(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Mandić zgromio francusku legiju stranaca! Novi Beograd preko Prlainovića do polufinala sa Brešom

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.06.22. | 19:36

Brazilski golman "X faktor", zasijala nada srpskog vaterpola - Vasilije Martinović

Novi Beograd pre i posle dolaska Igora Milanovića nije isti. Čovek koji je sinonim za evropske trofeje pronašao je žicu srpskim vaterpolo zvezdama i usadio im gen pobednika. Novobeograđane više ne zanimaju rivali, gledaju samo sebe i jasno vide prvi evropski pehar.

Francuska legija stranaca potučena je u četvrtfinalu Lige šampiona, Marselj nije mogao da se izvadi na kartu Andrija Prlainović, jer Novi Beograd imao je jačeg aduta. I imao ih je više. Dušan Mandić i Strahinja Rašović tukli su teškom artiljerijom po “jugoslovenskoj koloniji” sa Azurne obale i odveli Novi Beograd na Brešu u polufinalu - 16:10 (5:4, 4:2, 3:1, 4:3).

Izabrane vesti

Ubilački instinkt Dušana Mandića nikada nije bio sporan, o genijalnosti i hladnokrvnosti Andrije Prlainovića u bazenu tek će se pričati po završetku karijere, kad vaterpolo bude tanji za mađioničara sa kapicom. Koliko može Strahinja Rašović sa krila - a to je demonstrirao i u četvrtfinalu - svima je jasno, ali dokazane reprezentativce Srbije - sadašnje i bivše - pomalo je u drugi plan bacio Žoao Pedro Fernandes. Trik Igora Milanovića upalio je u četvrtfinalu. 

Čitave sezone “jedinica” Novog Beograda je Gojko Pijetlović, povremeno je tu čast imao i brazilski golman, ali da će Fernandes dobiti pre proverene opcije šansu od starta, i ugrabiti je, na to niko nije računao. Iznenađeni su bili i šuteri Marselja, francusku legiju stranaca paralisao je Brazilac i ugravirao se visoko na listi najzaslužnijih za to što je Novi Beograd ostvario prvi trijumf u istoriji na Fajnal-ejtu Lige šampiona. 

Kao da Francuzi nisu bili spremni na Brazilca među stativama, kao da mu nisu znali slabe tačke. Lopte su se lepile za Fernandesa, koji je sa osmehom proslavljao svaku intervenciju. Jedino je Andrija Prlainović, prva violina Marselja, pronašao model kako da u kontinuitetu šalje loptu iza leđa brazilskog golmana. Bez ikakvih finti potezao je sa velike distance i - pogađao. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Oslanjao se Marselj na Prlainovićevo iskustvo igranja velikih utakmica, petostruki osvajač Lige šampiona ubacio je od starta u petu brzinu, ali ga je vremenom intenzitet utakmice pojeo. Šut je stao, a sa njim su odlepršala sva nadanja “jugoslovenske kolonije” sa Azurne obale da može da napravi iskorak na finalnom turniru. 

Odbrana francuskog kluba bila je bez rešenja za Strahinju Rašovića, koji je nepogrešivo rešetao sa levog krila. Cim ili dva, nekada ni toliko, i lopta je u suprotnom uglu. A, šta tek reći za partiju Dušana Mandića. Protekle godine je na “11. aprilu” poneo MVP priznanje, nastavi li ovako i odvede li Novi Beograd do prvog evropskog troveja, dileme neće biti. Najkorisniji igrač Lige šampiona ostaće isti. 

Navikli su Dušan Mandić i Strahinja Rašović trenera Igora Milanovića, ali i sve druge tutore, na blistava izdanja. Sa njima u velikim utakmicama prosto nema greške, ali danas se “otvorio” novi pupoljak srpskog vaterpola. Vasilije Martinović ima sportsku drskost koja krasi velike igrače, tu su i lucidnost i osećaj za gol. Sve što mu je potrebno jeste vreme da sazri. Baš kao što je i Novom Beogradu bilo potrebno da bi od skupa moćnih individualaca postao ekipa sposobna da tuče najbolje evropske klubove.

MARSELJ - NOVI BEOGRAD 10:16

/4:5, 2:4, 1:3, 3:4/

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Stavridis (Grčka), Kovač Čatlos (Mađarska)

MARSELJ: Lazović, Čučković, Kruzija 2, Spaić, Prlainović 5, Vernu 2, Vanpeperstrete, Marion, Kovačević 1, Vukičević, Bodegas, Hovhanisjan.

NOVI BEOGRAD: G. Pijetlović, S. Rašović 3, Mandić 5, Martinović 2, Vučinić, D. Pijetlović, Gogov, Jakšić 2, Perković 1, Vlahopulos 1, Drašović 1, V. Rašović 1, Fernandes.

F8 LIGE ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE:

Četvrtak

Breša - Hanover 12:5

Pro Reko - Barseloneta 11:10

Marselj - Novi Beograd 10:16

20.30: (1,60) Ferencvaroš (8,00) Jug (2,95)


tagovi

Strahinja RašovićDušan MandićIgor MilanovićLiga šampiona u vaterpoluVK BarselonetaVK Novi BeogradAndrija Prlainović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara