Formula 1 (@AFP)
Formula 1 (@AFP)

Gume su zagrejane, trka uskoro počinje: Hamilton se oprašta od Mercedesa, Red Bul ponovo favorit, Ferari preti

Vreme čitanja: 7min | pon. 26.02.24. | 08:08

Rezime trodnevnog testiranja u Bahreinu

Za tri dana, 29. februara, prvim treningom na stazi Sakir u Bahreinu, vozači Formule 1 zvanično će započeti 75. sezonu šampionata. Međutim, kao generalnu probu i prve prilike za vožnju novih bolida vozači su imali na tradicionalnom trodnevnom predsezonskom testiranju na istom mestu.

Prvo mesto i najbolje vreme drugog dana imala je ekipa Ferarija zajedno sa Karlosom Sainsom i vremenom 1:29.921, dok je trećeg dana na vrhu bio njegov timski kolega Šarl Lekler.

Izabrane vesti

Međutim, iako se čini da će već tokom prvog trkačkog vikenda italijanska ekipa imati priliku da zapreti aktuelnim šampionima, treba istaći da je dvojac Ferarija svoje najbrže krugove postavio na mekšim komponentama pneumatika od onih koji će se koristiti naredne nedelje tokom prve runde šampionata. Dok je Lekler vreme postigao na najmekšoj od svih komponenti (C5), Sains je to učinio na nešto tvrđoj (C4), ali realno stanje stvari su krugovi postignuti na pneumaticima koji će sledeće nedelje biti najmekši (C3). Stoga, najbolje vreme postignuto na C3 setu pneumatika je upravo ono koje je zabeležio drugog dana Red Bulov Serhio Peres - 1:30.679.

Već sada se Red Bul smatra glavnim favoritom za pobedu prvog trkačkog vikenda, ali se postavlja pitanje kolika će njihova prednost zaista biti i da li će i ko biti njihova najveća pretnja.

Red Bul - promenjen bolid, ali ambicije iste

Prošle nedelje kada je šampionski tim Red Bula predstavio svoj značajno izmenjen bolid RB20, koji je inspirisan prošlogodišnjim bolidom Mercedesa, svi su bili iznenađeni njihovim hrabrim potezom. Onoliko koliko je onih koji su sigurni da će Red Bul ponovo dominirati čitavom sezonom, toliko je i onih koji su se ipak ponadali da to neće biti slučaj.

Tokom prvog dana predsezonskog testiranja Maks Verstapen je zauzeo ‘’svoje’’ mesto na vrhu, a njegovo najbolje vreme iz popodnevne sesije je bilo sekund i po brže od onog sa prvog dana prošle sezone. Holanđanin je do kraja dana bio zadužen za vožnju bolida RB20 sa kojim je odvezao ukupno 142 kruga, a trećeg dana zabeležio je svoje najbolje vreme tokom ovog testiranja - 1:30.755 na C3 pneumaticima.

Timskom kolegi Serhiju Peresu čast da vozi novi bolid pripala je tokom čitavog drugog dana u Bahreinu, kao i tokom prve sesije poslednjeg dana. Testiranje za meksičkog vozača nije počelo preterano dobro, budući da je zbog problema sa pregrejavanjem kočionog diska izgubio nešto više od pola sata vožnje. Uspeo je njegov tim da sredi ovaj problem, ali je Peres ponovo imao poteškoće tokom popodnevne sesije. U jednom od izlaznih krugova, prošlogodišnji vicešampion izgubio je snagu, jedva se odvezao do garaže, ali se ubrzo vratio na stazu na kojoj je do kraja dana odvezao 129 krugova. U ovoj sesiji, Peres je postavio najbrže vreme od svih na C3 setu pneumatika (koji će sledeće nedelje biti najmekši, crveni) 1:30.679.

Treba istaći da podaci iz GPS sistema pokazuju da je Verstapen tokom testiranja bio u niskom režimu rada motora, te se u trci očekuje da pokažu još neke performanse koje su do sada krili. Osim odličnog vremena tokom jednog kruga i minimalne potrošnje pneumatika, na osnovu simulacije trkačkog tempa Red Bul je i dalje vodeći dok je po drugim podacima čak i za nijansu iza Ferarija, a iza njih je ekipa Mercedesa.

Mercedes - poslednja sezona sa Hamiltonom

Nemački tim ulazi u poslednju sezonu u kojoj sarađuje sa sedmostrukim šampionom Luisom Hamiltonom pre njegovog prelaska u Ferari, a u timu je i ove sezone prisutan njegov sunarodnik Džordž Rasel.

Mlađi od dvojice Britanaca je tokom prvog dana bio njihov jedini predstavnik na stazi, odvezao je čak 121 krug, međutim najbolje vreme mu je bilo dovoljno tek za 12. poziciju. Trećeg dana je na C4 pneumaticima bio tik uz prvoplasiranog Leklera, dok drugog dana nije ni izlazio na stazu.

Veteran Hamilton bio je zadužen za vožnju W15 bolida drugog dana kada je bio trećeplasirani sa vremenom 1:31.066, a trećeg dana je pored Leklera bio jedini koji je testirao C5 pneumatike.

Mercedes je na testiranju bio prilično rezervisan, a čini se da, već tradicionalno, kriju svoje prave performanse. Ono što je pozitivno za tim sa sedištem u Brekliju je da su vozači zadovoljni ponašanjem i osećajem bolida, a naročito ponašanjem zadnjeg kraja koji je prošle sezone bio vrlo problematičan.

Ferari - rešen problem sa gumama

Najviše pozitivnih utisaka na ovom testiranju odnela je ekipa Ferarija. Osim brzine tokom jednog kruga, čini se da je tim iz Maranela u velikoj meri rešio problem sa degradacijom guma. Prvog dana je Karlos Sains završio kao treći, dok je Šarl Lekler bio sedmi, ali naredna dva dana bila su bitnija.

Lekler tokom prepodnevne sesije drugog dana nije odvezao mnogo krugova, jer je ona završena skoro dva sata pre predviđenog vremena. Javio se problem sa poklopcem za odvod na ivičnjaku u 11. krivini kada je preko njega prešao upravo Lekler, posle čega je imao i manje oštećenje na podu bolida. Uprkos ovom problemu, Sains je preuzeo volan u toku popodneva kada je i završio na prvoj poziciji sa vremenom 1:29.921 (C4 guma), što je ujedno i najbrže vreme tokom sva tri dana testiranja.

Poslednjeg dana Lekler je najboljim vremenom 1:30.322 na najmekšem setu pneumatika (C5) zatvorio ovogodišnje testiranje.

Za razliku od prošle sezone, novi SF24 u rukama Sainsa je zabeležio konstantne krugove u simulaciji trke, što bi zapravo Ferari stavilo za nijansu ispred Red Bula po pitanju tempa u trci.

Meklaren - koraci u pravom smeru, ali put je dugačak

Tim koji prošlu sezonu nije započeo na najbolji način, a tokom godine je doneo unapređenja zbog kojih je beležio brojne podijume je Meklaren. Testiranje u Bahreinu ovog puta nije bilo preterano dobro, jer su brojni tehnički problemi sputavali mladi dvojac od izlaska na stazu. Međutim, vreme provedeno na stazi Lando Noris i Oskar Pjastri su maksimalno iskoristili, a konstantno su se nalazili među vodećih pet po pitanju vremena na C3 setu pneumatika. Takođe, Pjastri je trećeg dana u popodnevnoj sesiji zabeležio vreme 1:31.030, što je za sekundu bolje od njegovog prošlogodišnjeg vremena u kvalifikacijama u Bahreinu.

Najveći napredak za britansku ekipu je bolje prianjanje, kao i celokupne performanse bolida, međutim Noris upozorava da u ovom trenutku nisu blizu pobede.

"Mislim da smo definitivno napravili korake u pravom smeru, ali takođe mislim da je i dalje dug put iza Red Bula i Ferarija", bio je iskren mladi Britanac.

Aston Martin - Alonso nije optimista

Za Aston Martin se može reći da je prošle sezone bio sušta suprotnost Meklarena. Na početku je Fernando Alonso zabeležio sedam plasmana na pobedničko postolje, a onda je došla druga polovina sezone u kojoj se britanski tim mučio sa razvojem bolida i rezultati su počeli da opadaju..

Kao i Mercedes, Aston Martin se ni po čemu nije preterano isticao tokom trodnevnog testiranja, ali 42-godišnji Alonso može da se pohvali da je prvog dana bio najvredniji među onima koji su vozili samo jednu četvorosatnu sesiju, odvezavši 77 krugova na stazi Sakir.

Za naslednika šefa tima Lensa Strola, prisustvo na ovom testiranju je bilo od velikog značaja, budući da je prošle godine zbog preloma obe ruke morao da odsustvuje sa istog, posle čega se u prvoj trci znatno mučio sa bolovima.

Iako se čini da je novi AMR24 za nijansu unapređen u odnosu na prošlu godinu, Alonso ne očekuje iste rezultate kao tada.

"Ove godine mislim da nećemo biti brzi kao prošle, biće mnogo više očiju uprtih u nas i biće ih teže iznenaditi", rekao je dvostruki svetski šampion.

Alpin, Vilijams, RB, Zauber, Has

Od timova koji su prošle sezone završili van vodećih pet, Red Bulov sestrinski tim RB (prošlogodišnji Alfa Tauri) pokazao je da ima potencijal da bude najbolji od ostalih. RB-ov vozač Danijel Rikardo je imao odlična vremena u odnosu na vodeće, ali uprkos tome Australijanac je rekao da treba biti oprezan u očekivanjima i da im nedostaje brzina tokom jednog kruga.

Ekipa Vilijamsa koja je 2023. često umela da iznenadi tokom kvalifikacija, za ovu godinu je pripremila značajno izmenjen bolid, ali usled nekoliko tehničkih problema koji su ih zadesili tokom testiranja oni su tim sa najmanje odvezenih krugova (299). Ipak, očekuje se da će se pre svega Aleks Albon, ali i Logan Sardžent, češće boriti za poene.

Alpin i preimenovani Zauber su tokom ovog testiranja imali sličan pristup kao Mercedes i Aston Martin, te se ne zna kakve su njihove prave performanse. Za ekipu Hasa koja je zabeležila najviše krugova tokom sva tri dana (441), testiranje je u velikoj meri služilo kako bi probali da reše probleme sa potrošnjom guma koja ih je pratila tokom prošle sezone.

***

Iako su aktuelni šampioni svoju brzinu iz prošle sezone preneli i u ovu, da li su rezultati predsezonskog testiranja pravi pokazatelj onoga što nas očekuje ili, ipak, neki timovi kriju svoje prave performanse? Saznaćemo sledećeg vikenda kada nas očekuje prva trka nove sezone Formule 1.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara