Luka Gladović (©MN Press)
Luka Gladović (©MN Press)

Crno-bela fabrika talenata radi punom parom: Eksplozija Gladovića i pobeda Partizana na peterce

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.09.23. | 21:02

Šapčani ubedljivi protiv Dinama iz Bukurešta, italijanska Ortiđa lako izašla na kraj sa valjevskim Valisom

Pretplatila su se Partizanova deca na trilere u vaterpolo Kupu Evrope, prethodne sezone platila danak neiskustvu, prosula prednost u Grčkoj i ispala. Ove godine ne svima biti još nezgodniji protivnik. I da doguraju poprilično daleko, jer napredak je primetan na svim poljima.

Kada su pre nekoliko meseci kola kretala nizbrdo, teško je bilo mladom timu Miloša Korolije da se vrati. Više to nije slučaj. Stasali su momci sa Banjice, nadoknadili tri gola zaostatka u prvom kolu kvalifikacija, uveli utakmicu u penal završnicu i - trijumfovali! A, apsolutni heroj je supertalentovani Luka Gladović - 12:12, petercima 5:3. 

Izabrane vesti

Kakav je samo potez napravio Miloš Korolija kada je doneo odluku da u protekloj sezoni dečaku od 16 leta pruži veliku šansu… Zasigurno nije zažalio niti jednog jedinog trena. Oslonili su se crno-beli na svoju školu, na svoje snage, nisu ni imali drugu mogućnost. I mogao bi Partizan dobrano da profitira od toga, ali i srpska reprezentacija. 

Minimalno prostora bilo je potrebno Luki Gladoviću da pokaže koliko vredi i brzopotezno je postao dragulj izložen na najvišem mestu u Partizanovom izlogu. Letos dve medalje u mlađim uzrastima sa Srbijom, takođe i MVP nagrada na Evropskom prvenstvu, a danas od vrsnog strelac sedam lopti u mreži Telimar Palerma. I to u kakvim trenucima. 

Nosio je ekipu tokom celog meča sa Vukom Draškovićem, dao dva od tri gola u četvrtoj četvrtini - u strelce se upisao i levoruki Nikola Giga - i 18 sekundi pre kraja pogodio “drugu šansu”. Doneo je Partizanu priliku da trijumfuje na peterce i realizovao jedan, onaj u poslednjoj, petoj seriji. Prethodno su precizni bili Petar Smiljević, Nikola Giga, Vuk Drašković i Zoran Božović, a drugi golman David Dimković je u četvrtoj seriji omeo Rikarda Lo Dika

Veliki pobedu ostvarili su crno-beli na startu kvalifikacija, približili se glavnom žrebu, a uz bisera Luku Gladovića povukao je Vuk Drašković sa četiri gola, dok su kod Italijana po tri dali Aleks Đorđeti, Džonatan Huper, Davide Okione i Kvin Vudhed.

Jako dobar dan za srpski klupski vaterpolo upotpunio je Šabac. Dodeljena mu je organizacija, u blagoj je prednosti u odnosu na rivale jer igra kod kuće i prvog dana turnira to je i iskoristio. Više nego ubedljiva bila je ekipa Nemanje Ličanina, potukla je Dinamo iz Bukurešta i zaveslala ka narednoj fazi drugorangiranog evropskog takmičenja - 15:4.

Partizan je imao Luku Gladovića a Šapčani - Ognjena Stojanovića. Povremeni srpski reprezentativac je prethodnih sezona često kuburio sa povredama, nisu uvek Šapčani mogli da se oslone na njega i nije to onda isti tim. Kada je zdrav, moćno je oružje u napadu. Demonstrirao je to protiv rumunskog tima, spakovao je šest golova i u ranoj fazi prelomio utakmicu. 

Šabačka publika imala je priliku da vidi veterana Kozmina Radua, legendarnog rumunskog vaterpolistu. Vratio se ovoga leta u bazen, prekinuo penziju, ali igre i rezultati neće biti u prvom planu. Želi još malo da uživa u vaterpolo. Dinamo nije mnogo toga pokazao, bio je na sličnom nivou iz kvalifikacija za Ligu šampiona, dok je tim Nemanje Ličanina dobro tempirao formu za evropske bitke. 

Da dan ne bude savršen za srpske klubove postarala se Ortiđa. Na turniru u Šapcu je bez većih poteškoća izašla na kraj sa valjevskim Valisom (17:10) i dokazala da se ne kotira visoko slučajno. Povlačila je konce, sve vreme imala kontrolu nad utakmicom I po svemu višeđenom biće najozbiljniji rival Šapčanima. Frančesko Kasija bio je najjači adut Italijana u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dao je 12 golova, da bi u Kupu Evrope na otvaranju četiri puta tresao mrežu. Jedan manje dopisao je kapiten Kristijan Napolitano, koliko je dao i Valisov kapiten Aleksandar Kovačević.


tagovi

LEN Kup EvropeVK PartizanVK ŠabacVK Valis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara