Jovana Brakočević Kancijan, Tijana Bošković i Ana Bjelica (©CEV, MN Press)
Jovana Brakočević Kancijan, Tijana Bošković i Ana Bjelica (©CEV, MN Press)

Da je neko nameštao, teško bi ovo uspeo: Tijana, Jovana i Ana vodiće bitke u E grupi Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.12.22. | 09:15

Tri srpska korektora će sigurno imati zanimljive obračune u najjačem klupskom evropskom takmičenju. Ukupno na scenu izlazi 16 naših odbojkašica, ne računajući devojke iz Crvene zvezde

Šest igračica iz sastava koji je osvojio Svetsko prvenstvo u oktobru, još 11 među kojima ima budućih i bivših reprezentativki Srbije, plus šampion Superlige Crvena zvezda. Definitivno ljubitelje odbojke u našoj zemlji očekuje veoma zanimljiva Liga šampiona u ženskoj konkurenciji. Sve je spremno za početak najjačeg klupskog evropskog takmičenja, prvo kolo se igra u utorak i sredu, a zavesa će kao i obično biti spuštena oko 20. maja.

Ono što posebno može da raduje jeste povratak u elitno društvo igračice koja je dvostruki uzastopni MVP na svetskim prvenstvima – Tijane Bošković. Ona je ponovo tamo gde i priprada posle jedne sezone u Kupu CEV. U drugom po rangu evropskom takmičenju naša reprezentativka je kao kapiten Ezačibašija na kraju prošle takmičarske godine podigla pehar namenjen najboljoj ekipi, ali taj trofej sigurno nije zadovoljio njene apetite.

Izabrane vesti

Novi izazov u Ligi šampiona započeće gladna najvećih klupskih uspeha. Poznato je odavno da je Boškovićeva u reprezentativnom dresu već napravila ko zna koliko čuda, ali još čeka jednu kompletno uspešnu sezonu u opremi turskog kluba, za koji igra od odlaska iz Vizure 2015. godine. Trenutno u domaćem prvenstvu njen tim ima skor 9-0, u leđa mu gledaju Vakifbank i Fenerbahče, pa ukoliko nastavi u istom stilu – deluje da ima čemu da se nada koje god takmičenje bilo u pitanju.

Zajedno sa Tijanom u dijagonali igraće Maja Ognjenović, kojoj pored sijaset osvojenih pehara u blistavoj karijeri nedostaje još trofej u Ligi šampiona. Pokušavala je u prošlosti, dolazila do poslednje stanice, ali se nije radovala. Sada će pokušati ponovo... Sa koleginicom kojoj je ove godine prepustila kapitensku traku u nacionalnom timu, jer je odlučila da napravi pauzu, uvek postoje šanse da veliki snovi postanu realnost.

Ezačibaši će igrati u Grupi E sa ekipama Hemika, Targovišta i Marice Plovdiv. Da je neko nameštao, teško da bi ovako uspeo da spoji srpske igračice koje pokrivaju poziciju korektora i imaju veoma isprepletene karijere... Svako kolo će biti zanimljivo jer će jedna na drugu udariti Tijana Bošković, Jovana Brakočević Kancijan i Ana Bjelica. Najstarija i najmlađa su kapiteni Hemika, odnosno Ezačibašija, dok je Ana letos pojačala Targovište.

Jovana je bila broj jedan u reprezentaciji sve dok se nije pojavila Tijana i preuzela mesto u postavi već sa 17 godina (2014). Nije mnogo prošlo da je Brakočevićeva odlučila da se oprosti (OI 2016), a od tada uloga prva dva korektora u nacionalnom timu je poverena upravo Boškovićevoj i Bjelici.

Njih dve će u prvom kolu igrati jedna protiv druge, a duel je na programu u Istanbulu od 19 časova u sredu.

Ukupno će 17 srpskih igračica biti u grupnoj fazi, uz devojke koje brane boje Crvene zvezde. Na spisku učesnika uz već navedene u tekstu su i Jelena Blagojević (kapiten Rešova), Jovana Stevanović, Ana Marija Jonjev, Vanja Savić, Slađana Mirković, Bojana Milenković, Jovana Kocić, Jovana Ćirković, Nađa Ninković, Maja Savić, Jovana Mirosavljević, Aleksandra Jegdić i Veronika Đokić. Neke od njih će sigurno imati veliku ulogu u najjačem klupskom takmičenju, baš kao i prethodnih godina.

Naravno, treba napomenuti da će u Ligi šampiona učestvovati i bivši i sadašnji selektori Srbije. Zoran Terzić sa klupe vodi Fenerbahče, a Danijele Santareli italijanski Koneljano.

SRPSKE ODBOJKAŠICE U LIGI ŠAMPIONA – SEZONA 2022-2023

Jelena Blagojević (Rešov)

Jovana Stevanović (Vero Volej Milano)

Ana Marija Jonjev (Prometej)

Vanja Savić (Volero Le Kane)

Slađana Mirković (Alba Blaž)

Bojana Milenković (Alba Blaž)

Jovana Kocić (Alba Blaž)

Jovana Ćirković (Alba Blaž)

Nađa Ninković (Alba Blaž)

Maja Savić (Potsdam)

Aleksandra Jegdić (Potsdam)

Veronika Đokić (Potsdam)

Jovana Brakočević Kancijan (Hemik Police)

Tijana Bošković (Ezačibaši)

Maja Ognjenović (Ezačibaši)

Ana Bjelica (Targovište)

Jovana Mirosavljević (Targovište)


tagovi

Ana BjelicaTijana BoškovićCEV Liga šampionaJovana Brakočević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara