Luka Pljevančić (©Aleksandra Krupanič)
Luka Pljevančić (©Aleksandra Krupanič)

Igra preko centara zabrinjava, kontre ohrabruju: Srbija dala naznake da može daleko bolje u nokaut fazi

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.09.22. | 13:01

Delfini ubedljivi protiv Slovenije, odmarali Dušan Mandić i Sava Ranđelović

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Kad pritiska nema, Srbija odaje utisak tima sposobnog, kao nekada - a to nekada nije bilo tako davno, iako se iz ove perspektive čini - da se nadmeće sa svima i bude konkurentna za medalje. Stvarnost je, ipak, malo drukčija. Čim se pritisak javi, a nesigurnost uvuče u kosti, Delfini počnu da promašuju nemoguće. Srbija je trenutno najveći protivnik sama sebi. 

Izabrane vesti

Obavili su Mađari svoj deo posla, poigrali su se sa Izraelcima u jutarnjem terminu, dok je dobar deo Splita još spavao, i tako su otklonili svaku dilemu u grupi D. Plasirali su se direktno u četvrtfinale i obesmislili meč Srbije i Slovenije u Spaladium areni. Delfini nisu mogli da ga izgube, ali su pokazali da su ranjivi, da rane nisu zacelile - 17:6. 

Sklonio je Dejan Savić iz postave igrače sa najdužim stažom u reprezentaciji, odmarao je Savu Ranđelovića i Dušana Mandića, a u njihovom odsustvu kapiten je bio Strahinja Rašović. Odluka selektora da igra bez najiskusnijih ogolila je još neke mane: Srbija jeste lakša, može brže da ispliva kontru bez dvojice teškaša, ali zato odbrana trpi. 

Srpski bekovi u prvom poluvremenu imali su poteškoća da zaustave centre Slovenije i igrače koji su se spuštali kod stative i pravili višak. Profitirao je ponajbolji šuter Slovenije - Benjamin Popović. Iako kvalitetom daleko od Srbije, nosila se Slovenija čitava dva perioda sa olimpijskim šampionom i jedino što u tom periodu nije u stanju bila da brani su kontranapadi. 

Pala su prva tri gola srpskog tima iz tranzicionog napada, Marko Radulović je kontru završio lobom, rutinski su ih u pogotke pretvarali i braća Rašović, a prvi je sa distance mrežu zatrešao centralni bek Radomir Drašović. Gledajući realizatorske sposobnosti na šampionatu u gradu pod Marjanom, do sada se organizator igre najviše istakao. Dalekomentnom paljbom probijao je blokove i Drašovićeva mirna ruka biti potrebna Srbiji u nokaut fazi. 

Razigravao je Dejan Savić sve igrača, svih 13 koji su se našli u protokolu dobili su priliku da ubede selektora da zaslužuju veću minutažu. Po poluvreme su branili Dimitrije Rističević i Lazar Dobožanov, a Srbija je konačno u drugom delu igre uspostavila igru preko centara i dobila konkretan učinak od Nemanje Vica. Razmahao se i bek Đorđe Vučinić, igra je dobila željene obrise, samo pravo je pitanje da li i u kolikoj meri frtalj sata protiv Slovenaca išta može da pokaže. 

Nešto precizniji odgovor stići će u osmini finala Evropskog prvenstva, jer ko god da bude rival Delfina - izvesnije Francuska od Grčke - biće to ekipe po rangu bliže Mađarskoj, nego Sloveniji ili Izraelu, timova koje je Srbija torpedovala na bazenu nedaleko od Poljuda.

SRBIJA – SLOVENIJA 17:6

(5:2, 2:3, 6:1, 4:0)

Split

Bazen: Spaladium arena

Sudije: Ferari (Italija) i Ivanovski (Crna Gora)

Igrač više: Srbija 14 (8), Slovenija 6 (4)

Dva igrača više: Slovenija 1 (0)

Peterci: Srbija 1 (1)

SRBIJA: Rističević, Branković, Drašović 2, Martinović 1, Vučinić 2, Vico 2, S. Rašović 4, Velkić, Pljevančić 1, Radulović 1, Stojanović 2, V. Rašović 2, Dobožanov. Selektor: Savić.

SLOVENIJA: Beton, Popović 2, Kadivec 1, Rahne, Nastran 1, Blažić 1, Stele, Paunović, Stefanović 1, Justin, Puš, Lah, Zurbi. Selektor: Stromajer.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - TREĆE KOLO: 

Petak 

GRUPA A

Gruzija - Slovačka 16:11

19.00: (1,30) Italija (8,00) Crna Gora (5,50)


GRUPA B

15.30: (1,85) Malta (hen 14,5) Francuska (1,85)

20.30: (4,00) Grčka (8,00) Hrvatska (1,40)


GRUPA C

14.00: (1,85) Nemačka (hen 1,85) Španija (1,85)

17.00: (4,00) Rumunija (8,00) Holandija (1,40)


GRUPA D

Mađarska - Izrael 23:4

Srbija - Slovenija 17:6



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija SlovenijeDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara