Petar Krsmanović (©AFP)
Petar Krsmanović (©AFP)

Heleni za zagrevanje, Orlovi overavaju drugo mesto i krajičkom oka gledaju ka rivalu u osmini finala

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.09.21. | 11:38

Evropsko prvenstvo za odbojkaše: Srbija danas (17.30) u Krakovu protiv autsajdera Grčke koja nije osetila slast pobede

Tri pobede, poraz od dvostrukog uzastopnog prvaka sveta Poljske, uz osvojen bod, odličan su učinak odbojkaša Srbije na Evropskom prvenstvu u Krakovu. Trujumfom protiv Portugalije u ponedeljek obezbeđeno je mesto u osmini finala pred današnji (17.30) duel sa Grčkom, autsajderom Grupe A, selekcijom bez trijumfa posle tri utakmice.

Očekuje se da će selektor evropskog šampiona Slobodan Kovač šansu da ukaže igračima koji su imali manju minutažu u Krakovu, ali ko god izađe na teren ne bi trebalo da bude problema da se sruši otpor Helena.

Izabrane vesti

"Tehnički su jaka ekipa, podmladili su tim značajno“, prokomentarisao je Grke selektor Srbije Slobodan Kovač. "Mi hoćemo samo napred, bez obzira na to ko je sledeći protivnik, treba da se trudimo da odigramo dobro i pobedimo. Opet će biti malih promena, jer mi imamo kvalitetnu ekipu, to nije samo šest-sedam igrača, nego smo pokazali da možemo da računamo na mnogo njih. Idemo na pobedu sa malim promenama“.

17.30: (1,03) Srbija – Grčka (9,00)

Srbija je sa izmenjenom postavom odigrala i susret sa Portugalijom, na kome je u jednom trenutku popustila i dozvolila rivalu da dođe do jednog seta.

"Igračima zameram samo opuštanje, jer kad imaju priliku treba da pokažu treneru da greši i da su oni ti koji treba da igraju sve vreme“, poručio je selektor igračima druge postave.

Trijumf garantuje drugo mesto pred osminu finala, pa će Orlovi krajičkom oka da gledaju ka Grupi C iz koje stiže rival u prvoj nokaut rundi. Holandije, Rusija, Finska i Turska su mogući rivali. Najneugodnija bi sigurno bila Zbornaja, olimpijski vicešampion, iako je stigla bez najboljeg igrača, korektora Zenita iz Sankt Peterburga Maksima Mihajlova.

Srbija će i danas da bude oslabljena neigranjem kapitena Nemanje Petrića. Povreda iskusnog primača servisa je lakše prirode, a u dogovoru sa selektorom Kovačem i lekarskim timom doneta odluka da se ne izlaže riziku. Umesto toga, on se vratio u Beograd na terapije, ali bi trebalo da bude spreman za ključne bitke na šampionatu Starog kontinenta.

"Nemanja dobio udarac, to mu nije predstavljalo problem dok nismo došli ovde. Otišao je na terapiju, vraća se brzo. Sa njim je potpuno drugačija atmosfera i drugačija je cela ekipa“, rekao je Kovač.

Petrić nije igrao i u ovogodišnjoj Ligi nacija. Na ovom Evropskom prvenstvu tandem primača servisa Srbije su Uroš Kovačević i Marko Ivović, a šansu s klupe čeka sve bolji Pavle Perić, doskorašni kapiten Vojvodine koji će naredne sezone igrati za Olimpijakos.

19.00: (2,19) Hrvatska – Estonija (1,60)

Grčka godinama nije u evropskom vrhu. Porazi od Belgije, Poljske i Ukrajine izvesno su Helene izbacili iz igre za narednu rundu. Biće ovo prvi zvaničan meč ovih selekcija posle 14 godina. Srbija je poslednji duel rešila u svoju korist sa 3:1 u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Derbi dana u Ostravi igraju Slovenija i Bugarska (16.00). Italija je jedina sa maksimalnim učinkom u Grupi B i verovatno je overila prvo mesto, dok će ove dve selekcije da se bore za drugo mesto i nešto lakšeg rivala u prvoj nokaut fazi.

16.00: (1,27) Slovenija – Bugarska (3,40)

Slovenci su u naletu. Odlični su bili ove godine u Ligi nacija u Riminiju, bili su četvrti, a pre dve godine su u Pariz stigli do srebra na EP. U finalu u Bersiju su Orlovi dobili posle četiri seta. Tine Urnaut, Klemen Čebulj i Jak Kozamernik su nosioci igre evropskog vicešampiona. Prva zvezda Bugara je Cvetan Sokolov, nekadašnji korektor Lubea i Zenita iz Sankt Peterburga, sada odbojkaš moskovskog Dinama.

20.30: (1,85) Ukrajina – Belgija (1,85)

Podsetimo, po četiri reprezentacije iz sve četiri grupe izboriće plasman u osminu finala. Titulu šampiona Evrope brani Srbija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Utorak

16.00: (9,00) Letonija - Nemačka (1,03)

16.00: (1,27) Slovenija – Bugarska (3,40)

16.00: (9,00) Španija – Rusija (1,03)

17.30: (1,03) Srbija – Grčka (9,00)

19.00: (2,19) Hrvatska – Estonija (1,60)

19.00: (2,65) Finska - Holandija (1,42)

19.00: (5,80) Crna Gora – Češka (1,10)

20.30: (1,85) Ukrajina – Belgija (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

CEVMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija Francuskemuška odbojkaška reprezentacija Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara