Prinskrin, Karlsen i Nepomnijači
Prinskrin, Karlsen i Nepomnijači

On će udariti na Karlsena: Izgubio 10 kilograma zbog meča, obožava Lea Mesija, nekada blistao u „Doti“

Vreme čitanja: 4min | uto. 09.11.21. | 18:39

Ko je Jan Nepomnijači, takmac Norvežanina u meču za titulu prvaka sveta u šahu?

Branilac titule: Magnus Karlsen.

Izazivač: Jan Nepomnijači.

Izabrane vesti

Mesto i vreme: Dubai, od 24. novembra (prvi mečevi od 26)

Ulog: Titula prvaka sveta u šahu i 2.000.000 dolara.

...

Za tačno 15 dana svet će prisustvovati pravom spektaklu. Sledi duel između Magnusa Karlsena i Jana Nepomnijačija za titulu prvaka sveta u šahu, duel o kome se mnogo govori i koji se s nestrpljenjem iščekuje. Ovaj susret trebalo je da se dogodi još prošle godine (odložen zbog virusa), tako da su sada svi još više uzbuđeni i oduševljeni što će gledati susret dva supervelemajstora.

Koliko je ovo veliki meč treba gledati iz istorijske perpsektive. Magnus je vladar šaha već osam godina, tačnije od 2013. godine kada je nadigrao Višvanatana Ananada. Želja mu je da ostane na vrhu što je duže moguće bez prekida, a to je jedan od rekorda u kojima želi da stigne Garija Kasparova (bio vladar od 1985. do 2000. godine). Dakle, traje trka nešto nalik onoj između Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala u tenisu. Bitka za istoriju.

A na tom Karlsenovom putu naći će se popularni Nepo. Nimalo lak zalogaj. Veliki izazov.

Dovoljno je samo reći da su se Nepo i Karlsen do sada sastali 13 puta u klasičnom šahu, a da je Rus (igraće pod zastavom FIDE) slavio četiri puta, osam puta je bilo nerešeno, a Karslen je dobio samo jednom! Poslednji meč je završen nerešenim ishodom.

KO JE JAN NEPOMINJAČI?

Popularni Nepo naučio je da igra šah sa četiri godine i vrlo brzo pokazao je priličan talenat. Bio je kandidat za titulu majstora sa sedam godina, a u ranim godinama je pokupio nekoliko evropskih titula kada je uspeo da savlada, između ostalog, i Karlsena koji je počeo kasnije da se bavi šahom.

Zanimljivo je da je Nepomnijači igrao popularnu igricu "Dota" na skoro profesionalnom nivou, ali u vremenu pre nego što su nagrade postale lude (poslednja 18.200.000 dolara). Za razliku od E-sporta, u drevnoj disciplini šaha nagrada je „samo“ 2.000.000 dolara.

To je zaista mnogo novca, najveća nagrada u mojoj karijeri. Ali, ovo je slučaj gde će rezultat biti mnogo važniji od novca", rekao je Nepomnijači koji će se boriti za prvo zvanje prvaka sveta u karijeri.

Koliko su pripreme za ovaj veliki meč težak govore i kroz šta je do sada prošao Nepo. Naime, značajno je oslabio i skinuo oko 10 kilograma. Igraće se 14 dugačkih partija, a za to je potrebna velika fizička sprema.

"Izgubio sam oko 10 kilograma. Ali, negde sam pročitao, verovatno još iz vremena Petrosijana i Spaskija, da se preporučivalo upravo suprotno - dodavanje kilograma pre meča. Tako da tokom partija imate šta da potrošite. Tako da nisam siguran šta je od ovoga bolje", rekao je Nepomnijači u jednom intervjuu.

Interesantno je da se pričalo da je Sergej Karjakin 2016. godine potrošio 1.000.000 dolara na pripreme u borbi protiv Karlsena, ali mu ni to nije pomoglo.

Prepoznatljiv je Nepo po punđi koju nosi, kao i po imaginativnom šahu koji igra. Voli i da se šali, pa je jednom na pitanje „Šta radi bolje od konkurencije“, rekao da je „Lenj više od drugih“. Do šanse da stane na crtu Karlsenu stigao je preko Turnira kandidata. Iako ima 4-1 protiv Karlsena u klasičnom šahu (mnogo mečeva odigrano kada su bili mlađi), jasno je da će mu biti namenjena uloga autsajdera. Karlsen je u jednom od intervjua rekao da mu je drago što će igrati protiv Nepa zbog "uspona i padova" u igri Rusa.

Upravo zbog svega navedenog, neutralni ljubitelji šaha nadaju se da će Nepomnijači napasti Karlsena, te da će biti manje nerešenih ishoda u odnosu na ono što se obično gleda u ovako velikim susretima. Na papiru se Karlsenu daje prednost kada je završnica partija u pitanju. Zato se može očekivati da Nepo ranije krene u atak, što svakako može da podigne zanimljivost partija na značajno viši nivo.

O tome koliko Nepo može da bude nezgodan rival za Karlsena pričao je još jedan velemajstor, Fabijano Karuana.

"Jan je težak protivnik za Karlsena zato što je on jedan od igrača koji mogu da budu nepredvidljivi. Ili, da kažemo, pravi veće razlike u nivou igre u odnosu na druge igrače. Može da igra na super visokom nivou. Ako tako bude, možda može da igra bolje od Magnusa. Može da pruži bolji performans, ali to je jedna stvar. Ali, može da se desi da odigra loše i da ne pruži dovoljno dobar otpor. Očekivao sam na Turniru kandidata da padne u drugom delu, ali to se uopšte nije desilo. Osećam da je dobio na stabilnosti. Nekada je znao i da brza, ali deluje da je to prošlost za njega", rekao je Karuana o Nepomnijačiju.

Prve dve titule prvaka sveta Karlsen je osvojio protiv Ananda (2013. i 2014. godine), zatim je istu odbranio protiv Sergeja Karjakina 2016. i pomenutog Fabijana Karuane 2018. godine.

Zanimljivo je i da je Nepomnijači ljubitelj fudbala, slično kao i njegov vršnjak Karlsen. Omiljeni fudbaler mu je Lionel Mesi što govori da je bliži Barseloni, dok je Norvežanin veliki navijač Real Madrida.

"Kada bih morao da odaberem neku osobu koja će povući prvi potez protiv Karlsena, rekao bih - Mesi. Iako je odgovor, možda, predvidiv. Ali, ok, on je moj omiljeni fudbaler", rekao je Nepo.

Kada se sve sagleda, biće mu potrebno majstorstvo u stilu Mesija da se izbori sa Karlsenom.

Spektakl u najavi...


tagovi

šahMagnus KarlsenJan Nepomnijači

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara