Odbojkašice Srbije (©OSS)
Odbojkašice Srbije (©OSS)

Počinje Liga nacija, Srbija čeka prvu medalju: Santarelijev eksperiment sa povratnicama i mladim nadama

Vreme čitanja: 4min | uto. 31.05.22. | 13:50

Startuje četvrto izdanje ovog takmičenja, naša reprezentacija najbolji plasman ostvarila 2018. godine, kada je bila peta

Nije poslednjih godina Liga nacija bila u glavnom fokusu odbojkašica Srbije. Neće biti ni sada, jer je Svetsko prvenstvo centralni dogaađaj u 2022. Ali takmičenje koja danas startuje biće prava generalna proba za sve ono što reprezentaciju čeka u Poljskoj i Holandiji krajem septembra i početkom oktobra. Debitovaće novi selektor Danijele Santareli, u ekipi će ponovo zaigrati neki igrači posle pauze, a publici će se predstaviti i nove mlade nade.

Plava četa započinje ovogodišnju priču u Ankari i nada se da će na istom i završiti jer je taj grad domaćin završnog turnira. Prva utakmica zakazana je za sredu od 14.30 protiv Belgije. Kasnije se ređaju Tajland, Bugarska, Holandija... Finalno nadmetanje će se igrati od 13. do 17. jula i na njemu će biti osam selekcija, sedam najboljih plus Turska kao domaćin.

Izabrane vesti

DRČA NAJSTARIJA, ZELENOVIĆEVA NAJMLAĐA

Italijanski stručnjak i trener moćnog Koneljana koji je u januaru seo na klupu Srbije, posle 20-ogodišnje vladavine Zorana Terzića, najavio je da će takmičenje u Ligi nacija biti jedna vrsta eksperimenta. Igračice čeka navikavanje na novi sistem i trenera, pa je jasno da sve stvari ne mogu da se postave na željeno mesto preko noći. Baš zato je ovo idealna prilika da se vidi koliko ko može, ali bez odustajanja od rezultata. Sigurno da će i bez glavnih karika, Santareli želeti da debitantsko takmičenje završi uspešno.

Reprezentacija neće na ovoj akciji imati pomoć kapitena Maje Ognjenović, glavne napadačke uzdanice Tijane Bošković, prvog libera Silvije Popović... Prethodne godine su se oprostile Milena Rašić i Stefana Veljković Lisinac, kao i Jelena Blagojević koja je sada u stručnom štabu jedan od asistenata.

Tokom prvog vikenda u Ankari za Srbiju će na poziciji dizača igrati Bojana Drča, koja se vraća u tim posle pauze zbog porođaja i biće naša najstarija igračica (1988. godište). Zajedno sa njom igru će organizovati Slađana Mirković. Na mestu libera su Teodora Pušić, koja je na prethodna dva takmičenja nije uspela da se izbori za najuži sastav, i mlada uzdanica Uba Sanja Đurđević, koja je prošle godine takođe igrala Ligu nacija.

Santareli i Bojana Drča (MN Press)Santareli i Bojana Drča (MN Press)

Uloga prvog korektora i kapitena poverena je Ani Bjelici. Druga opcija na korekciji je igračica Jedinstva rođena 2004. godine, dva metra visoka Jovana Zelenović. Kad su srednji blokeri u pitanju - tu je ponovo dobro poznata Jovana Stevanović, koja za Srbiju nije igrala od SP 2018. godine. Uz nju je Maja Aleksić, koja je propustila prošle godine EP zbog povrede. Na istoj poziciji su i Jovana Kocić i Jelena Delić, koja se odlično pokazala u domaćoj ligi igrajući za Crvenu zvezdu.

Na prijemu je ponovo tu Brankica Mihajlović. Bitna karika reprezentacije i jedna od najzaslužnijih za velike uspehe vraća se posle teške povrede, pa se ne očekuje da odmah pokaže staru formu. Prošle godine je bila na OI ali nije mnogo igrala, a EP je propustila. Na spisku je i Katarina Lazović, od koje će se mnogo očekivati ove godine posle uspešne sezone u Italiji. Za prvi vikend su izabrane i Sara Lozo i Jovana Mirosavljević.

AMERIKA JEDINI ŠAMPION

Srbija je do sada učestvovala sva tri puta u Ligi nacija i nijednom nije uspela da dođe do odličja. Neće ni sada biti to nimalo lako, jer rivali dolaze u veoma ozbiljnim sastavima... Menjaće se ekipe iz nedelje u nedelju, ali se čini da Amerika, Italija, Turska... imaju velike ambicije.

Do sada je samo jedna reprezentacija osvajala ovo takmičenje. Sva tri puta šampionke su bile odbojkašice SAD. Brazil je dva puta bio srebrni, a Turska jednom, koja ima i jednu bronzu. Dva puta treće mesto je osvajala Kina.

Naš najbolji plasman je peto mesto 2018. godine. Sledećeg leta Srbija je bila na 13. mestu, a 2020. se nije odigrala Liga nacija zbog pandemije virusa korona. Prošle godine tim koji je vodio Aleksandar Vladisavljev sa klupe ponovo je zauzeo 13. poziciju.


SASTAV SRBIJE ZA PRVI VIKEND LIGE NACIJA

Dizači: Bojana Drča (Crvena zvezda), Slađana Mirković (Alba Blaž).

Srednji blokeri: Jovana Stevanović (Busto Arsicio), Maja Aleksić (Volero Le Kane), Jovana Kocić (Alba Blaž), Jelena Delić (Crvena zvezda).

Libera: Teodora Pušić (Drezdner), Sanja Đurđević (Ub).

Korektori: Ana Bjelica (Valefolja), Jovana Zelenović (Jedinstvo).

Primači servisa: Brankica Mihajlović (bez kluba), Katarina Lazović (Monca), Sara Lozo (Proton Saratov), Jovana Mirosavljević (Železničar).

RASPORED PRVOG VIKENDA

Ankara (Turska) - GRUPA B

Utorak

14.30: Tajland – Bugarska

17.30: Turska - Italija

Sreda

14.30: Srbija - Belgija

17.30: Kina - Holandija

Četvrtak

12.00: Srbija - Tajland

15.00: Bugarska - Holandija

18.00: Italija - Belgija

Petak

12.00: Srbija - Bugarska

15.00: Italija - Holandija

18.00: Turska - Kina

Subota

12.00: Belgija - Tajland

15.00: Kina - Italija

18.00: Turska - Bugarska

Nedelja

15.00: Srbija - Holandija

12.00: Kina - Tajland

18.00: Turska - Belgija

Šrivport-Bosije (Luzijana, SAD) - GRUPA A

Utorak

23.55: Brazil - Nemačka

Sreda

03.00: SAD - Dominikansa Republika

23.55: Poljska - Kanada

Četvrtak

03.00: Japan - Koreja

21.00: Brazil - Poljska

23.55: Japan - Nemačka

Petak

03.00: Dominikanska Republika - Kanada

21.00: Nemačka - Koreja

23.55: Brazil - Dominikanska Republika

Subota

03.00: SAD - Kanada

21.00: Poljska - Koreja

23.55: Japan - Dominikanska Republika

Nedelja

03.00: SAD - Brazil

19.00: Poljska - Nemačka

22.00: SAD - Japan

Ponedeljak

01.00: Kanada - Koreja


tagovi

danijele santareliLiga nacija za odbojkašiceBojana Drča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara