Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Dobija li Evropa novog šampiona?

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.05.21. | 10:09

Rukometaši Kila brane dva gola viška (31:29) pred revanš četvrtfinala u Parizu protiv Pari Sen Žermena. Domaćini velike nade polažu u fantastičnog Mikela Hansena. Zebre stiže u francusku prestonicu s rovitim Sanderom Sagosenom, ali bez povređenog vođe odbrane Patrika Vinčeka. Flenzburg juri -5 protiv Olborga

Rasplet u rukometnoj Ligi šampiona. Ko će narednog meseca u Keln? Barselona, vicešampion Evrope, najbliža je Lankses areni posle pobede u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona u Belorusiji protiv Meškova iz Bresta (33:29), dok će u ostala tri duela biti prava drama.

Šlager ove runde je duel Pari Sen Žermena i branioca krune najboljeg tima Starog kontinenta Kila (18.45). U prvom meču na Baltiku, na severu Nemačke, Zebre su slavila sa 31:29, rezultat koji daje podjednake šanse i jednim i drugima da nastave bitku za najvažniji trofej u Evropi. Četa češkog stručnjaka Filipa Jihe je u prvom meču bila oslabljena neigranjem jednog od najboljih rukometaša današnjice Sandera Sagosena. Norveški as, prošle sezone igrač Pari Sen Žermena, trebalo bi da igra u revanšu protiv bivšeg kluba iako nije 100 odsto spreman. Ulog je veliki, F4 u Kelnu, pa je pomoć snažnog beka preko potrebna nemačkom i evropskom šampionu.

Izabrane vesti

18.45: (1,75) PSŽ (8,00) Kil (2,45)

U prvom meču u Kilu sjajan je bio Sagosenov zemljak, desni bek Harald Reikind, strelac 10 golova. Kil u Parizu neće biti kompletan, nedostaje vođa odbrane Patrik Vinček. Jedan od najboljih defanzivaca sveta doživeo je prošlog vikenda u Bundesligi tešku povredu. Polomio je nogu i čeka ga višemesečna pauza. Biće to veliki hendikep za Domagoja Duvnjaka i kompaniju.

Sve oči Mlionera iz Pariza viće uprte u najboljeg šutera današnjice, verovatno i svih vremena, Mikela Hansena. Danski bombarder je u prvom meču postigao šest golova, a sve bolji je Dilan Nai, nova nada svetskog rukometa. On ima samo 21 godinu, a debitovao je u Ligi šampiona sa samo 15. U prvom meču u Kilu je bio najbolji strelac svog tima sa osam pogodaka.

Sveci će imati i pomoć 800 navijača koliko je dozvoljeno da prisustvuje revanšu. Pari Sen Žermen je za vikend osvojio Kup Francuske posle pobede nad najvećim rivalom Monpeljeom (30:26), a ima i tri boda prednosti i meč manje u odnosu na isti tim u domaćem šampionatu, pa mu se smeši dupla kruna. I dalje za PSŽ ne može da igra legendarni Nikola Karabatić koji se i dalje oporavlja od operacije prednjeg ukrštenog ligamenta kolena koji je zadobio pre više od pola godine.

Kil nije pobedio u Parizu od 2014. godine. Posle toga samo su dve ekipe, Barselona i Flenzburg uspeli da pobede Pari Sen Žermena na njegovom terenu u Kuberten areni. Najbolji strelac PSŽ-a u Ligi šampiona je Mikel Hansen sa 78 golova, dva više od najubojitijeg rukometaša Kila, Šveđanina Niklasa Ekberga.

I u drugom današnjem revanšu četvrtfinala Lige šampiona očekuje se drama u meču Flenzburga i Olborga (20.45). U prvih 60 minuta u Danskoj domaćin je stekao lepih pet golova više (26:21), ali u Flenz areni četa Majka Mahule igra mnogo bolje i nije bez šansi da nadoknadi veliki zaostatak. Olborg je napravio bum ove sezone, najprijatnije je iznenađenje evro elite, a sada ima šansu da bude prrvi danski klub od 2012. godine koji se plasirao među četiri najbolja tima Evrope u Kelnu. Pre devet godina je to uspelo Kopenhagenu, klubu koji se brzo rasformirao. Olborg će i narednih godina biti sve jači. Od juna boje ovog kluba braniće islandski as Aron Palmarson, sadašnji rukometaš Barselone, a naredne godine u Olborg stiže Mikel Hansen iz Pari Sen Žermena.

20.45: (1,35) Flenzburg (8,50) Olborg (4,00)

U prvom meču čuda na golu je pravio Mikael Agefors koji je imao 16 odbrana. Šveđani Feliks Kler i Luks Sandel postigli su po osam golova. Flenzburg se u Bundesligi bori sa Kilom za titulu. Pred poslednjh 10 kola oba tima su izjednačeni na tabeli. Vicešampion Nemačke je prava skandinavska kolonija. Igraju trojica Danaca šampiona sveta iz Egipta ove godine – Lase Sven, Simon Hald i Mads Mensah. U prvom meču u Olborgu goste su držali u igri Šveđani Jim Gotfridson i Hampus Vane.

Olborg je za vikend poražen u domaćem prvenstvu od Holstebroa (36:38), dok je Flenzburg slavio u gostima protiv Koburga (29:25).

"Nije više 50:50. Olborg ima prednost, meč loptu u rukama. Pet golova je velika prednost za revanš. Kako smo postigli tako malo pogodaka u prvom meču, definitivno moramo da pobedimo sa šest“, rekao je trener šampiona Evrope iz 2014. godine Majk Mahula.

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Sreda

18.45: (1,75) PSŽ (8,00) Kil (2,45) /prvi meč: 29:31/

20.45: (1,35) Flenzburg (8,50) Olborg (4,00) /prvi meč: 21:26/

Četvrtak

18.45: (1,20) Vesprem (11,0) Nant (5,60) /prvi meč: 28:32/

20.45: (1,05) Barselona (18,0) Meškov Brest (13,0) /prvi meč: 33:29/

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF Liga šampionaRK KilRK PSŽFlenzburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara