Tijana Bošković u napadu (©CEV)
Tijana Bošković u napadu (©CEV)

Ezačibaši pokazao dva lica, Tijana vratila ekipu iz mrtvih, ali na kraju se ipak raduje Novara

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.04.23. | 21:36

Turski tim poražen posle pet setova u prvom meču polufinala Lige šampiona

Dva evropska šampiona Ezačibaši i Novara vodili su večeras veliki rat. Još zanimljivija je bila bitka između dva sjajna korektora Tijane Bošković i Ebrar Karakurt. Italijanke su vodile 2:0, turski sastav je uspeo da odgovori i dođe do izjednačenja, a potom i da u petom setu povede 6:2. Međutim, domaće odbojkašice su se bolje snašle u završnici, koju je obeležio veliki broj grešaka. Novara slavi veliku pobedu u prvom meču polufinala Lige šampiona i nalazi se korak bliže velikog finala - 3:2 (25:23, 25:19, 20:25, 17:25, 16:14).

Turski tim je večeras pokazao dva lica, isto tako i naša reprezentativka Tijana Bošković. Posle dva slaba seta podigla je nivo igre, povukla ekipu ka izjednačenju, ali je onda u odlučujućem periodu ponovo stala kad nije trebalo. Završila je meč sa 27 poena, baš kao i Ebrar Karakurt - ali, srećnija je bila Turkinja jer je odnela pobedu.

Izabrane vesti

Revanš je na programu 12. aprila u Istanbulu. Novaru će u finale odvesti bilo koji trijumf, ili poraz 2:3 pa osvajanje zlatnog seta. Ezačibaši ide direktno u finale ako slavi 3:0 ili 3:1, ili ako trijumfuje 3:2 pa uzme i dodatni period.

Veoma zanimljiv prvi set gledala je publika u Novari. Do same završnice se nije znalo ko će ga osvojiti... Ezačibaši je preko raspoložene Hande Baladin poveo 15:13, ali je odmah stigao odgovor rivalki. Postalo je veoma neizvesno i dramatično, a na kraju se bolje snašla domaća ekipa. Tijana Bošković je napravila četiri greške, nije bila u pravom elementu - to je olakšalo posao italijanskom timu. Jedan snažan napad srpke reprezentativke u samom finišu uspela je nekako da odbrani dizač Ilarija Batistoni, a posle njene odbrane lopta je preletala na protivničku stranu i pala. Upravo je taj poen doneo set loptu Novari, koja je odmah iskorišćena preko Karakurt. Turkinja je odservirala as na Voronkovu i tako donela prvi set Italijankama (25:23). Bio je to njen osmi poen u prvom činu.

Nastavile su Italijanke da igraju sa veoma malo grešaka i u drugom periodu. Batistoni je uspela da razigra celu postavu, a na drugoj strani retko kome je nešto polazilo za rukom. Pala je čak i Baladin, koja se najbolje nosila u prvom setu. Posle njene greške Novara je vodila 9:4, a vrlo brzo je stigla i do duple prednosti preko Kubanke Karkases - 14:7. Moćno je u tim trenucima delovala domaća četa, a Ezačibaši nije mogao da pronađe svoju igru. Tijana je prošla samo tri lopte od 10 koliko joj je podignuto u ovom setu. Sa takvim njenim izdanjem turski tim nije mogao da se nada pobedi, ali su sve verovale da će se situacija promeniti.

Karakurt u napadu (CEV)Karakurt u napadu (CEV)

I naravno da se i to desilo... Vodila je Novara 2:0, morao je Ezačibaši da pokaže reakciju. Retko se dešava da Boškovićeva ne bude na visini zadatka, pa je bilo pitanje u kom trenutku će proraditi. Vodila se žestoka borba između dva snažna korektora Karakurt - Bošković u trećem periodu, a kao pobednik je izašla naša igračica. Maja Ognjenović nije prestala da je hrani loptama, a ona je uspela da popravi realizaciju (12-6, 50 odsto), osvoji sedam poena i zajedno sa Voronkovom donese set svom timu. Isti broj poena je u tom periodu osvojila i turska reprezentativka na drugoj strani, ali to nije bilo dovoljno da se ugrozi protivnik.

Treći set je bio dobar za Tijanu, a četvrti odličan. Ponovo je osvojila sedam poena, ali ovog puta uz 70 odsto uspešnosti u napadu (10-7). Novara nije više igrala kao u prva dva seta, a Ezačibaši je bio u velikom naletu. Ništa nije moglo da zadrži Boškovićevu i drugarice na putu ka taj-brejku.

Odlučujući period je turski tim mnogo bolje otvorio, poveo je 6:2. Međutim, uzvratile su domaće istom merom, vezale su pet poena, izblokirale Srpkinju dva puta i preuzele vođstvo (7:6). Usledila je rezultatska klackalica, koja je najavljivala vrlo dramatičnu završnicu. Boškovićeva je u važnom trenutku napravila servis grešku, isto je uradila i Karakurt za 13:13, a onda i Baladin koja je Novari donela meč loptu. Nije im Tijana dala da je iskoriste... Međutim, Karakurt je obezbedila još jednu, koja nije propuštena. Meč se završio greškom Ezačibašija, posle koje je počelo veliko slavlje Italijanki.

POLUFINALE CEV LIGE ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE (PRVI MEČEVI)

Sreda

Novara - Ezačibaši 3:2 (25:23, 25:19, 20:25, 17:25, 16:14)

Četvrtak

18.30: (1,65) Vakifbank - Fenerbahče (2,11)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EzačibašiTijana BoškovićMaja OgnjenovićCEV Liga šampionaŽOK Novara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara