(@Reuters)
(@Reuters)

Kreće najduža sezona Formule 1: Prva stanica - Bahrein

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 09:02

Testiranja su završena, trka može da počne!

Najduža sezona u istoriji Formule 1 počeće dan ranije od uobičajenog, ovog četvrtka na stazi Sakir u Bahreinu. Trening je zakazan za 12.30 časova, u petak su kvalifikacije, a ono najvažnije - trka za Veliku nagradu Bahreina - je u subotu 2. marta sa početkom u 16 časova po srednjeevropskom vremenu.

Do promene termina došlo je zbog poklapanja sa islamskim Ramazanom koji počinje u nedelju 10. marta, zbog čega je i trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije pomerena za dan ranije (7-9. mart). Za ostale runde u šampionatu važiće standardan raspored (petak, subota, nedelja).

Izabrane vesti

Što se kalendara za sezonu 2024. tiče, nakon dve runde na Arabijskom poluostrvu, karavan Formule 1 se krajem marta seli u Australiju, tačnije u Melburn (22-24. mart), odakle će dve nedelje kasnije leteti za Japan (5-7. april). Staza u Suzuki je za ovu sezonu pomerena sa kraja godine na sam početak, zamenivši mesto sa uličnom trkom u Bakuu.

Dve nedelje nakon Japana (19-21. aprila) zakazan je povratak u Kinu prvi put nakon 2019. godine i pandemije korone, ali sada nema naznaka da će doći do novog otkazivanja. Početkom maja (3-5), vozači se sele u Majami.

Nakon kratke posete Americi, sredinom maja (17-19) Formula 1 će prvi put ove sezone posetiti Evropu i to zbog Velike nagrade Emilije-Romanje, koja je prošle sezone otkazana usled poplava. Nedelju dana kasnije sledi legendarni Monako (24-26. maj).

Vozači će od 7. do 9. juna po prvi put, ali nakratko, napustiti evropski kontinent, kako bi odvezli trku na stazi Žil Vilnev u Montrealu, Kanadi.

Od 21. juna pa sve do 7. jula, održaće se tri trke u tri vikenda zaredom i to u Barseloni, Austriji i Velikoj Britaniji. Posle dvonedeljne pauze "najbrži cirkus na svetu" gostuje u Mađarskoj (19-21. jul), a pa u Belgiji (26-28. jul), a onda sledi jednomesečna letnja pauza.

Po povratku sa odmora voziće se Velika nagrade Holandije (23-25 avgust), pa poslednja trka na tlu Evrope, Velika nagrada Italije u Monci (30. avgust - 1 .septembar).

Od 13. do 15. septembra održaće se Velika nagrada Azerbejdžana u Bakuu, a nedelju dana kasnije uslediće trka u Singapuru (20-22. septembar).

Posle još jedne jednomesečne pauze, vozači će po drugi put (ali ne i poslednji) posetiti Sjedinjene Američke Države, i to od 18. do 20. oktobra u Ostinu. Posle Ostina, na redu su Meksiko (25-27. oktobar) i Brazil (1-3. novembar), da bi se od 22. do 24. novembra ponovo vratili u Ameriku i to u Las Vegas.

Pretposlednja, 23. trka održaće se u Kataru 1. decembra, dok je tradicionalno finale sezone zakazano za 8. decembar u Abu Dabiju.

Na sastanku FIA održanim početkom meseca usvojena je izmena u formatu Sprint vikenda kojih će ove sezone biti šest; u Kini, Majamiju, Austriji, Ostinu, Brazilu i Kataru.

Naime, za razliku od prošle sezone, kvalifikacije za glavnu trku će umesto u petak biti održane u subotu, dok će Sprint kvalifikacije biti u petak nakon treninga. Raspored će zato izgledati ovako: petkom će se održavati jedini trening tokom ovakvog vikenda, a onda će uslediti Sprint kvalifikacije. Sprint trka će biti u nešto ranijem terminu od uobičajenog za subotu, a zatim će se održati kvalifikacije za glavnu trku. Glavna trka će ostati u svom redovnom terminu u nedelju.

(@Reuters)(@Reuters)

Ove promene usledile su nakon žalbi koje su timovi ulagali prošle sezone, a koje se tiču pravila park fermea (parc-fermé). Automobili su bili "zaključani" već u petak, bez mogućnosti promene podešavanja, osim ukoliko timovi ne žele kazne za svoje vozače. Tako su postojali slučajevi kršenja pravila park fermea kako bi ponovo podesili određene komponente, a vozači bi dobili kazne čime su žrtvovali svoje startne pozicije pred nedeljnu trku. Očekuje se da će promene formata Sprint vikenda obezbediti "otvaranje" park fermea između Sprint trke i kvalifikacije za glavnu trku.

Dodatne promene za ovu sezonu podrazumevaće povratak korišćenja četiri pogonske jedinice pre nego što vozači budu kažnjeni za postavljanje nove, a one uključuju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, MGU-K, MGU-H i turbo-punjač. Ovo pravilo će važiti za 2024. i 2025. godinu.

Poslednja izmena tiče se korišćenja sistema za umanjenje aerodinamičkog otpora odnosno DRS-a. Za razliku od sezona iza nas u kojima je DRS bio aktivan od trećeg kruga, DRS sistem će ove sezone biti aktiviran već nakon prvog trkačkog kruga. Ova izmena važiće i za restart trke nakon vozila bezbednosti.

Raspored za Veliku nagradu Bahreina:

Četvrtak: Prvi trening - 12:30-13:30

Drugi trening - 16:00-17:00

Petak: Treći trening - 13:30-14:30

Kvalifikacije - 17:00-18:00

Subota: Trka - 16:00 (57 krugova)

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1ostali sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara