Dušan Mandić  (©Slobodan Sandić/VSS)
Dušan Mandić (©Slobodan Sandić/VSS)

Ni u Zagrebu ništa od medalje: Mađari imali deblje živce od Srbije, preko peteraca do polufinala

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 16:13

Svetski prvak u podmlađenom sastavu dobio Delfine

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Moraće Srbija još da pričeka, medalju neće osvojiti ni u Zagrebu. Mađari su podmladili sastav, ali dečaci Žolta Varge imali su deblje živce od olimpijskog šampiona. Dobili su meč na peterce i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva – 10:10, petercima 5:4.

Izabrane vesti

Na neverovatan način Mađarska je ušla među četiri najbolja na Starom kontinentu. Svi izvođači peteraca bili su sigurni, nisu mogli da ih pročitaju ni Branislav Mitrović, ni Radoslav Filipović, dok je u srpskom taboru Marku Raduloviću lopta skliznula sa ruke. Nije ni uputio udarac ka golu u penal-seriji...

Od danas samo jedan put postoji za Delfine do Olimpijskih igara – preko Svetskog prvenstva u Fukuoki. To im je poslednja šansa da se nađu u Parizu, dve su prokockali. Ovu drugu rešavanjem situacija sa igračem više. Glava nije bila hladna.

Korpulentni francuski centri Toma Vernu i Mišel Bodegas prethodno su zadavali glavobolju srpski bekovima, terali ih da prave isključenja, ali još produktivniji u tom segmentu bio je Peter Kovač. Najiskusniji mađarski vaterpolista dobijao je duele na liniji dva metra, ostvarivao dobre pozicije i donosio svetskim prvacima najpoželjnije situacije u napadu. Iz takvih su Mađari najčešće i pogađali, posebno David Tartaj i Gergo Fekete.

Kasnila je prva linija odbrane da izađe na mađarski duo, četiri puta u prvom poluvremenu su provlačili loptu iza leđa Branislava Mitrovića. Kasnili su blokovi, dalekometnom paljbom su, kao i na priprenom meču u Budimpešti, sa centralnih pozicija bivali precizni, a vremenom je proradilo i najjače oružje tima koji je u Splitu bio finalista – kontranapad.

Vince i Vendel Vigvari su bežali čuvarima, uvlačili se iza leđa, dok su takve situacije bile malobrojne na kontra strani. Jednu od retkih realizovao je centar Nemanja Ubović, koji je ostao u ofsajdu. Tražili su srpski vaterpolisti igru kod stative. Sidraši su se teže odvajali, ali je zato funkcionisala kombinacija Viktor Rašović – Nikola Jakšić.

Jedna do dve finte krila Noazi la Seka, kapiten Srbije bi se digao pred golom Mađara i – spustio loptu iza gol-crte. Prolazila je ta akcija, ali isuviše često su se Delfini oslanjali na nju. U nekoliko navrata svetski prvaci su ih prozreli, presekli su dijagonalna dodavanja, povratne lopte u ćošak za Viktora Rašovića i Vuka Milojevića. Imali su tri dana da skautiraju igru olimpijskog šampiona i Žolt Varga je napravio dobar posao.

Strahinju Rašovića nije išao šut, ako se izuzme prvi udarac ka golu Marka Banjaja, kada je lopta od prečke sišla iza imaginarne gol-linije. Dušan Mandić je isporučivao u napadu, ali i bio dobro pokriven. Pažnja Mađara bila je sumerena ka levorukom bombarderu Ferencvaroša i kapitenu Nikoli Jakšiću. Svesno su skupljali na njima u odbrani i drugima ostavljali više prostora.

Mađari su imali prednost, u nekoliko navrata i napade sa dvojicom igrača više. Pogađali su Strahinja Rašović i Dušan Mandić stative – nije prošla prelepa šrauba – ali je Viktor Rašović strelama sa desnog krila održavao Srbiju u egalu. Odbrana je funkcionisala, ali je napadačka produkcija stala. Nemanja Vico je na asistenciju Radomira Drašovića doneo prednost Delfinima u završnici, Vince Vigvari video da Radoslav Filipović nije pokrio bliži ugao... Ali se iskupio tako što je skinuo šut Adama Nađa u poslednjim sekundama i odveo meč u peterce.

A, tamo hladan tuš za olimpijskog šampiona.

Kod Mađara su pogađali Adam Nađ, Zoltan Pol, David Tartaj, Vince Vigvari i Gergo Fekete, a u srpskom sastavu Radomir Drašović, Strahinja Rašović, Nikola Jakšić i Dušan Mandić. Marko Radulović nije ni uputio udarac ka golu Viktora Đapjaša, lopta mu je skliznula sa ruke.

MAĐARSKA – SRBIJA 10:10 (15:14)

(3:3, 2:2, 4:3, 1:2, 5:4)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Paulo Ramos, Marijo Brguljan

MAĐARSKA: Banjaj (6 odbrana), Tartaj 3, Varga, Pol, Vi. Vigvari 4, Nađ, Fekete 2, Burijan, Kovač, Ve. Vigvari 1, Vismeg, Molnar, Đapjaš.

SRBIJA: Filipović 3, Mandić 2, S. Rašović 2, Ranđelović, Milojević, Radulović, Drašović, N. Jakšić 2, Vico 1, Ubović 1, P. Jakšić, V. Rašović 2, Mitrović (2 odbrane).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

ČETVRTFINALE

Petak

Mađarska – Srbija 10:10, petercima 5:4

16.30: (1.01) Španija (19.0) Rumunija (16.0)

18.30: (1.75) Hrvatska (7.00) Grčka (2.70)

20.15: (1,45) Italija (8.00) Crna Gora (3.60)

POLUFINALE

Nedelja

16.30: Mađarska – Hrvatska/Grčka

20.15: Španija/Rumunija – Italija/Crna Gora


tagovi

Radoslav FilipovićRadomir DrašovićVuk MilojevićNemanja VicoNemanja UbovićViktor RašovićStrahinja RašovićNikola JakšićDušan MandićEvropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija MađarskeUroš StevanovićŽolt VargaVince VargaVince VigvariVendel VigvariViktor ĐapjašAdam NađGergo FeketeGergelji BurijanZoltan PolDavid Tatraj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara