Odbojkašice Francuske (©CEV)
Odbojkašice Francuske (©CEV)

Hrvatice eliminisane posle maratona: Francuska čeka Srbiju u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.08.21. | 19:38

Meč osmine finala u Plovdivu dobila Turska protiv Češke rezultatom – 3:1

Odbojkašice Holandije i Švedske su prve presekle vrpcu na vratima koja vode u četvrtfinale, a posle njih to su uradile Turkinje i Francuskinje. Turska je u Plovdivu dozvolila Češkoj da uzme jedan set, pa slavila – 3:1, dok su Francuskinje odigrale veoma neizvestan meč u Beogradu i slavile tek posle taj-brejka protiv Hrvatske – 3:2. Ovakav rasplet duela u „Štark areni“ bi značio da će u četvrtfinalu verovatno na programu biti repriza meča iz grupe Francuska – Srbija. Preostalo je samo da naša reprezentacija večeras opravda ogromnu ulogu favorita protiv Mađarske (20.00).

Hrvatice su pokazale u premijernom setu u Beogradu da četiri upisane pobede u Zadru nisu bile slučajnost. Dobrim servisima poremetile su prijem Francuskinja, samim tim i ostale elemente igre. Odlično je početne udarce izvodila kapiten Samanta Fabris, koja je na kraju prvog perioda imala tri asa na svom kontu. Bile su raspoložene i Butigan, Dumančić i Miloš. Njih je odlično razigrala dizač Klara Perić. Na drugoj strani su se oslanjali uglavnom na Lusil Žikel i Ameli Rotar. Zbog više razigranih igračica, Hrvatskoj je bio otvoren put ka osvajanju prvog seta – 25:16.

Izabrane vesti

Već u drugom je Francuska pokazala zube i naterala Hrvatice na veći broj grešaka. Uz standardni napadački tandem Žikel Rotar, važne poene je dodala i Kazot. Zahvaljujući njima Trikolorke su stigle do izjednačenja – 25:21. U trećem periodu je ponovo Hrvatska dobro uzvratila preko Samante Fabris. Na njenim krilima ponovo su obezbedile vođstvo u setovima i stigle na samo korak do pobede. Velika borba se vodila u četvrtom periodu, na semaforu je uglavnom bio rezultatski egal... U završnici su bolje odigrale Francuskinje, pa je pitanje pobednika moralo da se reši u taj-brejku. U petom setu su koncentrisanije bile Žikel i drugarice, izgradile su vođstvo – 10:7. Letele su po terenu na kome su igrale i grupnu fazu, mnogo veću želju su pokazivale u tim trenucima... Sjajan blok je postavila Žikel za 12:8, potom je isto uradila i Silves. Hrvatska više nije mogla ništa, pobeda je posle maratona pripala Trikolorkama.

Najefikasnija u pobedničkom rosteru bila je više puta pomenuta Lusil Žikel sa 25 poena, pratila je Rotar sa 18, dok je Kazot upisala 17. U poraženom sastavu bolja od ostalih bila je Samanta Fabris sa 26 poena.

Turkinje su mnogo brže završile posao u osmini finala. Ekipa Đovanija Gvidetija je u meč sa Češkom zakoračila kao veliki favorit. Razlika u kvalitetu jasno se videla u prvom setu duela u Plovdivu. Bile su Turkinje mnogo raspoloženije u napadu, sigurnije na prijemu, čvršće u bloku. U dobroj timskoj igri, prednjačile su Hande Baladin i Tugba Senoglu. Na drugoj strani niko nije mogao ozbiljnije da im pripreti, pa su prvi set dobile prilično ubedljivo – 25:13.

Takav rezultat ih je očigledno opustio, jer je na početku drugog perioda postojala na terenu samo protivnička ekipa. Češka je brzo povela sa 8:2 i prednost nije ispuštala do samog kraja. Gvideti je menjao igračice, ali Turska nije mogla do preokreta. Previše njihovih grešaka u napadu pomoglo je rivalkama da dođu do izjednačenja.

Posle takvog seta, morale su vicešampionke Evrope da se uozbilje. Podigle su nivo igre, smanjile broj grešaka i brzo izgradile veliku razliku. Čehinje nisu imale rešenje za poteze Baladin i Senoglu, pa je Turska bila veoma blizu pobede. Dobila je treći period rezultatom – 25:14, a onda u sledećem bila za nijansu ubedljivija – 25:13.

Najefikasnija u pobedničkom sastavu bila je Hande Baladin sa 19 poena, Tugba Senoglu je upisala 16, a Ebrar Karakurt 15. Zbog pozitivnog testa na koronu bile su oslabljene neigranjem Mirjam Boz. Na drugoj strani jedina dvocifrena bila je Gabrijela Orvosova sa deset poena. Po sedam upisale su Trnkova, Mlejnkova i Simanova. Turska se nalazi u delu žreba gde i Srbija, tako da bi taj međusobni okršaj mogli ljubitelji odbojke da gledaju u polufinalu. Pre toga Turkinje u četvrtfinalu čeka duel sa boljim iz meča u kome se sastaju večeras Ukrajina i Poljska.


tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara