(©Starsport&MN Press&VK Novi Beograd)
(©Starsport&MN Press&VK Novi Beograd)

Kreće vaterpolo sezona: Večiti, Radnički i Šabac ujedinjeni u nameri da skinu najveći projekat s trona

Vreme čitanja: 9min | sre. 05.10.22. | 11:02

Novi Beograd jači nego lani, ali odbranu titule započinje sa novim trenerom

Čestitog predaha nije ni bilo, kao da se sezona nije ni završila. Upali su vaterpolo klubovi u začarani krug iz koga nema izlaska. Najjači su imali desetak dana predaha i to bi bilo sve. Kucnuo je čas da se zavrti nova sezona, ranije no što je planirano kreće Superliga Srbije! 

Zbog obaveza srpskih klubova na međunarodnoj sceni lopta u nacionalnom šampionatu biće podbačena već danas, a kragujevački Radnički, večiti rivali, Šabac i valjevski Valis imaju isti cilj, ujedinjeni su oko jednoga - da skinu najveći projekat u ovom delu Evrope sa srpskog trona. Lakše reće nego učiniti. 

Izabrane vesti

Iako će se Novi Beograd prvi put suočiti sa branjenjem krune - do protekle sezone u vitrinama je bila samo paučina, a onda su za nekoliko meseci popunjene titulama prvaka Srbije i regiona - razloga za preteranu brigu na “11. aprilu” i nema, jer novobeogradski klub jači je nego lani. Uložio je još više kako mu ove sezone ne bi izmakao niti jedan trofej. Ni Liga šampiona. 

Na strani Novog Beograda je individualni kvalitet, to je nepobitna činjenica. Na strani Radničkog iz Kragujevca, najvećeg konkurenta, jeste kontinuitet. A, svi ostali vrebaju iz prikrajka i potrebne su im turbulencije kod vodećeg dvojca da bi promenili poredak koji je dve godine unazad sličan, a finale rezervisano za novobeogradski i kragujevački klub. 

ŠEST SRPSKIH TIMOVA NA EVROSCENI 

Teče treća godina otkako je srpski klupski vaterpolo izašao iz mraka, otkako je ugledao svetla evropske pozornice. I broj predstavnika je u porastu iz godine u godinu, ove će Srbiju na evropskoj sceni predstavljati čak šest timova. 

Dva zagarantovana mestu u Ligi šampiona imala je Srbija prethodne sezone u eliti, Novom Beogradu i Radničkom se u grupnoj fazi Lige šampiona priključila Crvena zvezda, a sada put kroz kvalifikacije do društva najboljih traži - Šabac. I upravo su Šapčani razlog zašto je početak sezone pomeren, jer će iduće sedmice u Splitu pokušati da izbore plasman u treću, finalnu rundu kvalifikacija. 

Crvena zvezda vratila se u Kup Evrope posle izleta u Ligu šampiona, koja joj je, ipak, donela više štete nego koristi, jer nije bila spremna - pre svega fizički, ne toliko glede talenta - da se nadmeće sa evropskim alama. U takmičenju je po meri, ponovo će, baš kao pretprošle sezone, napasti samu završnicu i evropski trofej koji joj nedostaje. Na međunarodnoj sceni je opet i Partizan, a pored večitih rivala Srbiju će u Kupu Evrope predstavljati i valjevski Valis. 

PRVI CILJ ŽIVKA GOCIĆA JE DA POTRAJE DUŽE OD PRETHODNIKA 

Koliko god da Novi Beograd ima moćan tim i skup neverovatnih individualaca, neće igračima biti lako. Za godinu dana promenili su čak četiri trenera. Sa Vladimirom Vujasinovićem su počeli, Dejan Jovović bio je prelazno rešenje, a dve titule osvojili su sa Igorom Milanovićem. I onda - razlaz. Saradnja nije nastavljena, jedan od najvećih igrača i stručnjaka koje je vaterpolo svet video otišao je u Olimpijakos, a upražnjenu klupu popunio je Živko Gocić

Opredelili su se na “11. aprilu” da ostanu verni ideji i dovode srpske trenere, izbor je pao na proslavljenog srpskog reprezentativca. Iako mlad u trenerskim vodama, Živko Gocić ima zavidno iskustvo rada u Mađarskoj. Četiri sezone proveo je na klupi mađarskog tima posle sedam igračkih, kao kormilar doneo je Solnoku pehar Kupa Evrope i pošlo mu je za rukom da svrgne Ferencvaroš s trona. Na klupi Novog Beograda će mu prvi zadatak biti da preživi, jer ona je “progutala” tri stratega u kratkom intervalu. A, mir i spokoj obezbeđuju samo pobede i pehari. 

NOVI BEOGRAD IZRASTAO U LEGIJU STRANACA 

Kada je započet projekat stvaranja jakog Novog Beograda jedna od zamisli bila je da on bude “Srbija u malom”. Da se u njemu okupe reprezentativci, da dišu kao jedno i da se napravi dobra podloga za rad nacionalnog tima. Biseri rasuti širom Evrope sabrani su na jedno mesto, uz minimalan broj stranaca. Angažovani su na pozicijama gde Novi Beograd nije mogao da pronađe kvalitetna rešenja ili “izvuče” srpske igrače iz drugi klubova, jer su vezani ugovorom.

Priča se promenila u međuvremenu, više nije skoro pa čistokrvni srpski tim, gravitira miksu. Veruju u Novom Beogradu da je za titulu Lige šampiona dobitna kombinacija stvaranje internacionalnog sastava potpomognutog najboljih srpskim vaterpolistima. Deo tima ostali su Dušan Mandić, braća Rašović, Radomir Drašović, Nikola Jakšić, Duško Pijetlović... Ali su tu pored starosedeoca Nike Šušiašvilija, golmana Žoaa Pedra Fernandesa Koimbre koji se stopio sa sredinom i progovorio srpski, te Angelosa Vlahopulosa, i njegov sunarodnik, grčki reprezentativac Dimitrios Skumpakis, španski bombarder Alvaro Granados, kao i tandem crnogorskih centara Miroslav Perković - Savo Ćetković

Uz Granadosa, Skumpakisa i Ćetkovića opremu je tokom leta zadužio i golman Radoslav Filipović, koji je stigao iz Šapca. Novi Beograd ima još jači sastav, a velika pažnja pokloniće se napretku Vasilija Martinovića, zlatnog juniorskog reprezentativca, kako bi njegov napredak bio ubrzan i što pre sazreo da bude deo standardne posade seniorske reprezentacije.

NAJVEĆA SNAGA RADNIČKOG SU STEVANOVIĆ I KONTINUITET 

Radnički se čvrsto drži zacrtanih planova, ni po koju cenu ne odustaje od dugoročnih ciljeva - konkurentnost na svim frontovima i promovisanje mladih igrača. Uspostavljen je sistem u kragujevačkom klubu, okosnica tim je sačuvana i napravljene su minimalne promene. 

Najveća snaga Radničkog će i ove sezone biti Uroš Stevanović i kontinuitet, jer se ekipa savršeno poznaje, uigrana je i osovina je već duže vreme ista. Najbolji igrači iz prethodne sezone nisu digli sidro iz Kragujevca, glavne napadačke poluge biće srpski reprezentativni par šutera Marko Radulović i Nikola Lukić. Njih dvojica su bili daleko najefikasniji minule sezone, najveća podrška u napadu bili su im Miloš Ćuk i hrvatski centar Josip Vrlić, koji je više bio zadužen da protivničke bekove “puni” faulovima i spoljnoj liniji otvara prostor, nego za realizaciju igrača više sa linije dva metra. Ogromna ispomoć ove će mu biti Nemanja Vico.  

Lazar Dobožanov ostao je neprikosnoven među stativaca, a Kragujevčani velike nade polažu u iskorak Stefana Brankovića i Luke Pljevančića. Prostor se otvara i Bogdanu Gavriloviću, talentovanom centru koji je bio deo reprezentacije Srbije na završnom turniru Svetske lige u Strazburu. Vratio se Gavrilović sa pozajmice iz Valjeva, odlaskom Nebojše Toholja i Nikite Kruga otvoren mu je prostor. Zasigurno će dobiti minute, kao i drugi perspektivni igrači iz kragujevačke škole vaterpola, jer je Uroš Stevanović protekle godine svaku priliku koristio da izrotira mlade vaterpoliste i pruži im šansu da osete kako je to igrati sa seniorima i nadmetati se za minutažu. 

Pucaće Radnički na sve trofeje, želi da pokvari planove Novom Beogradu i uskrati ga makar za jedan, kao što je to uradio prethodne kada je na bazenu “Milan Gale Muškatirović” osvojio Kup Srbije. Ima i lakšu grupu u Ligi šampiona nego što je to bio slučaj lani, pa će Kragujevčani bez ikakve sumnje napasti Fajnal-ejt. 

ZVEZDA IMA VEĆU ŠANSU ZA TROFEJ U EVROPI NEGO U SUPERLIGI 

Imala je Crvena zvezda nameru da zadrži kompletan prošlosezonski tim - u tome nije uspela u potpunosti. Ali, gro tima jeste zadržala. Najbolji strelci su i dalje tu, kao i Dejan Savić na klupi. 

Bogdan Đurđić otisnuo se u Italiju, zadužio je opremu Savone, a crnogorski centar Stefan Pješivac prešao je u Dinamo iz Tbilisija. Na platnom spisku nema ni Filipa Gardaševića. Potpisivali su crveno-beli pojačanja proporcionalno odlascima, vratio se u klub Dušan Vasić, a paraf na ugovor stavili su i Bojan Banićević i iskusni slovački centar Lukas Seman.

Najveći plus za crveno-bele u godini kada obeležavaju desetogodišnjicu od osvajanja Lige šampiona jesu ostanci Gavrila Subotića, Veljka Tankosića, Ivana Basare, Miloša Vukićevića... Dosta pažnje biće poklonjeno razvoju golmana Vladimira Mišovića, kao i Rodoljuba Gajića, kome je Dejan Savić kada se vratio na klupu pružio veću šansu. Gajić je bio deo juniorske reprezentacije Srbije koja se okitila svetskim srebrom i evropskim zlatom i zasigurno pun elana i želje za dokazivanjem ulazi u novu sezonu. 

U konkurenciji Novog Beograda i Radničkog nimalo lako neće biti Zvezdi da napravi rezultat i otrgne im neki pehar. Na Jadranu će biti još teže nego u domaćim okvirima, ali bi crveno-beli, kao i pre dve godine, mogli da uđu u borbu za međunarodni trofej. U Kupu Evrope, naročito kada igraju na Dorćolu, u većini mečeva nosiće ulogu favorita. Pre dve godine Zvezda je igrala polufinale drugorangiranog takmičenja na tlu Starog kontinenta, sada bi nešto slično mogla da ponovi. Možda i da ode korak dalje, ali za sve frotove ključ će biti dobra fizička sprema. Ako bude na zavidnom nivou - imaće crveno-beli šta da traže. 

PARTIZANOV POVRATAK U DOBA VRTIĆA I HRVATI KAO NAJVEĆE UZDANICE 

Posle dve godine ulaganja u prvi tim i angažovanja zvučnih imena - kapicu nosili Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Aleks Bouven, Nemanja Vico, Petar Velkić... - na “Banjici” je promenjena ploča. Napravljen je zaokret u kursu, čitav tim promenjen je. Skoro da nikoga Partizan nije uspeo od lidera da zadrži i opet se sedmostuki evropski prvak vratio u “doba vrtića”. 

Imaće Partizan izrazito mlad sastav, a najveće zvezde biće hrvatski vaterpolisti. Lovre Miloš jedan je od retkih koji je odlučio da i u novoj sezoni bude deo tima, vezao se za Beograd, a dobio je i pojačanje iz domovine. Centar Lovro Paparić stigao je iz Grčke u redove crno-belih. 

Hrvatski duo, Partizanova deca i dvojac iz Crvene zvezde. To je krvna slika crno-belih. Petar Smiljević i Dušan Trtović su došli iz večitog rivala, a od igrača koji su imali iole ozbiljniju ulogu minule sezone ostali su Petar Jakšić i Stefan Gak. 

NERAZJAŠNJEN STATUS NIKOLE KOJIĆA 

Trebalo je i supertalentovani Nikola Kojić da bude velika uzdanica Partizana ove sezone, ali da li će - ne zna se. Radnički iz Kragujevca je objavio da je angažovao zlatnog momka sa “Banjice”, a iz Partizana su poručili da su to učinili nelegalno. Da je ugovor sa juniorskim evropskim prvakom i svetskim viceprvakom nije sklopljen po propisima. Da Kragujevčani nisu imali pravo da ga “ukradu”. Uložio je Partizan žalbu, čeka se epilog. Sezona nije ni počela - pojavile su se prve varnice. 

ŠAPČANI ŽELE JOŠ JEDNOM DA POKVARE SAVRŠENI POREDAK

Najveća iznenađenja protekle sezone priredio je Šabac. Izbacio je Crvenu zvezdu u četvrtfinalu Superlige nakon što su ga crveno-beli u prvom delu godine tukli na svim frontovima, potom je dobio i Partizan u borbi za treće mesto u nacionalnom šampionatu i tako izborio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zadržali su se Šapčani u elitnom rangu Jadranske lige i ove sezone žele još jednom da pokvare savršeni poredak. 

Potpisao je šabački klub ugovore sa Andrejem Baraćem, koji je stigao iz Partizana, odnosno centrima Radničkog - Nebojšom Toholjem i Nikitom Krugom. A, u grad na Savi stigao je i golman Stefan Živojinović iz francuskog Noazi le Seka. Čuvao je Živojinović i mrežu Partizana, Radničkog, Galatasaraja i Olimpijakosa, ima bogato internacionalno iskustvo i biće odlična zamena za Radoslava Filipovića

Sačuvao je Šabac dvojicu momaka koji su bili deo juniorske reprezentacije Srbije ovoga leta, od Mitra Maraša i Petra Stanića imaju velika očekivanja. Dobiće priliku da se oprobaju na evrosceni, zaigraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, međutim, pred Šapčanima je vraški težak zadatak. Nalaze se u “grupi smrti” i realnije je da se presele u Kup Evrope. No, ako je neko prethodnih godina umeo da priredi senzaciju, onda je to - Šabac. 

VALJEVSKI VALIS BI MOGAO BITI OTKROVENJE 

Klub iz Valjeva ima velike ambicije, najbolje se to ogleda kroz letnja pojačanja. Sklopili su saradnju sa holandskim vaterpolistom Jornom Vinkelhorstom, dugogodišnjim igračem Hanovera. Angažovan je i tandem iz Irana na preporuku Aleksandra Ćirića, iz Partizana je stigao golman Milan Bulajić, potpisan je ugovor i sa Nikolom Bursaćem iz Vojvodine. Crnogorski reprezentativac Dimitrije Obradović takođe je pojačao klub, kao iz Aleksandar Radanović, koji je branio boje Jadrana iz Herceg Novog. 

Valis je povećao ulaganja, napravio je respektabilan tim, beležio je dobre rezultate u pripremnom periodu i želi da i naredne sezone izađe na međunarodno scenu, ali i da se ove pokaže u dobrom svetlu. Pucaće na visok plasman, dok bi na papiru donji dom Superlige trebalo da bude rezervisan za Vojvodinu, Novobeogradske vukove, razvojni tim Novog Beograda, Nais i Proleter.

VATERPOLO SUPERLIGA SRBIJE - 1. KOLO:

Sreda

20.30: Crvena zvezda - Šabac 

11. i 12. oktobar

Novi Beograd - Proleter

Radnički - Partizan

Nais - Vojvodina

Valis - Novobeogradski Vukovi


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluvaterpolo SrbijaVK Novi BeogradVK RadničkiVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK ValisVK VojvodinaVK Nais

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara