Slavlje Dušana Mandića i Viktora Rašovića (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Slavlje Dušana Mandića i Viktora Rašovića (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Novi Beograd izabrao lakši put do evropske krune: Pobedom u Kragujevcu sklonio se od Pro Reka

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.05.22. | 21:36

Ništa od sudara prvih favorita u četvrtfinalu Lige šampiona

Računica Novog Beograda je jasna - tri pobede dele ga od prvog evropskog trofeja, a na putu do upisivanja u istoriju Lige šampiona stoje mu najmoćniji timovi Starog kontinenta. Na završnom turniru suvi kvalitet često nije presudan faktor, već mentalni sklop ekipa, ali do velikog finala svi žele da izbegnu najtrofejniji klub na svetu i uvećaju šanse da podignu pehar. Od slavnog Pro Reka, aktuelnog evropskog prvaka Novi Beograd se u četvrtfinalu Lige šampiona pobedom u Kragujevcu sklonio i odabrao je lakšeg protivnika na papiru - 13:11 (3:4, 3:2, 4:3, 3:2).

Grupna faza Lige šampiona je završena, svi četvrtfinalni parovi Lige šampiona su poznati. Na startu završnog turnira u Beogradu sastaće se: Pro Reko - Barseloneta, Novi Beograd - Marselj, Jug Dubrovnik - Ferencvaroš i Breša - Hanover.

Izabrane vesti

U modernom derbiju srpskog vaterpola Novi Beograd udario je petu recku, kragujevački Radnički moraće da sačeka finale Superlige Srbije kako bi zadao novi udarac drim-timu predvođenim Igorom Milanovićem. Kragujevački klub nije uspeo u osmom ovosezonskom direktnom duelu sa novobeogradskim superstarovima da odbrani svoj bazen i trijumfom se oprosti od Lige šampiona, pao je u dramatičnoj završnici.

Iako je Radnički izgubio sve šanse da se plasira na završni turnir i pre poslednjeg kola, svojski se potrudio da zagorča život najvećem rivalu u Srbiji i regionu, kako bi u finalnu seriju domaćeg prvenstva ušao osokoljen i pun elana. Nisu Kragujevčani uspeli da “nameste” Novi Beograd na Pro Reko, ali su skupoceni tim naterali da izvuče najbolje iz sebe. Strepeo je novobeogradski klub do pred sam kraj, kada su strele Nikole Jakšića i Viktora Rašovića pogodile metu. Lazar Dobožanov bio je nemoćan, gosti su stigli do “plus tri”, a Aleksa Ukropina samo je ublažio poraz. 

Upravo je crnogorski reprezentativac bio najveća pretnja po Novi Beograd večeras i noćna mora za Gojka Pijetlovića. U polufinalnoj seriji Superlige protiv Partizana postigao je Ukropina šest golova u dvomeču, bio je odlučujuć faktor, a protiv tima prepunog igrača svetske klase potvrdio je da se trenutno nalazi u izvanrednoj formi. I da je dostigao vrhunac pred odlučujuće bitke. Odapeo je Aleksa Ukropina devet puta, nije se libio da potegne sa bilo koje razdaljine i pet puta pošlo mu je za rukom da matira “jedinicu” suparničkog tima.

Ako nešto može da raduje Uroša Stevanovića, onda je to uspon crnogorskog reprezentativca, koji je minule sezone perfektno funkcionisao sa Strahinjom Rašovićem, ali je ove pao u drugi plan kada su Nikola Lukić i Marko Radulović izrasli u prve violine dobro ukomponovanog kragujevačkog orkestra. Početkom četvrtog kvartala Lukić je zaradio trajno isključenje, kao i nešto ranije Miloš Ćuk, i to je umnogome uticalo na konačan ishod. Vezivno tkivo Radničkog je pokidano, a problem sa isključenjima u završnici imao je i Novi Beograd. Redom su iz bazena “leteli” Nika Šušiašvili, Đorđe Vučinić - ubrzo posle gola kojim je otvorio četvrtu četvrtinu - Radomir Drašović i Miroslav Perković.

U Kragujevcu koji poznaje kao svoju kuću, Strahinja Rašović propustio je priliku da obiđe Gerga Zalankija iz Pro Reka i ponese laskavu nagradu kralja strelaca Lige šampiona. Propisno se ispromašivao zlatni olimpijac, pogodio je samo jedan od šest hitaca i sa Alvarom Granadosom - poput srpskog reprezentativca u poslednjem kolu dao samo jedan gol splitskom Jadranu - podeliti drugo mesto sa 37 postignutih golova. Nije išao šut Rašovića, ali jeste kapitena Dušana Mandića koji je uputio tri neodbranjive lopte ka golu Radničkog, dok su po dva gola postigli Angelos Vlahopulos - oba iz strašnih udaraca sa distance kroz niz blokova - Nikola Jakšić i Duško Pijetlović.

LIGA ŠAMPIONA - 14. KOLO (POSLEDNJE) 

GRUPA A

Sreda

Dinamo Tbilisi - Olimpijakos 14:13

Ferencvaroš - Breša 8:6

Jadran Split - Barseloneta 13:15

Radnički - Novi Beograd 11:13


GRUPA B

Utorak

Hanover - Jug 14:14

Pro Reko - Marselj 11:8

Špandau - Crvena zvezda 11:12

Steaua - OSC Budimpešta 9:15




tagovi

vaterpolo SrbijaLiga šampiona u vaterpoluUroš StevanovićIgor MilanovićVK RadničkiVK Novi BeogradDušan MandićStrahinja RašovićAngelos VlahopulosMiloš ĆukNikola LukićMarko RadulovićAleksa Ukropina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara