Maja Aleksić (©FIVB)
Maja Aleksić (©FIVB)

Maja Aleksić: Volela bih Italiju u finalu, pa da im vratimo za poraz u Beogradu

Vreme čitanja: 8min | sre. 23.08.23. | 08:06

Srpska odbojkašica je pričala za Mozzart Sport pred današnju utakmicu protiv Mađarske (20.00, RTS 2, Arena Sport)

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Presedela je utakmicu sa Ukrajinom, odigrala sjajno ceo meč sa Slovenijom, a onda protiv Poljske ušla u pravom trenutku i odnela velike zasluge za važnu pobedu. Maja Aleksić je očigledno spremna da da značajan doprinos u svakom momentu. Ne pada joj teško ni kad je selektor Đovani Gvideti ostavi na klupi, jer zna da će dočekati priliku i iskoristiti je.

Izabrane vesti

Upravo na duelu sa Poljskom je unela sjajnu energiju na teren. Prošla je bitne lopte čim je kročila na teren, postavila blok kad je bilo najpotrebnije i pogurala tim ka cilju. Dan kasnije pričala je za Mozzart Sport o svemu što odbojkašice čeka na Evropskom prvenstvu...

Da li su vam se slegli utisci posle trijumfa protiv Poljske?

"Dugo smo čekale tu utakmicu, jer smo znale šta nam znači pobeda na tom meču. A opet s neke strane smo želele da im vratimo malo za poraz u Ligi nacija, koji nije bio prijatan. Jeste da nije bio isti sastav, ali zabolelo nas je tada. Prošle godine smo imali teške međusobne duele i na SP. Volimo da se sastajemo sa njima, poseban je osećaj, pogotovo kad njihovi navijači ispune halu. Sa većinom igračica se znamo dobro... Uvek je zanimljivo. Ne potcenjujem ostale protivnike u grupi, ali znalo se da će ovo biti derbi. Od svih utakmica u kompletnoj grupnoj fazi očekivalo se da naša sa Poljskom bude najjača".

Koliko je zanimljivo igrati protiv ekipe u kojoj je dizač Joana Vološ?

"I u klubu sam ove godine u Italiji igrala protiv nje. Teško je čitati je, brzo igra svakako, ali to se dešava samo kada je idealan prijem. Čim se malo pomeri, to je druga priča. Kao i u svakoj ekipi. Ipak, mi treniramo sa najboljim dizačem na svetu, tako da takvo dizanje nam nije strano".

(FIVB)(FIVB)

Šta biste rekli da je razlog loše odigranog prvog seta?

"Mislim da je bio stegnut početak. Ne bih rekla da je nervoza, nego zato što smo imale dve lakše utakmice, pa nam je došao prvi jak protivnik. Drago mi je što smo imali ovakvu utakmicu na samom početku takmičenja, jer znači da se igra takav meč. I one isto, kao i svaka ekipa, igraju koliko im dozvoliš. Mi smo njima malo dozvolile u tom prvom setu, ali čim smo došle do naše igre - više se pobeda nije dovodila u pitanje".

Kako je bilo ući sa klupe u važnom trenutku?

"Stvorili smo takvu atmosferu, a i Đovani nam stalno prilazi i govori da budemo spremne. Video je Gvideti i na prijateljskim utakmicama od koga šta može da očekuje - da neko i posle dva ili tri seta stajanja, može da uđe rasterećeno i doprinese. Ja sam tu da pomognem i ako ne igram i ako igram... Uvek dajem maksimum, potpuno mi je nebitno da li uđem sa klupe ili počnem u postavi - odradiću sve što se od mene traži. Mislim da se niko od nas ne ljuti kada ne krene od starta. Jovana, Mina i ja smo i ovako u dobrim odnosima od raniije, sad nam se pridružila i Hena. Između nas nema nikakvog riivaliteta, sve smo spremne u svakom momentu. Ako krenemo pa nam ne ide, znamo da ima neko da nas zameni. To je sasvim OK, jer je ovo ipak timski sport".

Šta može da se očekuje u poslednje dve utakmice grupne faze?

"Sigurna sam da se nećemo opustiti. Znamo da Belgija može itekako da bude nezgodna. Nikad nikoga ne potcenjujemo, to je moglo da se vidi i na SP prošle godine. Koja god ekipa da nam je došla - mi moramo da igramo našu igru, jer u suprotnom možemo da budemo u problemu protiv svake ekipe. Baš se nikad ne zna... Pratim rezultate baš i u ostalim grupama - dešavaju se iznenađenja, ispada da svako svakoga može da dobije".

Koliko je bitno to što ćete ukoliko ostanete na prvoj poziciji zaobići deo kostura u kom su Turska, Italija i Poljska?

"U suštini mi da bi osvojile zlato, moramo svakog da dobijemo, to je jasno... Ali, po mom mišljenju je šteta što najbolje četiri ekipe neće biti u polufinalu, jer će dva favorita da se sastanu u četvrtfinalu. Žao mi je što nećemo imati pravo polufinale. To je isto do žreba i sreće. Nas je konačno sreća pogledala, jer smo smeštene sve vreme u jednoj zemlji. Prošle godine smo bili u Holandiji, onda išle u Poljsku, pa se vraćale u Holandiju. Bilo je baš naporno, tako da nam sad prija što nema takvih putovanja u toku takmičenja".

(FIVB)(FIVB)

Šta biste rekli o najjačim protivnicima?

"Tu je Italija, koja nas je dobila na prijateljskim utakmicama. Postalo je normalno da pred takmičenje doživimo tako neke poraze. Valjda smo teške tad od teretane, tempiramo formu da budemo najbolje kad je najpotrebnije. Igrala sam u Italiji pa ih sve znam. Imaju mnogo novih igračica, mlade su i dobre. Volela bih njih u finalu, iako mislim da u tom delu žreba svašta može da se desi. Ali, moj favorit je Italija, pa da im vratimo za poraz u finalu prethodnog EP u Beogradu. Što se Turske tiče - znamo Santarelija, a zna i on nas. Sa njima bi bilo veoma zanimljivo, volela bih da se sretnemo. Mada, ko god da nam dođe, mi ga čekamo spremne".

Kako je na vas uticala promena selektora?

"Na početku kad je krenula Liga nacija - prvi vikend, tad smo baš bile totalno zbunjene. Bilo nam je veoma teško da se uklopimo u njegov način rada, ali posle tri meseca je mnogo bolje. Upoznali smo se, on mnogo komunicira sa nama, za razliku od prethodnih trenera. To je neki njegov način, mi smo ga prihvatile i prilagođavamo se - i on nama, i mi njemu. Imamo individualne sastanke na kojima on očekuje da i mi njemu kažemo šta mislimo, sve što nam na srcu leži. Potpuno je drugačiji njegov pristup u odnosu na ostale trenere. Mi smo se prilagodile tome, to je sigurno. Bilo je zanimljivo na Ligi nacija protiv Tajlanda, kad je bilo 11:14 u petom setu... On je stao u ugao terena, prekrstio ruke i nije više znao ni šta da nam kaže. Ćutao je i gledao. Mi smo dobile taj-brejk - 16:14, a on je bio šokiran. Na toj utakmici mu je postalo jasno u kakvu je ekipu došao - da možemo sve da preokrenemo kad se zainatimo. A ne znam kako nije shvatio to još 2019. kad smo Tursku pobedile u finalu EP posle preokreta. Liga nacija je služila za upoznavanje i možda je s neke strane i dobro što se nismo plasirale na finalni turnir, jer smo imali veći deo tih priprema - posebno taj bazični deo na Palama, koji je bio baš naporan. Sve je to dobro, mislim da smo sad stvarno spremne".

Da li se nešto promenilo što se sistema tiče?

"Što se mene lično tiče, ne mogu da kažem da se bilo šta promenilo u odnosu na prošlu godinu. To je to u principu - taj italijanski stil. Možda samo pokušava malo da ubrza igru, što je normalno, jer smo mi igrali mnogo sporije od drugih ekipa. Sad sigurno da igramo brže... Ali, i za to treba vremena, ne može preko noći".

Kako je vama bilo prošle sezone u Italiji?

"Bilo mi je super. Prijala mi je promena - da ne igram u evropskom takmičenju, pa nije bila toliko intezivna sezona. Imala sam sjajne saigračice, mislim da sam mnogo naučila od njih... Tu su bile Druz, Henkok, Košeljeva... Sad se tokom leta promenila ekipa, mnogo je mladih igračica, tako da će biti neka nova energija. Nove devojke, novo upoznavanje, ali to je sport. Ja nekako u reprezentaciji imam stvarno prijateljice, a u klubu je nekako skroz poslovno. Ne stvaram prijateljstva, nego smo koleginice. Nema mnogo iskrenosti i zbližavanja. Može neko da ti legne, a neko ne - ali sa svima si u korektnim odnosima. Sve ukupno mi je bilo stvarno super - liga, organizacija, država... Samo moja ekipa nije napravila neki uspeh, ali to je i bilo očekivano, jer su skoro ušli u najjači rang. Mislim da je Megaboks klub koji raste i ima potencijala da napravi nešto u budućnosti. Ja sam se super pronašla, sa ljudima iz kluba sam imala dobar odnos i bila sam rasterećena. Nije bilo nikakvog pritiska".

Kako je izgledao sam početak kada ste stigli kao svetska šampionka?

"Prelepo su me dočekali. Stigla sam u petak uveče, u subotu odradila prvi trening, a u nedelju sam odmah igrala i to pet setova. Nisam ni na minut izašla sa terena. Stvarno mislim da su me cenili. U Italiji te baš poštuju kao igrača - imaš pravo i na loš dan, lošu utakmicu - neće ti ništa ružno reći. Imaju takvu sportsku kulturu - daju podršku. Imala sam neke mečeve kad mi ništa nije išlo, dođe mi onda da izađem iz hale. Ali, trener me držao u terenu, imao je poverenja u mene".

Da li vam je prijao i život van terena?

"Pa ovo mesto Valefolja je na moru. Super je, bukvalno selo, ali je sjajno što mi je do hale trebalo 30 sekundi kolima. Nisam gubila vreme u putu. Život u Italiji je stvarno lep - znaju da žive, znaju da jedu, piju... Sve umereno i sve kako treba. Produžila sam ugovor na još jednu sezonu. Drago mi je što su želeli da me zadrže, prvi sam igrač sa kojim su produžili ugovor ove godine. I to mi imponuje, iako sam znala i pre toga da me cene. Ali lepo je kad znaš da žele da te zadrže i da su zadovoljni prvom sezonom. Ipak sam ja došla kao svetska šampionka i očekivanja su bila velika. Drago mi je što sam opravdala poverenje".

Da li je odlazak u Megaboks bio definitivno korak napred u odnosu na francuski Volero?

"Jeste... Prvi korak napred za mene je bio odlazak iz Rumunije. Ne potcenjujem njihovu ligu, ali nije to takmičenje u kom mogu da napredujem. Ali, za srednjeg blokera je teško da se probija i nađe odgovarajući klub, jer je to poslednja pozicija koju popunjavaju. Skoro svuda je ograničen broj stranaca... U Rumuniji to nije bio slučaj, kao ni u Francuskoj - pa sam mogla da igram. U Italiji je ograničen na četiri - pa naravno da je veliki korak za mene što sam ušla u italijansku ligu. Uvek mi je bila želja da igram tamo. Stvarno je lepo, vidi se da vole odbojku i prate. Svaki klub ima navijače, i to ljude koji godinama dolaze".

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Sreda

GRUPA A

17.00: Ukrajina - Slovenija

20.00: Mađarska - Srbija

GRUPA B

18.00: Švajcarska - Bugarska

21.00: Italija - Hrvatska

GRUPA C

17.00: Grčka - Turska

20.00: Švedska - Azerbejdžan

GRUPA D

17.00: Finska - Holandija

20.00: Estonija - Španija



tagovi

Maja AleksićEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Đovani Gvidetidanijele santareliženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara