Žolt Varga i igrači Mađarske (©European Water Polo Championship 2024)
Žolt Varga i igrači Mađarske (©European Water Polo Championship 2024)

Mađarski selektor: Srbija ima strašne igrače i bolji tim od nas, napravio sam dobru strategiju

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.01.24. | 10:21

Žolt Varga jeste poveo podmlađen sastav, ali taj čin nije značio i puštanje Evropskog prvenstva niz vodu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Nije puno vremena prošlo, ali otkako je Žolt Varga preuzeo reprezentaciju, Mađari uvek idu do polufinala. Ne greše na velikim turnirima, čak i kada dođu bez najboljih. Na Evropskom prvenstvu u Splitu – srebro. Na Svetskom prvenstvu otišli su korak dalje i osvojili zlato. U Zagrebu su polufinalisti, iako su došli u podmlađenom sastavu. Sistem funkcioniše, selektor najtrofejnije vaterpolo nacije do tančina je razradio strategiju koja daje rezultate.

Izabrane vesti

Iako je put Zagreba krenuo bez levorukih šutera Gerga Zalanki i Martona Vamoša, zatim Deneša Varge, Kristijana Manherca, golmana Some Vogela, Danijela Anđala i prvog centra Tonija Nemeta, nijednog trenutka nije se odrekao medalje. Taj čin nije značio puštanje Evropskog prvenstva niz vodu. Napravio je skladnu celinu, izmiksovao svetske šampione sa igračima koji su u mlađim kategorijama odskakali od vršnjaka i – eliminisao Srbiju.

Mađarska je u polufinalu, Delfini idu u razigravanje, ali Žolt Varga ne misli da je ovaj njegov sastav jači od srpskog. Nem ani govora o tome, ako se gledaju samo imena.

„Kada uporedim srpsku i mađarsku ekipu, Srbija ima bolji tim. Jača je po imenima. Ali, ovi momci nisu dali 100 odsto, nego 150“, imao je Žolt Varga samo reči hvale za srpski tim:

„Srbija je sada jedna od najjačih, dovoljno je samo pogledati igrače: Jakšić, Mandić, Ranđelović, Mitrović... Strašna ekipa. Znao sam da moramo da idemo na brzinu“.

Vince Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)Vince Vigvari (©European Water Polo Championship 2024)

Tačno je znao koga i zašto od mlađih vodi u Zagreb. Vince Varga bio je deo obe generacije koje su na juniorskim planetarnim šampionatima u finalu dobile Srbiju. Takođe i golman Viktor Đapjaš, centar Erik Molnar, kao i David Tartaj, strelac tri gola.

A, prošlog leta na Svetskom prvenstvu u Bukureštu Vince Vigvari je izvanredno odigrao protiv Srbije. Zlato je potpisao sa tri gola, juče plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva sa četiri i realizovanim petercem. Veliki igrač u najavi.

„Ova ekipa jeste mlada, ali nisu svi. Ima tu i pet – šest igrača koji su bili na Svetskom prvenstvu u Fukuoki, imaju iskustvo. Ostatak tima jeste mlad, ali oni su snažni, brzi momci, mogu da ponude više nego što se očekuje“.

Žolt Varga je obrazložio zašto je prve zvezde mađarske reprezenbtacije ostavio u Budimpešti.

„Momke koje nisam poveo čuvam za Svetsko prvenstvo, morate da imate dobru strategiju. Dva turnira su preblizu, potrebno je napraviti plan i videti šta je najbolje, ali nikad se nisam odrekao Evropskog prvenstva. Nisam ga pustio niz vodu zato što sam poveo mlađi sastav. Mi hoćemo da pobedimo, da idemo do kraja. Za Dohu ću promeniti sastav“.

David Tartaj (©European Water Polo Championship 2024)David Tartaj (©European Water Polo Championship 2024)

Sve vreme govorio je na srpskom ili hrvatskom, kako kome paše. U Zagrebu je dugo igrao, tu je naučio jezik, a vaterpolisti iz Srbije zaslužni su za to što ga nije zaboravio.

„Dobro govorim jezik, jer uvek sam imao srpske igrače u timu. Pričao sam sa njima, služio se jezikom“.

Prisetio se i dana provedenih u zagrebačkoj Mladosti, sedmostrukom evropskom prvaku, koji mu je bio prvi inostrani klub u karijeri.

„Kada sam došao ovde, kada sam igrao za Mladost, klub je bio jedan od najjačih. Bili su tu svi veliki hrvatski igrači: Bukić, Šimenc, Ljubičić, Kobešćak, Vićan... Sa svima sam i dalje dobar, sa Kobešćakom sam u redovnom kontaktu. On mi je bio kao brat. Bili smo slični i jedanput je njegova baka dolazila kod mene i rekla: ’Bok, Vjeko’. Grešili su i drugi“, završio je kroz osmeh mađarski selektor.



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Mađarskevaterpolo reprezentacija SrbijeŽolt VargaDušan MandićNikola JakšićBranislav MitrovićSava RanđelovićDavid TatrajViktor ĐapjašVince VargaVince VigvariVendel Vigvari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara