Jovo Caković (©MN Press)
Jovo Caković (©MN Press)

Da li je važno samo učestvovati? Još jedna tužna sezona, samo se Jedinstvo koprcalo, Partizan razočarao

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.02.24. | 09:31

Svake godine slična priča o srpskim klubovima u evropskim takmičenjima - ovog puta čak deset učesnika, a rezultati prilično skromni

Ako želimo da zamaskiramo stvarnost i gledamo sve nekim iskrivljenim pogledom, uz to da bez razloga podiđemo klubovima ili Savezu - reći ćemo da je važno samo učestvovati i da je sjajno predstaviti se na evro-sceni bez obzira na loš rezultat. Ako ćemo da budemo realni - zaključićemo da bez para nema ni muzike i da je završena još jedna tužna sezona srpskih odbojkaških klubova u Evropi, prožeta tek ponekom svetlom tačkom.

Ako bismo bili surovi - onda ćemo istaći da je ponovo bila katastrofa. Naše klubove su eliminisali timovi poput Nojšatela, Voluntarija, Bezijea, Lugoža - u ženskoj konkurenciji. Ili u muškoj - ekipe kao što su Prometej, Krajova, Fonte Bastardo, Aka Volej, Rio Duero Sorija, Insbruk... Čak i oni najzagriženiji ljubitelji odbojke teško bi nabrojali startne postave ovih klubova.

Izabrane vesti

Bez umanjivanja kvaliteta i značaja bilo koga od navedenih - samo realno gledano - to nisu evropski velkani, pa da se kaže: 'U redu, naravno da će lako preskočiti bilo koji srpski kolektiv'. Kada pobedu upiše Vakifbank, Vero Volej Milano, Kjeri, pa i Las Palmas koji odlično korača kroz Ligu šampiona u muškoj konkurenciji - onda nema šta da se zameri. Zna se koja je razlika u uslovima - pa je tu i svaki osvojen set uspeh.

Ali, kada vas eliminišu ekipe iz Švajcarske, Rumunije, Ukrajine, Finske, Portugala - onda ispada da srpski klubovi nemaju ama baš nikakvu reputaciju u Evropi.

Odbojkašice su nam dvostruke vezane svetske šampionke, u nizu su od devet medalja od 2015, napadaju olimpijsko zlato u Parizu... Odbojkaši su nam nekada bili olimpijski šampioni, imaju veliki broj odličja u ovom veku, i dalje su poštovani gde god se pojave, bez obzira na rezultatsku krizu poslednjih godina. A mnogi klubovi - kao da su na aparatima.

Na početku sezone pojavljivali su se naslovi poput - rekordan broj srpskih klubova u Evropi. Svaka čast na broju, ali kvalitetom baš i ne možemo da se pohvalimo. Pritom, treba znati da Odbojkaški savez Srbije plaća troškove za evropska takmičenja, a da nije tako pitanje je i ko bi uzeo učešće.

(MN Press)(MN Press)

Za ligu se priča da je sve bolja s godinama, da se vraćaju igrači iz inostranstva, da dolaze i stranci (pitanje je kakvog kvaliteta). Jasno je da u Srbiji može da se zaradi više nego ranije - da najbolji igrači imaju plate i od nekoliko hiljada evra - što je nekad bilo nezamislivo. Međutim, kvalitetom smo miljama daleko od najboljih.

Sa Italijom, Poljskom, Turskom - ne možemo da se poredimo. Nismo u rangu ni Francuske, Rumunije, Španije... A ispada da smo prilično udaljeni i od Finske, Švajcarske, Portugala...

Ono što može da se izvuče kao pozitivno jeste sticanje iskustva protiv evropskih timova. Sigurno da će svakom mladom igraču ili igračici značiti svaki poen na evro-sceni. Oprobaće se protiv jačih, osetiti neki drugačiji pritisak, videti kako sve izgleda van Srbije. Neka od odbojkašica Jedinstva jednog dana će igrati vrhunsku odbojku, a tada će se rado sećati istorijskih mečeva protiv Vakifbanka ili Vero Volej Milana. Iz tih utakmica može mnogo da se nauči i bez sumnje mogu mnogo da donesu.

(MN Press)(MN Press)

Ali, trenutni rezultati ne daju nam pravo da se hvalimo. Jedinstvo je otišlo najdalje u Evropi - pa možemo da kažemo da se dobro koprcalo na površini. Eliminisano je u četvrtfinalu CEV Kupa 7. februara. Pre toga su šampionke Srbije u Ligi šampiona zabeležile po dva poraza od Vakifa i Vero Volej Milana i dve pobede protiv Miluza. Treće mesto u grupi im je obezbedilo nastavak u drugom po rangu evropskom takmičenju, gde su pobedile prvi meč protiv Nojšatela, a onda izgubile u revanšu, pa ispale posle zlatnog seta.

U klubu smatraju da je rezultat uspešan - dve pobede protiv Miluza i jedna protiv Nojšatela su očigledno ispunile očekivanja. Deluje ipak da je moglo više, makar protiv ekipe iz Švajcarske.

Kad je šampion Srbije u muškoj konkurenciji u pitanju - nema mnogo toga lepog da se napiše. Partizan je prilično razočarao ove sezone u Evropi. Ono što je bitno naglasiti jeste da nije sramota izgubiti utakmice, već ukoliko ih izgubite, a na terenu ne pokažete baš ništa.

To se nije desilo jednom, nego više puta Janićevoj četi, koja je završila prethodnu takmičarsku godinu sa triplom krunom. Novi sastav nije na nivou prethodnog, ali bez obzira na to očekivalo se bar malo više.

Imali su veoma loše partije u kvalifikacijama za LŠ, a pamti se i jedan duel u CEV Kupu protiv Luvena na Banjici - kada su crno-beli bili katastrofalni.

"Najveća krivica mi je u tome što danima, mesecima, godinama pozivamo publiku da se vrati da gleda odbojku i onda neki ljudi dođu i vide ovo. Ne možemo stvarno da im zamerimo što više neće da dolaze. A to je tužno... Baš mi je žao. Apsolutno moja odgovornost - moram da otkrijem zašto je moja ekipa ušla u utakmicu ovako - potpuno bleda, izgubljena, bez ikakve ideje. Neke stvari koje smo pričali da treba da radimo, bile su potpuno kontra", rekao je Janić posle poraza od Insbruka koji je udaljio Partizan od Lige šampiona.

(MN Press)(MN Press)

Klub iz Humske je na kratko zasijao na revanš duelu u Belgiji, pa je produžio evropsko putovanje. Međutim, Prometej je bio prejak za Janićev tim, koji je na kraju ispao u osmini finala CEV kupa. Ukrajinci su dobili obe utakmice maksimalnim rezultatom. Sve ukupno Partizan je ostvario skor 3-6, Pobedio je Radnik, Budvansku Rivjeru i Luven, a poražen je od Olimpijakosa, Las Palmasa, Insbruka, Luvena i dva puta od Prometeja.

Ukoliko pogledamo sve ženske klubove - rezultati su malo bolji od muških. TENT je ispao u osmini finala CEV Čelendž kupa od Lugoža, a pre toga je bio bolji od Šarlroa i Sportinga. Ub je zaustavljen na istoj stanici, mada je pre toga prošao Makabi iz Haife - sa dve pobede službenim rezultatom. Ekipu Marijane Boričić je izbacio rumunski Voluntari. Zvezda je u CEV Kupu preskočila La Lagunu i Šelmi Brno, pa ispala od Bezijea. Železničar je poražen dva puta u osmini finala CEV kupa od italijanskog Kjerija.

Kod muškaraca - Ribnica je eliminisana u 1/16 finala CEV Čelendž kupa od Aka Voleja. Spartak je u istoj fazi poražen od portugalske ekipe Fonte Bastardo. Vojvodinu je iz CEV kupa izbacila Sorija, a Radnički Krajova.

Pored toga što su neki mladi igrači skupili dragoceno iskustvo, pa će spremniji dočekati neke buduće izazove, ostaje pitanje šta tačno srpskoj odbojci znači učešće u evrokupovima. Da li je poenta samo pojaviti se na evro-sceni ili... Imali su naši timovi probleme sa letovima, sa virusima, sa umorom koji je uticao na slabije rezultate na domaćoj sceni. Ne zna se da li su više dobili ili izgubili.

Bar da su sve te utakmice bile gledane kao npr. one u Rumi, pa da se kaže da je uspela promocija odbojke... To je tek tema za sebe.

Oni koji treba u Srbiji da se bave marketingom - očigledno to ne rade dovoljno dobro. Kvalitet nije takav pa da sam po sebi privuče publiku, pa nije ni čudo što su hale u većini slučajeva prazne. Samo nekoliko klubova u domaćim takmičenjima može da se pohvali sa ozbiljnijom posetom.

Kad se sve sabere i oduzme - ne čudi što odbojka nije popularna u Srbiji, bez obzira na ogromne reprezentativne uspehe. Potrebna je i bolja struka, bolji sistem u klubovima, marketing. Onda bi došle i velike pobede, a rezultat bi privukao ljude. Nije baš sve do novca, nešto je i do svih nas koji smo deo ovog sporta.

ODBOJKAŠICE

Jedinstvo - eliminisano u grupnoj fazi Lige šampiona, ispalo u četvrtfinalu CEV Kupa posle zlatnog seta (skor u LŠ 2-4, skor u CEV Kupu 1-1)

Crvena zvezda - eliminisana u osmini finala CEV Kupa (5-1)

Ub - eliminisan u osmini finala CEV Čelendž kupa (3-3, ali dve pobede službenim rezultatom)

Železničar - eliminisan u osmini finala CEV Kupa (1-3)

TENT - eliminisan u osmini finala CEV Čelendž kupa (4-2)

ODBOJKAŠI

Partizan - eliminisan u drugom krugu kvalifikacija za LŠ, ispao u osmini finala CEV Kupa (skor 3-6)

Vojvodina - eliminisana u 1/16 finala CEV Kupa (1-3)

Ribnica - eliminisana u 1/16 finala CEV Čelendž kupa (skor 0-2)

Radnički - eliminisan u 1/16 finala CEV Kupa (2-2)

Spartak - eliminisan u 1/16 finala CEV Čelenž kupa (2-2)


tagovi

OK PartizanŽOK Jedinstvo Stara PazovaCEV Liga šampionaCEV KupOK RibnicaŽOK Crvena zvezdaOK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara