Ivan Basara (©MN Press)
Ivan Basara (©MN Press)

Glas razuma Zvezdinog Ivana Basare: Sramota je što Partizan nema bazen i minimalne uslove

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.11.23. | 10:50

Ne mora sve da se posmatra kroz prizmu večitog rivalstva, naročito ne u trenucima kada je vaterpolo na gubitku. Kada ispaštaju klubovi, to se neminovno odrazi i na reprezentaciju

Postalo je opšte prihvaćeno u Srbiji da se sport posmatra kroz prizmu večitog rivalstva. Ili si za ili si protiv. A ne mora da bude tako, pogotovo ne kada su okolnosti specifične. Mesecima unazad ne postoje ni minimalni uslovi na “Banjici” za treninge, prvi tim Partizana preselio se na “11. april” i nema naznaka hoće li i kada moći da se vrati. 

Sve bi dodatno moglo da se zakomplikuje ukoliko odgovorni uskoro započnu sa rekonstrukcijom jednog od beogradskih bazena. Tada bi kapaciteti u Beogradu bili dodatno smanjeni i pravo umeće bilo bi osmisliti kako da svi vaterpolo klubovi, ali i ostali vodeni sportovi, neometano funkcionišu, uvećavaju bazu dece i proizvode igrače. Neminovno bi se to odrazilo na reprezentaciju. Na to malo ko može da bude imun, Zvezdin prvotimac Ivan Basara nije. Posle najveće pobede u sezoni govorio je i o Partizanovim mukama sa bazenom. 

Izabrane vesti

No, prvo o podvigu crveno-belih u Ligi šampiona. Porazili su splitski Jadran, koji je ozbiljno investirao u igrački kadar i spada u red ekipa koje pretenduju na odlazak na završni turnir. Hrvatski šampion imao je, teniskim žargonom, meč loptu u Beogradu, mogao je da overi prolaz u četvrtfinale i pošalje Crvenu zvezdu u Kup Evrope, međutim, ekipa Aleksandra Filipovića uzvratila je za poraz na Poljudu i ostala u igri za prolaz. 

Među najboljima bio je Ivan Basara. Postigao je dva gola, asistirao za još toliko. Sve skupa: učestvovao je u trećini Zvezdinih pogodaka. Nije loše za veterana... 

“To drugi kažu da sam veteran, ja sam samo prihvatio”, počeo je Ivan Basara kroz osmeh razgovor za Mozzart Sport i osvrnuo se na utakmicu sa splitskim Jadranom, te generalno period koji je iza Crvene zvezde: 

“Osetila se razlika u našoj igri u odnosu na pre. I u Valjevu sad za vikend kada smo igrali u principu smo se pripremali za ovu utakmicu. Mislim da smo u kratkom vremenskom periodu uradili dobar posao. Pre nekoliko nedelja smo pali, čini mi se da smo sada bolje izgledali”.

U svim utakmicama crveno-beli su, osim protiv Ferencvaroša, bili konkurentni. Sa četiri osvojena boda drže treću poziciju, mogli su još koji. Onda bi im i izgledi bili veći da se nađu među osam najboljih u Ligi šampiona. 

“Ovaj format je drugačiji... Iako mislim da je i ona ekipa od pre dve godine bila za veće domete, nažalost, nismo to pokazali. I ove smo propustili priliku da na dve utakmice uzmemo bodove. Dobro, u Trebinju jesmo uzeli jedan, ali smo mogli tri. U Splitu je bilo 11:9, ali to je bio kraj treće deonice. Oni momci sigurno ne bi, čak i da je bilo 12:9 posle peterca, pustili da ih dobijemo. Tako da uopšte neću da računam da bismo u Splitu sigurno uzeli bodove. Kada pogledamo ključne momente na utakmici, danas smo bili na mnogo većem nivou nego u te dve”. 

Ali šta god da urade do kraja grupne faze, evropsku odiseju neće završiti pre proleća. Prva dva tima iz svake grupe nastaviće put u Ligi šampiona, a trećeplasirani i četvrtoplasirani preseliti se u Kup Evrope. 

“Ulaskom u Ligu šampiona smo znali da smo kupili kartu za učešće u Evropi posle Nove godine. Sad se borimo za što veći plasman. Jadran je u boljoj poziciji, ali nećemo se baviti kalkulacijama, njima se generalno ne bavimo. Kada smo se bavili - loše smo prolazili. Videćemo šta će biti, važno je da do kraja izgledamo kao protiv Jadrana”, poručio je Ivan Basara i dodao: 

“Specifičan je deo sezone, mnogo je utakmica. Dolaze nam bitne utakmice u domaćem prvenstvu, plus kup i Liga šampiona. U narednom periodu jedino tu utakmicu četvrtfinala kupa možemo da odigramo na malo opuštenijem nivou, ali to mora da se prođe. Tu nije protivnik klase kao u Ligi šampiona ili u prvenstvu u utakmicama koje nas očekuju. Sve ostale utakmice do kraja su kao ova sa Jadranom”. 

Ivan Basara (©MN Press)Ivan Basara (©MN Press)

Trust mozgova napravio je kalendar sa klupskom sezonom iz dva dela. Podeljena je zbog reprezentativnih akcija, mada iako bi Evropsko prvenstvo trebalo da počne za dva meseca, i dalje nije poznato hoće li se u tom terminu održati zbog rata u Izraelu, hoće li neko drugi preuzeti domaćinstvo ili biti otkazano. Što povlači druge probleme. 

Sve to utiče na igrače. Kako one koji će dobiti pozive selektora, tako i one koji će imati višemesečni prazan hod. 

“Pauza je takva da se čini kao da je kraj prvenstva, a ne polusezona. I ko zna da li će da bude bazena... Mi nemamo luksuz da o tim stvarima mislimo (kolika će biti pauza, da li će biti otkazano Evropsko prvenstvo, kako će izgledati sezona i šta će se menjati prim. aut.), jer utakmice su psiho-fizički zahtevne i jako su bitne rezultatski. Nadam se samo da će nas ispoštovati kao sport, generalno vodene sportove i da ćemo nastaviti da imamo uslove koje imamo. Tražimo minimum”. 

Te elementarne uslove pojedini klubovi nemaju.

“Partizan nema ni minimum, to je sramota. Ovo nije stav ne znam koga, već moje mišljenje. Ne znam da li bi oni branili Zvezdu da mi nemamo uslove za trening i rad. Ali, iz moje perspektive sramota je da Partizan nema bazen i to zato što kao sport gubimo ako nam ekipe i klubovi, koji treba da prave igrače i donesu stabilnost reprezentaciji, da nemaju gde da treniraju”.  

Dodatno bi situacija mogla da se zakomplikuje ukoliko - ako se priče obistine - pauza bude iskorišćena za rekonstrukciju bazena koji je funkcionalan. Njih u glavnom gradu ionako manjka. 

“U Beogradu je malo bazena. Realno, zaslužujemo malo bolje uslove, a da ne govorim da još neko hoće da radi rekonstrukcije i nešto zatvara. Izgubiće vaterpolo, izgubiće svi vodeni sportovi. Zašto se to radi na taj način - stvarno ne znam. Ne bavim se politikom, nego govorim iz perspektive nekoga ko se bavi vaterpolom i nije mi normalno da neko misli da ćemo mi sa tim nešto dobiti. Ali, svako radi svoj posao, pa ćemo videti rezultate”, završio je Ivan Basara razgovor za Mozzart Sport.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO: 

GRUPA A 

Sreda

17.30: (1.85) Steaua Bukurešt (hen 8,5) Novi Beograd (1.85)

20.00: (1.45) Breša (8.00) Sabadelj (3.60)

GRUPA B 

Sreda

16.00: (1.85) Dinamo Tbilisi (hen 10,5) Pro Reko (1.85)

19.00: (4.50) Jug Dubrovnik (8.00) Olimpijakos (1.35)

GRUPA C 

Utorak

Jadran Herceg Novi - Ferencvaroš 10:17

Crvena zvezda - Jadran Split 12:11

GRUPA D 

Utorak

Vuljagmeni - Marselj 9:12

Špandau - Barseloneta 6:13



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Crvena zvezdaVK Novi BeogradVK PartizanIvan Basara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara