijanski tim da skenira Srbiju, što ukazuje na to da iskusni strateg veruje da će ponovo udariti na Delfine, baš kao na Svetskom prvenstvu, gde je olimpijski šampion eliminisao reprezentaciju sa Apeninskog poluostrva. Pred srpskim vaterpolistima je meč osmine finala, pre toga i duel sa Maltežanima u poslednjem kolu grupne faze, no već sada se nazire kako bi mogao da izgleda kostur.

Izabrane vesti

Srbiji predstoji da u trećem kolu u grupi potvrdi prvo mesto, kada to učini – a sva je prilika da će biti tako, jer dostojnog protivnika u drugoj diviziji nema i tamo ne pripada – ukrstiće u osmini finala sa četvrtoplasiranim iz grupe A, što su po trenutnoj projekciji Francuzi. Biće to najvažniji meč za Delfine na šampionatu i pobednik tog duela će ići na Italijane, koji su možda i najviše do sada pokazali na Evropskom prvenstvu.

Ekipe iz porve divizije su se trošile u grupi, ne i Srbija. Na premijeri je imala lakši trening, a Nemci su im obezbedili takmičarski meč. Ali, ništa više od toga. Držali su se dok je golman Feliks Benke bio u dobrom ritmu. Potrajalo je to veći deo prvog poluvremena, no mnogo toga je bilo do realizacije napada srpski vaterpolista. Sporije su ušli u utakmicu, isprva niosu koristili prilike i pogađali uglove, ali sve se promenilo u drugoj deonici.

Uroš Stevanović nije odstupio od namere da napadi budu građeni za centre ili fizički moćne igrače iz spoljne linije koji su se spuštali kod stative. Prednjačili su kapiten Nikola Jakšić i Radomir Drašović, dosta lopti je išlo ka sidrašima Nemanji Uboviću i Nemanji Vicu, koji je zamenio Đorđa Lazića. Šansu je dobio i Petar Jakšić umesto Nikole Lukića. Hranili igrači sa šest metara centre, veliko je opterećenje bilo na Nemcima...

Dušan Mandić pogađao je sa distance – na taj način otvorio utakmicu – i iz peterca, kapiten Nikola Jakšić bio sveprisutan, a kao i u prvom kolu golgeterski se istakao Marko Radulović. Formu iz Novog Beograda preneo je na reprezentaciju, do sada se nudio kao proverena opcija i u nokaut fazi bi mogao da bude važno napadačko oružje olimpijskog šampiona.

Bombarder iz Rijeke je dao četiri gola, zadržao se na proseku iz prvog kola, a poslednji je bio prelepim lob udarcem iz kontranapada. Dušan Mandić je tri od pet šuteva pretvorio u pogotke, imao je i dve asistencije – prva bilo odlično dodavanje za Nemanju Vica na dva metra – a Nikola Jakšić je punio sve kolone: po dva gola, iznuđena isključenja i ukradene, te jedan blok.

SRBIJA – NEMAČKA 14:6

(3:2, 5:2, 2:2, 4:0)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Žulijen Burže, Peter Radić

SRBIJA: Filipović, Mandić 3, S. Rašović 1, Ranđelović 1, Vico 2, Radulović 4, Drašović, N. Jakšić 2, Milojević, Ubović 1, P. Jakšić, V. Rašović, Mitrović (7 odbrana).

NEMAČKA: Benke (14 odbrana), Božić, Korbel, Dik, Šuce 2, Taubert, Strelecki 2, Kiru, Sekulić, Kupers, Šiper 2, Gansen, Švajmer.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

DRUGA DIVIZIJA

GRUPA C (ZAGREB)

Petak

Srbija  Izrael 22:1

Nemačka  Malta 18:13

Nedelja

Malta Izrael 13:11

Srbija Nemačka 14:6

Utorak

17.00: Nemačka – Izrael

19.00: Srbija – Malta

GRUPA D (DUBROVNIK)

Petak

Slovačka – Slovenija 11:7

Holandija – Rumunija 8:12

Nedelja

Rumunija Slovenija 13:5

Slovačka Holandija 6:17

Utorak

17.45: Slovačka – Rumunija

20.15: Holandija – Slovenija



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Nemačkevaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluUroš StevanovićDušan MandićStrahinja RašovićNikola JakšićMarko RadulovićNemanja UbovićNemanja Vico

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara