Katastrofalni rezultati, a svi Balkanci zadovoljni!

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.02.19. | 09:38

Legendarni Veselin Vujović bez dlake na jeziku o stanju reprezentativnog rukometa u Srbiji i republikama bivše Jugoslavije, predlaže stvaranje trenažnog centra, ali i novu regionalnu ligu

Nedavno je završeno Svetsko prvenstvo u rukometu u Danskoj i Nemačkoj na kojem je učestvovalo tri reprezentacije se prostora bivše Jugoslavije - Srbija, Hrvatska i Makedonija i sve tri su odigrale ispod očekivanja, ali i kvaliteta. Naš tim je šampionat završio na 18, Makedonija na 15, a Hrvatska na šestom mestu. I gotovo istovetno ponašanje iz "političke arene" preslikano je na balkanski rukomet pošto su izgleda svi zadovoljni postignutim. A to legendi kakva je Veselin Vujović nije nikako jasno.

"Ispada da je ovo prvenstvo sa najlošijim rezultatima, a da su svi zadovoljni", iskren je šabački Crnogorac u razgovoru za Balkan-handball.com, "Nikada nisam u životu nisam čuo da je neko zadovoljan, a rezultat katastrofa. Slovenci su zadovoljni, a nisu ni išli na SP, pa nisu morali da igraju protiv Danaca, Nemaca… Oni često izgube utakmicu u svlačionici, pre nego je i počela, kada procene da je sa druge strane neko bolji od njih. Neće ni da probaju. A u Hrvatskoj neverovatan kriterijum. Goluža je otišao kao neko ko je osvajao medalje, ali to nije dobar rezultat. Babić se vratio u Krakovu, osvojio medalju, zahvaljujući Gospi se slavilo kao nešto neviđeno na trgu Bana Jelačića, pa je posle četvrtog mesta otišao. Sada je Červar peti na EP i šesti na SP, i to je sada bio cilj, fenomenalan rezultat? Kako to varira od trenera do trenera? Makedonci su prezadovoljni. Kire Lazarov među najboljim strelcima, Hansen pohvalio Raula i oni presrećni. Sve drugo je manje važno, to je najvažnije?"

Izabrane vesti

Nenad Peruničić, selektor Srbije

Srpski tim je na SP u grupi zabeležio jedan nerešen meč (Rusija) i jednu pobedu (Koreja), uz tri poraza (Francuska, Brazil, Nemačka). Slavio je u polufinalnoj borbi za plasman od 17. do 20. mesta protiv Banhreina, ali je zato u finalu izgubio od Argentine što je bio kraj takmičenja. I pored toga, čini se da je Vujović najmanje "kivan" na Orlove.

"Srbija, takođe, zadovoljna. Pokazali si borbenost, želju, predsednik je pružio podršku selektoru, selektor je snosio odgovornost i sada znaju gde su grešili, pa ćemo videti gde će to da ide... Možemo da odemo sa Balkana, ali Balkan nikada neće izaći iz nas. U odnosu prema svemu, načinu organizacije klubova, u strategiji koju imamo. Samo me interesuje kada će recimo napraviti jedan strateški potez koji će biti krucijalan za razvoj rukometa i reprezentaciju? Zašto se ne napravi ekipa koja će da igra SEHA ligu bez konkurencije, u kojoj će biti Mošić, Kukić. I neka Savez plaća ugovore tih igrača. Tako će Peruničić imati tu ekipu 24 sata 365 dana. Tako može nešto da se napravi. To što će ih Peruničić imati tri ili pet dana pred prvenstvo, tu nema teoretske šanse da se napravi nešto. Da li će to napraviti sa nekom juniorskom reprezentacijom? Tako nešto mora da se napravi, da se stvori neki trenažni centar, da se najtalentovanija deca okupljaju, to je jedini način."

Vujović smatra i da bi trebalo napraviti novu regionalnu ligu iz koje bi se išlo direktno u Ligu šampiona.

"Neverovatno prvenstvo. Makedonija 15, Hrvatska šesta, Slovenija nije otišla, a svi zadovoljni! Mi sada možemo da očekujemo da je neuspeh kada budeš poslednji ili se ne plasiraš uopšte, jer su uspesi. To ti je kao brak. Muž i žena se posvađaju, pa uđu komšije, a oni se ponašaju kao da je med i mleko dok ovi ne odu. Onda dođe do razvoda. Videćemo kako će ko odigrati uloge, ko je zadovoljan, a ko nije. Kakve će uloge odigrati selektori, ko će otići, a ko ostati. SEHA nije pravo rešenje za srpske i regionalne klubove. Trebalo bi razmišljati o jednoj jedinstvenoj ligi koja će davati prolazak u Ligu šampiona. Na to neće da se pristane, jer onda neće moći Vardar, Celje i Zagreb, svi da budu u Ligi šampiona. Dobićemo na kvalitetu ako svaka od tih zemalja dobije po tri ekipe i igra se po jedinstvenom sistemu kao ranije u staroj Jugoslaviji. Da plasmanom u ligi dobijamo i učesnike Lige šampiona, i EHF Kupa. Da bude ispadanja iz lige. Ovo sada je zbrda, zdola…", zaključio je svoje izlaganje za Balkan-handball.com legendarni as.

FOTO: Reuters


tagovi

Veselin Vujović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara