Karlos Sains (©Reuters)
Karlos Sains (©Reuters)

Ferari prvi i drugi: Sains do pobede posle Verstapenovog odustajanja

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.03.24. | 11:01

Prvo odustajanje Verstapena nakon dve godine, i to na istom mestu

Treća trka sezone donela nam je novog pobednika, a Karlos Sains je fantastičnom vožnjom, ali i zbog odustajanja Maksa Verstapena, došao do trijumfa na Velikoj nagradi Australije. Sains je do svoje treće pobede u karijeri došao u vrlo sličnim okolnostima kao i do prethodne dve, kada je Maks imao probleme, što se ranije događalo u Silverstonu 2022. i Singapuru 2023. godine.

Šarl Lekler je drugim mestom Ferariju obezbedio prvu dvostruku pobedu još od Bahreina 2022. godine, a najbržim krugom trke osvojio je dodatni poen. Poslednji stepenik pobedničkog postolja pripao je Landu Norisu, prvi put nakon Velike nagrade Brazila prošle sezone.

Izabrane vesti

Posle osvojene pol-pozicije izgledalo je da će Verstapen nastaviti svoj pobednički niz, već u prvoj krivini trke se odbranio od Karlosa Sainsa, ali je Španac u Ferariju u drugom krugu uz pomoć DRS sistema preuzeo vođstvo na kom je ostao do kraja trke.

Međutim, od tog trenutka je bilo očigledno da Maks ima izvesne probleme jer je dim izlazio iz njegove zadnje desne gume, što je sugerisalo da ima problem sa kočnicama. Treći krug Velike nagrade Australije značio je da aktuelni šampion prvi put još od 2022. godine i trke na istom mestu, mora da odustane.

Poredak se iza vodećeg u prvim krugovima nije preterano menjao, a prve promene guma među vodećim timovima započeli su Šarl Lekler i Oskar Pjastri u desetom krugu.

I Maksov timski kolega Serhio Peres se žalio na određene poteškoće, ovog puta na one sa pneumaticima, a meksičkom vozaču nije pomogla ni kazna pomeranja od tri mesta na startu koju je tokom kvalifikacija zaradio zbog ometanja Nika Hulkenberga. Ipak, od kada je promenio pneumatike u 15. krugu Peres je pokazao snagu bolida Red Bula i brzo je sustizao rivale ispred sebe. U 27. krugu sa lakoćom je obišao Fernanda Alonsa za peto mesto, na kom je i prešao liniju cilja na kraju trke.

Drugo odustajanje u trci dogodilo se u 17. krugu, kada je Luis Hamilton bio primoran da parkira svoj Mercedes pored staze zbog problema sa motorom, a na stazi se na kratko pojavilo virtuelno vozilo bezbednosti.

Nakon restarta činilo se da bi moglo da dođe do duela za pobedu između vozača Ferarija, ali je Lekler brzo izgubio korak za timskim kolegom. Ta razlika je iz kruga u krug bila sve veća, a u tom trenutku trećeplasirani Pjastri bio je na dve sekunde od Leklera. Ipak, kako Australijanac nije uspeo da smanji zaostatak, iz ekipe mu je poručeno da zameni poziciju sa svojim timskim kolegom Norisom jer je Britanac imao svežiji set pneumatika. Dvojac Meklarena je na ovaj način i prošao kroz cilj na kraju trke.

Pobednik Sains je na poslednju promenu pneumatika otišao u 41. krugu, a na stazu je izašao ponovo kao vodeći. Do treće pobede u karijeri Sains je došao bez obezbeđene budućnosti i ugovora za 2025. godinu, ali odlična vožnja i povratak na stazu dve nedelje nakon operacije, izvesno će privući pažnju većine timova Formule 1.

Do kraja trke nije bilo prevelikog uzbuđenja, a jedino se odvijala borba između Alonsa i Rasela za šestu poziciju. Izgledalo je da će drugi Mercedesov vozač nadigrati veterana u Aston Martinu pre svega zbog novijeg seta pneumatika, ali je u šestoj krivini napravio ozbiljnu grešku kojom je uništio bolid i na sred staze ostao naslonjen na bok. Na svu sreću, Britanac je ostao nepovređen. Takođe, prvi put još od Velike nagrade Austrije 2018. godine oba Mercedesova vozača su odustali iz trke.

Poslednje četiri pozicije u poenima zauzeli su Lens Strol (Aston Martin), Juki Cunoda (RB) kao i dvojac Hasa, Niko Hulkenberg i Kevin Magnusen.

Naredna trka na programu je za dve nedelje u Japanu.

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1karlos sainsMaks VerstapenŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara