(©Reuters)
(©Reuters)

Najbolji šahisti sveta dolaze u Beograd

Vreme čitanja: 2min | čet. 27.01.22. | 18:22

Od 28. februara Gran pri turnir u glavnom gradu Srbije

Srpski šah dugo nema igrače velikog kalibra o kojima bi brujala planeta, ali krajem februara će definitivno Beograd biti u fokusu svetske šahovske javnosti.

Glavni grad Srbije dobio je organizaciju jednog od pet najvećih šahovskih turnira koji će se održati u svetu u ovoj godini. Od 28. februara do 14. marta 16 najboljih igrača planete takmičiće se u našoj zemlji, otkrio je prvi čovek Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić.

Izabrane vesti

U Srbiji nije ovako nešto organizovano 30 godina. Pokazali smo FIDE da možemo i da smo dorasli svakom izazovu. Želimo da se pokažemo kako unutar naših domaćih krugova, tako i svetskih“, rekao je Lazić za RTS.

On je objasnio da će Beograd biti domaćin jedan od tri Gran pri turnira.

„Prvi od tri Gran pri turnira biće u Berlinu, drugi u Beogradu, pa treći ponovo u glavnom gradu Nemačke. Dobili smo ovaj turnir uz pomoć predsednika FIDE Arkadija Dvorkoviča. Ukupno će nastupiti 24 najbolja svetska igrača, s tim da svaki igrač igra na dva od tri ponuđena turnira, te će se tako na svakom Gran priju pojaviti po 16 igrača. Kada se na kraju saberu svi rezultati, dvojica najboljih će se plasirati na Turnir kandidata, koji se igra u Madridu od 16. juna do 7. jula ove godine“.

Istakao je Lazić i da se srpski šahisti polako probijaju ka vrhu.

Naši igrači su u usponu. Do pre godinu-dve nisu mogli da uđu u prvih 100, ali sada su blizu. Naša Teodora Injac je ušla u prvih 50. Očekujem da neki naši igrači uđu u prvih 100 ove godine i krenu u visine. Srpski šah ide napred“, poručio je Lazić.

 


tagovi

šahGran pri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara