Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin (©AFP)
Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin (©AFP)

Orlovima prva meč lopta za osminu finala

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.09.21. | 12:20

Evropsko prvenstvo za odbojkaše: Portugalija nije za potcenjivanje, dobila je Belgiju i i otkinula set dvostrukim uzastopnim prvacima sveta, Poljacima

Odličan početak odbojkaša Srbije na Evropskom prvenstvu. Pobeđene su Belgija i Ukrajina sa samo jednim izgubljenim setom, a u subotu su izabranici selektora Slobodana Kovača poraženi posle pet setova sa jednim od favoritia za zlato, dvostrukim uzastopnim prvacima sveta, Poljacima.

Sedam bodova iz prva tri kola odličan su kapital pred nokaut fazu. Srbija bi u slučaju pobede danas (17.30) u Krakovu protiv Portugalije vizirala plasman u osminu finala, kolo pre kraja grupne faze. Favorit se zna. Srbija brani zlato iz Pariza osvojeno pre dve godine.

Izabrane vesti

Portugalci su daleko od evropskog vrha, ali su u Krakovu pokazali da nisu za potcenjivanje. Na startu šampionata otkinuli su set domaćinu Poljskoj, pobedili Belgiju sa 3:2, a posle pet setova su poraženi od Ukrajine.

17.30: (7,70) Portugalija – Srbija (1,05)

Portugaliji ostaje duel sa autsajderom grupe Grčkom koja ima sva tri poraza, ali pobeda protiv Helena ne garantuje narednu fazu šampionata. Zato je Portugalcima gori pod nogama, ali Orlovi su kvalitetniji, pa treba očekivati pobedu Aleksandra Atanasijevića, Marka Podraščanina, Uroša Kovačevića i ostalih naših asova.

Poslednji put ove dve selekcije su odmerile snage pre dve godine u Ligi nacija. Tada je reprezentacija sa Iberijsko poluostrva namučila Srbiju. Orlovi su slavili tek posle pet setova. U šest međusobnih mečeva, Srbija je pet puta slavila, a Portugalija je jednom dobila našu reprezentaciju, i to pre deset godina u Svetskoj ligi, preteči današnje Lige nacija.

Najveća opasnost po našu selekciju preti od korekotra Lukasa Gaspara Fernanda, a tu su i Andre Markes, Lorenso Martins, Felipe Martins i srednji bloker Filip Cvetičanin.

Derbi dana je duel Nemačke i olimpijskog šampiona Francuske (19.00). Trikolori su trijumfovalno završili u Tokiju eru selektora Lorana Tilija koji se povukao s klupe. Na ovom prvenstvu Ervina Ngapeta i drugove trenira trofejni brazilski stručnjak Bernardo Rezende. Nemce predvodi iskusni korektor Đerđi Grozer, odbojkaš italijanske Pjačence.

19.00: (7,70) Nemačka – Francuska (1,32)

Italijani su na ovaj šampionat došli s podmlađenim timom. Nedostaju veterani Osmani Huantorena i Ivan Zajcev, a vođa Azura je novi tehničar Peruđe Simone Đaneli. Rival Italijanima u derbiju Grupe B je Bugarska (15.45) koja takođe ima oba trijumfa. Uzdanica naših istočnih komšija je korektor Cvetan Sokolov.

15.45: (2,70) Bugarska – Italija (1,40)

Podsetimo, po četiri reprezentacije iz sve četiri grupe izboriće plasman u osminu finala. Titulu brani Srbija koja je pre dve godine u pariskom Bersiju posle četiri seta bila bolja od Slovenije.



tagovi

evropsko prvenstvo za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeMuška odbojkaška reprezentacija FrancuskeMuška odbojkaška reprezentacija Poljskemuška odbojkaška reprezentacija RusijeOdbojkaška reprezentacija BugarskeCEV

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara