(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Novi Beograd i Breša u klinču za istorijsko finale, a na drugoj strani - vaterpolo klasik i deset titula

Vreme čitanja: 6min | pet. 03.06.22. | 11:26

Pro Reko će opet u Beogradu udariti na Ferencvaroš, samo što će mađarski šampion iza sebe ovoga puta imati armiju navijača

Dve dramatične završnice i isto toliko ubedljivih pobeda bilans su četvrtfinala. Među četiri najbolja tima u Ligi šampiona plasirali su se Novi Beograd, Breša, Pro Reko i Ferencvaroš. Italijanski i mađarski šampion pretplatili su se na okršaje na finalnom turniru - protekle sezone Pro Reko u Beogradu savladao Fradi u finalu i osvojio devetu titulu - a Breša i tim Igora Milanovića igraće za istorijsko finale Lige šampiona. 

Provela je Breša prvih pola veka postojanja u senci slavnog Pro Reka, često su joj zbog formata vrata Lige šampiona bila zatvorena. I ove godine, iako se minule sezone okitila bronzom u najjačem klupskom takmičenju, morala je da prođe kvalifikacije, kako bi uopšte dobila priliku da se nađe u društvu najboljih, kome zasigurno pripada. Otuda ne čudi što trenutno drugi najkvalitetniji italijanski sastav i dalje čeka na prvi trofej u Ligi šampiona. I ne samo na trofej, već i na finale. 

Izabrane vesti

Prošlogodišnje treće mesto najbolji je rezultat Breše u Ligi šampiona, ne i u međunarodnim takmičenjima. Čak četiri puta je ekipa iz Lombardije podizala pehar u LEN Kupu Evrope, i po tome je rekorder. I dobar pokazatelj koliko Pro Reko svih ovih godina - naročito u poslednje dve decenije - koči Brešu i blokira joj put. 

Kostur je takav da garantuje jednog debitanta u finalu, Novi Beograd i Breša će treći put ove sezone deliti megdan, a srpski i regionalni šampion jedna je od dve ekipe protiv koje Italijani nisu trijumfovali u grupnoj fazi. Druga je, takođe, polufinalista - Ferencvaroš. Boris Vapenski je u Beogradu spasao Brešu golom šest sekundi pre kraja - u poslednjem napadu isključenje zaradio Duško Pijetlović - ali u Lombardiji se nije izmigoljila. Tog momenta je i krenuo uspon Novog Beograda, koji je neporažen puna dva meseca, a u tom intervalu samo mu je Olimpijakos u Pireju otkinuo bod. 

Silovit je Novi Beograd bio u duelu sa Marseljom, napadi osvajača duple krune u Francuskoj imali su pozitivan ishod kada je lopta bila u rukama Andrije Prlainovića - postigao pet golova u četvrtfinalu - u svim ostalim akcijama poprilično je škripalo. A, za Dušana Mandića nisu imali lek. Levoruki bombarder imao je besprekorno šutersko veče - pucao 5/5, četiri gola dao sa razdaljine preko šest metara - i predstavljaće najveću opasnost po crnogorskog golmana Petra Tešanovića

Briljirali su golmani Breše i Novog Beograda u četvrtfinalnim dvobojima. Tešanović je imao 12 odbrana i čak 70 odsto uspešnosti - tome su, doduše, doprinela izrazito loša izdanja Hanoverovih šutera - dok je Igor Milanović napravio pravi potez rokadom golmana. Od starta je pružio šansu Žoau Pedru Fernandesu i nije se pokajao. Brazilac je sakupio 16 odbrana i uveo Marselj u kontraritam, i, verovatno, kupio “jedinicu” i za polufinale. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Kristalno jasno je vaterpolistima Novog Beograda da ih u polufinalu čeka jači rival, da je Breša lakše stigla do naredne faze i imala više vremena za odmor, što nije zanemarljivo u ovakvom formatu. 

“Uz dužno poštovanje prema igračima Marselja, Breša je kvalitetniji protivnik i zato ne smemo da imamo greške koje smo pravili u četvrtfinalu. Nije sve bilo savršeno i moramo što pre da se fokusiramo na narednu utakmicu. Biće i fizički i psihički iscrpljujuće, ali šta je tu je. Meč protiv Breše je najbitnija utakmica u sezoni ili jedna od najbitnijih. Daćemo se od sebe da uđemo u finale”, rekao je Đorđe Vučinić

Ono što ide naruku novobeogradskom klubu je što Nikolas Konstantin Bikari u prvom meču na turniru nije uspevao da pronađe dobre uglove. Samo jedan od šest napada centar Breše pretočio je u gol, a šut nije služio ni Vinčenca Dolčea. Ipak, to može biti mač sa dve oštrice. 

“Breša je vrhunska ekipa, prošle godine su bili šampioni Italije, ove godine im je za malo izmakla titula u domaćem prvenstvu. Fizički su neverovatno spremna ekipa, izuzetno organizovana i dobro vođena. Igrali smo protiv njih dva puta ove sezone. Jednom je bilo nerešeno, jednom smo pobedili. Pokazali smo da nisu nepobedivi. Moramo da pristupimo, još ozbiljnije nego u duelu sa Marseljom i mislim da će na kraju presuditi ko se fizički bude bolje oporavio do polufinalne utakmice”, podvukao je Draško Gogov

Boris Vapenski je u grupnoj fazi Lige šampiona “ukrao” pobedu Novom Beogradu, a da mu prija voda na “11. aprilu” potvrdio je i u četvrtfinalu. Sve dok Srbin sa gruzijskim pasošem nije matirao Morica Šenkela, igra Breše bila je divlja. Napadi su se završavali nerezonskim ispucavanjima. Sa dva gola Vapenski je bio među efikasnijima u trijumfu italijanskog vicešampiona - retko kada u Breši neko golgeterski odskoči od saigrača - a listu strelaca predvodio je Jakopo Alesijani, koji je postigao tri gola. 

“Uradili smo sve što je bilo potrebno - preskočili smo prvu prepreku i sačuvali smo se za ostatak turnira. Ova ekipa uvek puca na najviše domete, tako je i sada na završnom turniru. U početku smo se malo mučili, trebalo nam je vreme da ih probijemo, da slomimo otpor Hanovera. Utakmicu smo priveli u laganijem ritmu. Daćemo od sve od sebe protiv Novog Beograda, koji nam se nalazi na putu do finala. To je ekipa koju svi žele da izbegnu, ali da nismo osvojili Ligu šampiona, moramo da savladamo i takve protivnike”, rekao je Boris Vapenski i prepustio reč Đorđu Laziću

“Hanover je uspeo da nam parira jednu četvrtinu, nije izdržao u ritmu koji smo nametnuli, a verujem da možemo da pobedimo i protiv Novog Beograda. Najbitnije je da odmorni dočekamo tu utakmicu, da budemo skoncentrisani”, zaključio je srpski centar. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Da bi se putevi ukrstili Pro Reku i Ferencvarošu, moraju da dođu u Beograd. Godinu dana Fradi čeka na revanš, skinuo mu je najtrofejniji klub na svetu krunu u srpskoj prestonici, prekinuo dvogodišnju vladavinu - produđena za godinu dan zbog pandemije virusa korona - i preuzeo tron. Prošli su italijanski i mađarski šampion kroz golgotu u četvrtfinalu, trijumfovali su u infarkt završnicama i zakazali novi obračun. 

Prvi polufinalisti sanjaju o ulasku u finalu Lige šampiona, drugi zbirno imaju okruglo deset najdragocenijih pehara u klupskom takmičenju. Devet ih sa sobom vuče Pro Reko, koji će protiv sebe imati armiju mađarskih navijača. Fradijeve pristalice zaposele su jedan sektor u četvrtfinalnom dvoboju sa dubrovačkim Jugom, a danas će stići nova tura iz Budimpešte. Suočiće se aktuelni evropski šampion sa fudbalskom atmosferom. Ali, i u takvom ambijentu će Pro Reko biti favorit. 

Tim Sandra Sukna ima skoro savršenu sezonu iza sebe, jedini poraz pretrpeo je u grupnoj fazi na gostovanju dubrovačkom Jugu, a u četvrtfinalnom dvoboju sa Barselonetom nije se unervozio ni kada su Alvaro Granados i Felipe Perone bili u seriji, a “mala Španija” imala dva gola prednosti i bila u naletu. Kada ne ide šut Frančeska di Fulvija, tu su Aleksandar Ivović i Đakomo Kanela. Kada Gonzalo Ečenike donosi pogrešne odluke, mladi hrvatski strateg ima širok izbor na klupi, i svakog od igrača rival bi poželeo u svojim redovima. I svi do jednog znaju da resetuju glavu za finiš, i zaborave na promašaje. 

Ali, i Ferencvaroš poseduje nekolicinu šutera koji su tihi čitav meč, pa u završnici iskoče i donesu prevagu. Silarda Janšika nigde nije bilo u četvrtfinalu, zatvoren je bio 30 minuta i postigao pobedonosni gol. Slična situacija je i sa strašnim levorukim šuterom Gergom Zalankijem, koji je presudio Barseloneti. Kroz dramu su prošli i jedni i drugi, spremni su da režiraju novu. Možda i penale. 

F8 LIGE ŠAMPIONA - POLUFINALE:

Petak

18.30: (3.60) Breša (8.00) Novi Beograd (1.45)

20.30: (1.40) Pro Reko (8.00) Ferencvaroš (4.00)

***kvote su podložne promenama 

F8 LIGE ŠAMPIONA - RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA:

Petak

14.30: (8.00) Hanover (10.0) Marselj (1.15)

16.30: (1.30) Barseloneta (8.00) Jug (5.10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

VK Novi BeogradVK BrešaVK FerencvarošPro RekoIgor MilanovićSandro SuknoLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo SrbijaDušan MandićĐorđe VučinićDraško GogovBoris VapenskiĐorđe Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara