"MOZZART i London Chess Classis"
"MOZZART i London Chess Classis"

Oči u oči sa velemajstorima

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.12.17. | 12:05

Sportsko klađenje i šah imaju mnogo toga sličnog, a da proverite ovu tvrdnju MOZZART vam je pripremio kvote za prestižni turnir u Londonu (1-11. decembra) gde se odmeravaju najbolji igrači sveta, među kojima su Karlsen, Anand, So...

MOZZART i London Chess ClassisKada nešto preživi hiljade godina, hiljade manjih promena, a pritom bude prihvaćeno od celog čovečanstva, onda je jasno da je u pitanju važna i dobra stvar. Malo je takvih krucijalnih umotvorina koje su utkane u samu srž naše civilizacije, možda bi mogli da ih nabrojimo na prste dve ruke, a šah je svakako jedna od njih.

Ova igra uma, po nekim čak i sport (što je diskutabilno pošto ne uključuje fizičku aktivnost) ima dosta toga sličnog sa sportskim klađenjem. Pre svega,  sve je otvoreno, jasno i pošteno. Barem kada se igrate sa MOZZARTOM. Takođe, taktika se pravi u odnosu na protivnika, to jest bira se igra u skladu sa parom. Tu su naravno i večne kombinacije, ali i KOMBINAZZIJE, milioni njih za svaki šahovski meč, potez, ali i kladilački tiket. Matematika naravno suvereno vlada i jednim i drugim svetom.

Izabrane vesti

Ovim uvodom nadamo se da smo vam dovoljno otvorili um po pitanju sličnosti između ove dve stvari. A sada da pređemo i na "miksovanje" šaha i sportskog klađenje, a to je naravno - klađenje na šah! U fokusu narednih dana nam je London gde se održava "London Chess Classis" jedan od najznačajnijih turnira, možda i najznačajniji u 2017, pošto je u pitanju završna runda "Grand chess tour-a”, takmičenja na kojem se bori 10 trenutno najbolji u ovoj drevnoj indijskoj igri. Prošle godine trofej u metropoli na Temzi pokupio je fantastični Amerikanac Vesli So, a najčešće je slavio najbolji među najboljima, Magnus Karslen. On je ujedno i najveći favorit, mada ćemo se sada fokusirati na mečeve prvog kola koje počinje danas od 15 časova.

Magnusovo majstorstvo u pozicioniranju, kao i u snažnim, odlučnim i ubitačnim finišima stavljaju ga u rang sa najvećima svih vremena, ali po igri pre svega podseća na Anatolija Karpova i Bobija Fišera. Pored Norveškog velemajstora koji je odigrao veoma turbulentnu sezonu koju je jako slabo započeo, da bi se kasnije vratio u formu, tu su uvek So, iskusni Višvanatan Anand, opasni Levon Aronijan i Fabio Karuana.

A MOZZART za prvi dan glavnog turnira ovog šahovskog klasika nudi, između ostalih i meč ovog velemajstora upravo protiv Karuana koji je postavljen za trećeg nosioca. Očekuje se interesantan sudar dva mlada velemajstora, ali i pobeda Karslena što je i nedavno uradio na turniru na ostrvu Man. Pored njihove u isto vreme otvaraju se još četiri table. 

Karlsen (levo) na meču sa KarjakinomUČESNICI LCC-A 2017: 1. Magnus Karlsen (Norveška), 2. Levon Aronijan (Jermenija), 3. Fabio Karuana (SAD), 4. Maksim Višije-Lagrav (Francuska), 5. Vesli So (SAD), 6. Višvanatan Anand (Indija), 7. Hikaru Nakamura (SAD), 8. Sergej Karjakin (Rusija), 9. Jan Nepomnjaši (Rusija) i 10. Majkl Adams (Engleska)

DOSADAŠNJI POBEDNICI: Magnus Karlsen (2009-10, 2012. i 2015), Vladimir Kramnik (2011), Hikaru Nakamura (2013), Višvanatan Anand (2014), Vesli So (2016)

petak, 15 č
13001 (4,50) Hikaru Nakamura (1,33) Višvanatan Anand (7,50)
13002 (5,00) Jan Nepomnjaši (1,50) Levon Aronijan (4,20)
13003 (2,75) Magnus Karlsen (1,60) Fabijano Karuana (8,50)
13004 (4,75) Majkl Adams (1,45) Sergej Karjakin (5,00)
13005 (4,75) Vesli So (1,33) Maksim Višije-Lagrav (7,00)

*kvote i igre potražite na uplatnim mestima MOZZARTA

(foto: Shutterstock, Action Images)
 


tagovi

bet analizaEngleskaEvropaMagnus KarlsenNorveškašahsportsko klađenjeVišvanatana Ananda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara