Jerko Marinić Kragić sa zastavom Hajduka (©Slobodan Sandić)
Jerko Marinić Kragić sa zastavom Hajduka (©Slobodan Sandić)

Od državnog neprijatelja do heroja: Kako je Jerko Marinić Kragić okajao grehe

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 14:21

Osvrt na zlato Barakuda na EP

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Konačno u najvećem dalmatinskom gradu opet mogu da izuste: “Ta divna splitska noć”. Ni slutili nisu da velika fešta neće biti na Poljudu, nego nekoliko stotina metara dalje i da za istu povod neće biti Hajdukov uspeh, ali bez uske povezanosti sve nije moglo da protekne. Jerko Marinić Kragić, splitsko dete, realizovao je oba peterca i podigao Hrvatsku na krov Evrope. Bar na jedno veče bio je najvažnija osoba u Splitu, a ne tako davno bio je državni neprijatelj broj jedan. 

Izabrane vesti

Balkan je često teatar apsurda, a priča Jerka Marinića Kragića filmska. Prešao je put od “lošeg momka” do junaka Hrvatske, dočekao da 500 metara od kuće i kvarta Skalice postane evropski šampion i tako “okaje grehe”, a sve vreme bio je i ostao simbol Splita. Grada nelogičnosti, prkosa, posebne energije. Šampionsku proslavu začinio je unošenjem u bazen Hajdukove zastave, podsetio je sve zašto mu je toliko bilo potrebno da ispolji pun potencijal. 

Autentična pojava i “luda glava”, koja uspeva samo duž obale Jadrana. Povratkom u rodni grad i oblačenjem kapice splitskog Jadrana pronašao je sebe, zadovoljio potrebe i ispunio preduslove da zaigra najbolji vaterpolo u karijeri, dosta kasnije no što je predviđano. Sa 30 i kusur dočekao je da sa bazena Poljud može da se posle treninga preseli na stadion, dočekao je da evropsko zlato sa Hrvatskom. 

gallery

Preobratio ga je Split, počeo je Jere da se približava statusu kakav ima Marko Livaja, a ne tako davno bio je označen kao “mrzitelj Hrvatske”, kada su hrvatski navijači bakljadom prekinuli utakmicu sa Češkom na Evropskom prvenstvu 2016. godine u znak protesta protesta protiv HNS-a. Bio je među privedenima, nije osuđen, ali je prošao kroz “toplog zeca”. 

Sada ga Hrvatska slavi, a izvrsni šuter proživljava najlepše trenutke u karijeri. I to u njegovom gradu sa porodicom koja je, kako je i sam priznao, sa njim proživela svašta. 

“Možda su ta dva peterca nagrada za sve. Ispalo je fenomenalno, u svom rodnom gradu, 500 metara od kuće, pucao sam peterce za evropsku titulu. Polufinale i finale mogu ući u anale vaterpola, kao nešto nedoživljeno u ovom sportu. Pokazali smo da imamo kvalitet, bili smo mirni i staloženi u bitnim trenucima, a pre svega smo pokazali da smo ekipan za najveća dela. Zlato posvećujem roditeljima koji su sa mnom prošli svašta, dobre stvari, loše stvari, moja lutanja. Bili su tu uz mene, nikad me nisu napustili i ovo je za njih”, poručio je Jerko Marinić Kragić posle trijumfa nad Mađarskom za koji ima ogromne zasluge. 

Namestio je Jere glavu u pravom trenutku, za period nakon smene generacija. Iskoristio je prostor koji se otvorio, ispisao istoriju hrvatskog vaterpola i idući korak biće - napad na medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Osvoji li je i njegovo ime stajaće na delu šetališta što vodi ka Zvončacu, čuvenoj skalini gde se igra “najbolji balun na svitu”, i Marjanu. 

Split ima novog junaka, običnog momka iz kvarta koji sada samo jednu želju ima - da u skorije vreme bude deo nove velike fešte, ali na Poljudu.


tagovi

Jerko Marinić KragićHajduk Splitvaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara