(©CEV)
(©CEV)

Pobeda Gvidetiju za rođendan: Srpkinje prvi put izgubile set, Tijana sprečila veću dramu

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.09.23. | 11:55

Odbojkašice su u četvrtom kolu kvalifikacionog turnira u Ningbou bile bolje od Češke - 3:1

Dobio je selektor Đovani Gvideti od svojih izabranica pobedu kao poklon za 51. rođendan!

Odbojkašice Srbije su preskočile i četvrtu prepreku koja im je stajala na putu ka Parizu. Na kvalifikacionom turniru u Kini prvi put su izgubile set, zakomplikovale su u jednom trenutku stanje na terenu, ali pobedu protiv Češke nisu dovele u pitanje - 3:1 (25:20, 25:22, 30:32, 25:20).

Izabrane vesti

Najveći deo posla i ovog puta je odradila Tijana Bošković. Potrudila se da u četvrtom činu stavi tačku na pobedu i da se meč ne produži još više, bez ikakve potrebe. Osvojila je 31 poen - 25 iz napada (46-25, 54 odsto), pet iz bloka uz jedan as. Odlično je pratila Maja Aleksić sa 15 poena (napad 20-11, četiri bloka). Bianka Buša je zabeležila 12 (napad 19-11, 31 prijem), a Sara Lozo 11 (30-10 napad). Jovana Stevanović je završila duel sa devet poena, a Katarina Lazović sa tri.

Kad je Češka u pitanju - Gabrijela Ovrošova je upisala 15 poena, Mihaela Mlejnikova 14, a Eva Hodanova 13.

Posle četiri odigrane utakmice u Ningbou Srpkinje imaju savršen skor 4-0. U četvrtak imaju slobodan dan, a onda slede najveći izazovi. U tri dana - tri vezana duela sa Dominikanskom Republikom (petak 4.00), Holandijom (subota 10.00) i Kinom (13.30). Kao što je poznato, cilj je da budu među dve najbolje ekipe na turniru koje će obezbediti plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Ponovo je Đovani Gvideti promešao malo postavu u odnosu na prethodne utakmice. Ovog puta je na teren poslao u dijagonali Maju Ognjenović i Tijanu Bošković, Bianku Bušu i Saru Lozo, kao i Jovanu Stevanović i Maju Aleksić. Na poziciji libera igrala je Teodora Pušić.

Čehinje su na nedavno završenom EP u četvrtfinalu uspele da osvoje prvi istorijski set u međusobnim duelima sa Srbijom. Ponadale su se da slično mogu da urade i danas. Ušle su dobro u meč, služio ih je servis, bile su sigurne u bloku... Uspele su dugo da budu ravnopravne sa svetskim šampionkama. Tek u završnoj fazi Srbija se odlepila na krilima Sare Lozo i Tijane Bošković. Sprečile su naše devojke bilo kakvu neizvesnost - sa plus pet su dobile ovaj set.

Bianka Buša (CEV)Bianka Buša (CEV)

U drugom činu je Tijana pravila razliku, sve bolja je u napadu bila i Bianka Buša - pa su Gvidetijeve izabranice sigurnim koracima išle ka 2:0. U završnici je Italijan izveo Boškovićevu sa terena, ali kada su se protivnice približile, morao je da je vrati kako bi završila posao. Sa dva vezana poena donela je ekipi i drugi set - 25:22.

Nije sve posle toga bilo tako glatko. Treći set je doneo i neke probleme... Umesto da privedu lako utakmicu kraju, Srpkinje su je potpuno zakomplikovale. Gvideti je pravio izmene, pokušavao da vrati ekipu u pravi ritam, ali mu to baš i nije pošlo za rukom. Završnica je bila neizvesna, spasavale su naše devojke set lopte, ali su svoje prilike propustile. Češka im je ponovo otkinula set, kao i na Evropskom prvenstvu u Briselu.

U četvrtom periodu je sve došlo na željeno mesto. U ranoj fazi je napravljena razlika, Tijana je uradila ono što se od nje i očekivalo, pa se u nastavku lakše disalo. Bilo kakva drama je sprečena...

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Grupa A

Holandija - Ukrajina 3:0

Dominikanska Republika - Meksiko 3:0

Srbija - Češka 3:1

13.30: Kina - Kanada



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara