Andre Lekić, Dragana Cvijić, Jovana Risović, Sanja Radosavljević i Katrin Lunde (©Starsport, ©MN Press, ©Reuters)
Andre Lekić, Dragana Cvijić, Jovana Risović, Sanja Radosavljević i Katrin Lunde (©Starsport, ©MN Press, ©Reuters)

Počinje Liga šampiona za rukometašice: Četiri Srpkinje u eliti, Vajpers juri het-trik, Đer najveća pretnja

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 08:10

Dragana Cvijić i Andrea Lekić u dresu Ferencvaroša i Jovana Risović i Sanja Radosavljević iz Krima igraće naredne sezone u evropskom kremu

Vreme je za najbolji evropski rukomet. Muškarci u sredu počinju Ligu šampiona, a ovog vikenda startuju dame u najjačem takmičenju pod pokroviteljstvom EHF-a. Sistem takmičenja se nije menjao, u eliti će igrati 16 timova podeljenih u dve grupe. Igraće se dvokružni sistem sa 14 mečeva, a po dve najbolja tima iz obe grupe izboriće direktan plasman u četvrtfinale. Ekipe od trećeg do šestog mesta izboriće baraž za plasman među osam najboljih na Starom kontinentu.

I ove godine se početkom juna finalni turnir igrati u Budimpešti. Dvostruki uzastopni šampion Evrope je norveški šampiona Vajpers Kristijansand koji je prošle sezone u finalu bio bolji od Đera pred prepunom dvoranom u mađarskoj prestonici.

Izabrane vesti

Srbiju će u evropskom kremu predstavljati četiri rukometašice. Od ove sezone dres Ferencvaroša nose iskusne nekadašnje reprezentativke Dragana Cvijić i Andrea Lekić, a tu su i Jovana Risović i Sanja Radosavljević koji će i ove sezone da brane boje najboljeg slovenačkog kluba, Krim Merkatora iz Ljubljane.

18.00: (1,25) Vajpers Kristijansand (10,0) Brest Bretanja (4,90)

Prošlogodišni finalisti, Vajpers Kristijasand i Đer su i ove sezone favoriti za krunu. Norvežanke napadaju het-trik, dok mađarski gigant želi da povrati tron. Šampionke Evrope će i ove godine da predvodi neuništiva srpska snajka Katrin Lunde (supruga nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića). I u 42. godini je jedan od najboljih golmana planete. Veliki hendikep biće odlazak jedne od najboljih rukometašica današnjice Nora Merk koja je pojačala danski Esbjerg. Otišla je i iskusna Šveđanka Izabel Gulden, kao i Andea Pedersen i Mađarica Žužana Tomori.

Stigla su zvučna pojačanja u grad na jug Norveške. Ruskinja Ana Vjahirjeva je odlučila posle godinu dan pauze od rukometa da se vrati na teren i zameniće Merk na poziciji desnog beka. U klubu su i dalje Čehinje Marketa Jerabkova i Jana Knedlikova, Hrvatica Ana Debelić, Špankinje Lisa Čaptčet i Nerea Pena. Opet trener Ole Gustav Gjekstad ima jak tim kadar da osvoji novu titulu.

Đer je između dve sezone dosta menjao. Trofejni Španac Ambros Martin ima pravu legiju stranca. Mađarski tim su tokom četa napustili francuski golmani Laura Gloser i Amandin Lejno, Rumunka Krina Pintea… Najveće pojačanje je dolazak Slovenke Ane Gros iz Krima. Ostale su u timu Skandinavke, Dankinje Sandra Toft i Ane Mete Hansen, Norvežanke Veronika Kristijansen i Stine Bredal Oftedal, Šveđanka Lin Blom, Holanđanka Ivet Broh.

Konkurenti ovim dvema ekipama su danski i francuski klubovi. Esbjerg mnogo očekuje od levoruke bombarderke Noru Merk koja s sa krunom šampiona Evrope oprostila od Vajpersa. Odenze je prava holandska kolonija. Igraju čak pet reprezentativki iz ove zemlje, šampionke sveta 2019. godine u japanskom Kumamotu. Prva zvezda tima je Luis Abing, a tu su i zemljakinje Dione Hušer, Larisa Nuser, Bo van Vetering i Keli Volebreht.

16.00: (1,20) ĆSM Bukurešt (11,0) Krim Ljubljana (5,60)

Za Brest Bretanju ne igra biše nekadašnja srpska reprezentativka Slađana Pop Lazić koja je završila karijeru na kraju prošle sezone. U redovima francuskog vicešampiona su i reprezentativke Crne Gore – Tatjana Brnović, Itana Grbić i Đurđina Jauković. Krim Merkator je slabiji nego prošle sezone. Crnogorski stručnjak Dragan Adžić je ostao na kormilu slovenačkog šampiona. Osim Srpkinja, levog krila Sanje Radosavljević i golmana Jovane Risović, dosta se očekuje od Crnogorke Jovanke Radičević, godinama jedan od najboljih strelaca Lige šampiona. Tu je i Ruskinja Darija Dmitrijeva, Francuskinja Alison Pino, kao i domaće snage Barbara Lazović i Tjaša Stanko.

14.00: (16,0) Most (10,0) Bitihajm (1,03)

Nekadašnji šampion Evrope, ĆSM Bukurešt, u padu je poslednjih godina. Ekpa iz prestonice naših istočnih komšija ima i dalje u svojim redovima jednu od najboljih rukometašica svih vremena, Kristinu Neagu. Ferencvaroš je u naletu, može da se umeša u borbu za finalni turnir. Zeleno-beli, osim iskusnih Srpkinja, pivota Dragane Cvijić i srednjeg beku Andre Lekić, vratili su u otadžbini i iskusnu Žužanu Tomori. Od nje se očekuje da bude stub odbrane. Za tim iz Budimpešte igraju Francuskinja Beatris Edvige, Nemice Alisije Stole i Emili Bolk, dok su tu i domaće snage, a izdvaja se levi bek Sandra Šelosi Začik.

16.00: (1,60) Ferencvaroš (8,00) Odenze (2,85)

Budućnost je sada samo bleda senka nekadašnjeg moćnog tima koj se svake godine borio za titulu prvaka Starog kontinenta. Finansijski problemi Podgoričanki su uticali da trener Bojana Popović ima mlade snage. Plasman u nokaut fazu bio bi veliki uspeh. Posle porađaja se na teren vratila Milena Raičević. Iskusni srednji bek bi trebalo da bude najveće pojačanje za nekadašnjeg šampiona Evrope. Navikli smo da Podravku gledamo u Ligi šampiona od hrvatskih klubova, ali sada je u eliti zagrabačka Lokomotiva koji s klupe predvodi iskusni stručnjak, selektor Hrvatske Nenad Šoštarić.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

GRUPA A

Subota

16.00: (1,60) Ferencvaroš (8,00) Odenze (2,85)

18.00: (1,25) Vajpers Kristijansand (10,0) Brest Bretanja (4,90)

Nedelja

14.00: (16,0) Most (10,0) Bitihajm (1,03)

16.00: (1,20) ĆSM Bukurešt (11,0) Krim Ljubljana (5,60)

GRUPA B

Subota

16.00: (2,05) Kastamanu (8,00) Budućnost (2,05)

18.00: Lokomotiva Z. - Rapid B.

Nedelja

16.00: (4,00) Esbjerg (8,50) Đer (1,35)

16.00: (1,12) Mec (13,0) Storhamer (7,75)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Liga šampiona za rukometašiceEHFŽRK ĐerŽRK VajpersŽRK Budućnost

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara