Odbojkašice Srbije (©OSS)
Odbojkašice Srbije (©OSS)

Finale, vrela atmosfera, nekoliko hiljada protivničkih navijača... Srbija ima recept za Tursku

Vreme čitanja: 5min | ned. 03.09.23. | 08:18

Odbojkašice se za evropsko zlato bore večeras od 20.00 časova u Briselu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Veliki rivali su već godinama. Može se reći da je Srbije večiti pobednik najvažnijih mečeva, a Turska standardni gubitnik. Posle mnogo odigranih bitki, naše odbojkašice su postale prava noćna mora Edi Erdem i drugaricama. To može, a i ne mora da ima uticaj na rasplet večerašnjeg meča. Turkinje sada imaju drugačiji tim i sa Melisom Vargas u postavi izgledaju moćno. Ipak, za sve će se i ovog puta pitati odbojkašice Srbije. Kada su svetske šampionke u pravom elementu - onda niko ne može da im parira. Veliki duel u finalu Evropskog prvenstva u Briselu zakazan je za 20.00 časova, uz direktan prenos na RTS1 i Areni Sport P2. Srbija napada četvrtu evropsku krunu, Turska se nada prvom istorijskom zlatu. Jedno je sigurno - Evropa će dobiti novog vladara.

Izabrane vesti

Italijanke su ostale bez prilike da brane evropski tron, osvojen pre dve godine u Beogradu, ali jedan Italijan će se večeras sigurno radovati. Na jednoj klupi sedeće Đovani Gvideti, na drugoj Danijele Santareli. Ono što je najinteresantnije kad su njih dvojica u pitanju jeste podatak da su se krajem prethodne godine zamenili na pozicijama... Santareli je otišao iz nacionalnog tima Srbije posle osvajanja svetskog zlata, a Gvideti je posle pet godina napustio selekciju Turske.

Ovaj obračun biće pravo taktičko nadmudrivanje dvojice stručnjaka. Gvideti veoma dobro zna sve vrline i mane protivničkog tima, a isto tako Santareli dobro poznaje Srbiju. Što se toga tiče - ni za jednog ne može da se kaže da je u prednosti. Oni će dirigovati, a igračice Srbije i Turske će stvarati muziku za uši gledalaca. Tako je naš selektor prokomentarisao duel sa mlađim sunarodnikom...

Kada se pogleda tradicija, kada se baci pogled na medalje, kad se izvuku svi međusobni susreti - sve karte mogu da se bace na Srbiju. Naša selekcija je 2011. u polufinalu EP dobila jedan od prvih okršaja za pamćenje - u Beogradu je bilo 3:2 za domaće. Srpkinje su pobedile i u meču za bronzu na kontinentalnom prvenstvu 2015. godine. Na EP 2017. godine Tijana Bošković i drugarice su porazile Tursku u polufinalu, a posle i osvojile titulu. Na kontinentalnom turniru 2019. u Turskoj - Srbija je prvo dobila međusobni duelu u grupi, a potom slavila i u velikom finalu u Ankari posle preokreta pred 10.000 ljudi - 3:2. Naše su upisale trijumf i u polufinalu EP u Beogradu 2021.

Sve što je navedeno jasno pokazuje da Srbija uvek ima recept za Tursku. Bilo da se radi o finalu, polufinalu, meču grupne faze... Jedino je u Ligi nacija, koju naš tim uglavnom ne igra u kompletnom sastavu, Turska uspevala da zabeležili neke pobede. Poslednji obračun odigrao se ove godine 1. juna - tada su rivalke slavile 3:1.

O oba tima se sve već zna... Srbija je imala pet pobeda u grupi A, Turska pet trijumfa u grupi C. U osmini finala Gvidetijeve devojke su slavile protiv Švedske, posle su eliminisale Češku, a na poslednjoj stanici pred finale pobedile su Holandiju. Turkinje su u prvom duelu razigravanja bile bolje od Belgije, potom su poslale kući Poljakinje, a onda u polufinalu dobile neverovatan meč posle velikog preokreta protiv Italije - 3:2.

Santarelijevu ekipu predvodi sjajna Melisa Vargas, koja je definitivno najopasniji napadač. Sa njom u dijagonali je dizač kog naš selektor odlično poznaje iz Vakifbanka Džansu Ozbaj. Na prijemu će početi Ebrar Karakurt, igračica koja je po prirodi korektor, ali je posle dolaska Vargas prebačena prinudno na mesto primača servisa. Uz nju bi trebalo da bude Hande Baladin. Srednji blokeri u postavi su Eda Erdem i Zehra Guneš, a libero je Gizem Orge.

Veća dilema bi mogla da bude postava Srbije - s obzirom na to da su probleme sa temperaturom imale Maja Ognjenović i Aleksandra Jegdić. Ukoliko se zdrastveno stanje popravi sigurno da će ih Italijan poslati na teren, jer su iznele na svojim leđima veoma uspešno veći deo takmičenja. Nezamenljiva je na korekciji Tijana Bošković, na prijemu Bianka Buša, a uz nju će verovatno kao u polufinalu početi Sara Lozo. Startne srednje blokere treba tražiti između Maje Aleksić, Jovane Stevanović i Mine Popović.

Biće posebno interesantno gledati duel dva snažna korektora - Boškovićeve i Vargas. Njih dve su pokretačka snaga i od njih se najviše očekuje. Baš kao i na nekim prethodnim utakmicama, kad su u postavi na obe strane bili dominantni napadači - moglo je da se zaključi da će pobeda zavisiti od toga čije saigračice budu efikasnije. Turska je najslabija na prijemu - zbog prebacivanja Karakurt na to mesto, ali je zato veoma jaka u napadu i na bloku.

Srbija već dugo igra standardno na visokom nivou, najviše lopti dobija Tijana, a kada joj u napadu dođe pomoć od primača i srednjih blokera - onda Srbiji niko ne može ništa. Naravno, sve treba da krene od dobrog prijema, koji će omogućiti Maji Ognjenović da razigra tim kako samo ona ume.

Veći deo obe reprezentacije dobro se seća poslednjeg finalnog obračuna u Ankari 2019. godine. Cela hala navijala je za Tursku, na krilima vatrenih pristalica domaće su povele 1:0 u setovima. U nastavku je Srbija zaigrala kao u transu, pa je na kraju slavila - 3:2 u jednom od najkvalitetnijih obračuna u bliskoj prošlosti. Ovo je bio veoma bolan poraz za igračice, za publiku, za celu naciju, koja je apsolutno ostrašćena kad je reprezentacija u pitanju.

U sličnom ambijentu igraće se i večeras. Hala u Briselu je rasprodata, biće oko 8.000 navijača Turske i nekoliko stotina Srba. Biće vrela atmosfera kao da se igra u Ankari, a kad je tako - onda Srpkinje znaju šta treba da rade. Recept je poznat, treba samo da ga upotrebe.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Nedelja

Meč za bronzu

16.30: (3,80) Holandija - Italija (1,22)

Finale

20.00: (2,03) Srbija - Turska (1,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Ženska odbojkaška reprezentacija Turskeženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Tijana BoškovićMelisa Vargas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara