(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)
(©Đorđe Kostić/VK Novi Beograd)

Hrvati će podići trofej usred Beograda: Jug ohladio Gocićev drim-tim, Dubrovčani kroz penal-dramu do finala

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 21:18

Novi Beograd ostao bez titule, Loren Fatović mogao sve da reši pre peteraca, junak Toni Popadić - 15:13

Titula je večeras otplovila iz Beograda, u srpskoj prestonici radovaće se - Hrvati! Novi Beograd je sastavio drim-tim, unapredio je ekipu u odnosu na prošlu godinu, ali ostao bez pehara. Kako to u Dalmaciji umeju da kažu: “Nije u šoldima sve”.

Jug je bio bolji, mogao je do finala i bitke za pehar sa Jadranom i pre peteraca, ali je Žoao Pedro Fernandes odbranio udarac Lorena Fatovića u poslednjoj sekundi. Utakmica je završila u penal-ruletu, a to je cartsvo Tonija Popadića. Hrvatski golman bio je veći od gola, skidao šuteve i odveo Jug dalje - 11:11, petercima 15:13.

Izabrane vesti

Raspucavali su se Jug i Novi Beograd u seriji, gađali uglove, a prvi je popustio Strahinja Rašović. Odmah posle njega i Angelos Vlahopulos. Zaustavio ih je Toni Popadić, dok su kod Juga hirurški precizne udarce uputili Franko Lazić, Maro Joković, Loren Fatović i Konstantinos Kakaris. Do izvođenja peterca nije stigao Marko Žuvela, ali je univerzalac Juga bio među najzaslužnijima za veliki trijumf.

Postalo je nezamislivo videti ekipu u vrhu evropskog vaterpola, a da nema igrače sposobne da pokrivaju nekoliko pozicija i spuštaju se kod stative. Na tome se dug niz godina bazirala i baziraće se igra srpske reprezentacije, a Hrvati su dobili dva moderna beka u Rinu Buriću i “multipraktiku” Marku Žuveli.

Rino Burić je odveo splitski Jadran u finale, demonstrirao je kako se igra na liniji dva metra i primorava odbranu rivala da se pomeri bliže golmanu, ali i dokazao da je ubojit i sa distance. Identične stvari su se u drugom polufinalu mogle videti od Marka Žuvele i Nikole Jakšića. Univezalac dubrovačkog Juga je nešto najsličnije Nikoli Jakšiću, dvostrukom olimpijskom šampionu, što se pojavilo u skorije vreme.

Forsirali su i Novi Beograd i Jug igru kod stative, podvaljivali lopte za centre i igrače iz spoljne linije. Sa jedne strane dominirali su Marko Žuvela i Filip Kržić - na vreme zalečio povredu, sanirao je šaku - a sa druge - Nikola Jakšić. I te kako je srpski reprezentativni beku i kapitenu Delfina bilo do igre, prvi je razbio monotoniju novobeogradskog kluba oličenu u davanju golova isključivo sa igračem više. 

Pozicioni napad tima Živka Gocića nije funkcionisao, srpski prvak je isključivo tresao mrežu kada stvori višak ili iznudi peterac dok Nikola Jakšić nije okrenuo čuvara, odvojio se i katapultirao loptu u gol. Vjekoslav Kobešćak nije odustajao od namere da spušta loptu u gol, nije ni morao da menja planove, jer je Konstantinos Kakaris razgrtao sve oko sebe. 

Grčki centar koji će, kako stvari stoje, od iduće godine nositi kapicu Pro Reka, lako je ostvarivao poziciju, slao protivnike u “kućicu” i uspevao da iznudi peterce. Dva u prvom poluvremenu i oba je u pogodak pretočio Jugov kapiten Loren Fatović. Najboljeg strelca lige nije služio šut iz igre, podmazivanje je bilo potrebno i levici Mara Jokovića, ali su Franko Lazić i mlade snage Hrvoje Zvono i Ivan Vukojević održavali Dubrovčane u igri. 

Jug je u odlučujuću četvrtinu ušao sa golom zaostatka i imao je ogromne probleme u defanzivi. Malobrojni su bili napadi u kojima nije ostajao sa igračem manje u bazenu, a takve situacije su u golove pretvarali Angelos Vlahopulos i Alvaro Granados. Aktivirali su se stranci novobeogradskog kluba u finišu, ali su zakazali domaći igrači. Nije bilo balansa i hrvatski gigant iskoristio je to da režira triler. Minut pre kraja isključen je Strahinja Rašović, a Ivan Vukojević je sa krila matirao Žoaa Pedra Fernandesa

Imao je Jug poslednji napad, otvorio se Loren Fatović, pucao i - promašio! Brazilski golman pokrio je gol, zaustavio udarac i peterci su odlučili i drugo polufinale. U njima je gospodario Toni Popadić.

FAJNAL-FOR JADRANSKE LIGE U BEOGRADU

POLUFINALE

Subota

Jadran Split – Radnički Kragujevac 12:12, petercima 17:15

Novi Beograd – Jug Dubrovnik 11:11, petercima 13:15

FINALE 

Nedelja

18.00: Jadran Split Jug Dubrovnik



tagovi

Angelos VlahopulosŽoao PedroAlvaro GranadosFranko LazićKonstantinos KakarisLoren FatovićMaro JokovićMarko ŽuvelaNikola JakšićVjekoslav KobešćakŽivko GocićRegionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaVK Novi BeogradVK JugIvan VukojevićMatijas BiljakaHrvoje ZvonoToni MozaraToni Popadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara