""
""

Karlsen preko Rusa i „šahovskog ruleta“ do krova velemajstorskog sveta!

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.12.16. | 10:05

Rus Sergej Karjakin izazvao je Magnusa Karlsena, ali nije izašao na kraj s njim. Norvežanin je posle šahovskog maratona slomio otpor ruskog velemajstora

Norveški velemajstor Magnus Karlsen odbranio je titulu prvaka sveta. On je sinoć u četiri partije bio uspešniji od izazivača Rusa Sergeja Karjakina.

Izabrane vesti

Igrači su imali po 25 minuta za razmišljanje, a Karlsen je pobedio sa 3:1, nakon što je dobio dve partije, dok su dve završene podelom poena. Konačan obračun dvojice šahista igran je u 12 partija, ali je na kraju bilo 6:6. Tek posle sedam remija Karjakin je dobio osmu partiju, ali je Karlsen uspeo da izjednači u desetoj. U poslednje dve nije bilo pobednika, pa je primenjeno pravilo takozvanog „šahovskog ruleta“. U tom trenutku Karlsen je važio za favorita jer je prvak sveta u ubrzanom šahu. U prvoj partiji Karjakin nije ostvario prednost igrajući s belim figurama, dok je Karlsen u drugoj prokockao izuzetnu šansu da ostvari pobedu. Naime, Rus je remizirao igrajući topom protiv dva lovca.

Konačno, u trećoj partiji Karjakin je pritisnut vremenom napravio veliku grešku. On je nakon poraza u trećoj partiji u četvrtoj zaigrao otvoreno, skoro pa hazarderski. Karlsen ga je zbog toga kaznio i matirao.
„Posle remija u 11. partiji znao sam da ćemo morati da igramo ubrzanim tempom. Za to sam se dobro pripremio, pa je ishod večerašnje druge partije bio frustrirajuć. Na kraju sam srećan što sam ostvario cilj“, rekao je Magnus Klarsen nakon što je treći put ovojio svetsku šahovsku titulu.
„Potpuno sam zadovoljan kao sam odigrao meč u 12 partija! Posle toga zaista nisam bio spreman za duel po ubrzanom tempu. Pravio sam dosta grešaka, a Magnus je naravno to umeo da iskoristi. U tri partije sam bio izgubljen. Karlsen je zasluženo pobedio, na čemu mu čestitam“ izjavio je Karjakin nakon meča.

Interesantan je podatak da je Magnus Karlsen osvojio svetski tron baš na svoj 26. rođendan.

(Foto: Action Images)


tagovi

šahMagnus Karlsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara