Niklas Landin (©AFP)
Niklas Landin (©AFP)

Posle Francuza odlaze i Skandinavci: Gubi li Bundesliga status najjačeg rukometnog prvenstva sveta?

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.04.22. | 14:07

Propisi o porezima na zarade odvlače neke od najvećih zvezda iz Nemačke

Godinama već o tome nema debate: Nemačka je ponosni vlasnik najkvalitetnijeg rukometnog prvenstva Evrope. Pitanje je samo dokle? Jer u narednih godinu dana predstoji nam pravi egzodus nekih od najvećih rukometnih zvezda planete.

Uoči Fajnal-fora državnog Kupa u Hamburgu to je glavna tema lokalnih medija, jer igrači zbog kojih se dolazilo u dvorane polako pakuju kofere.

Izabrane vesti

Poseban udar pretrpeće slavni Kil, rekorder sa 22 titule prvaka – pride i četiri evropska pehara. Danac Niklas Landin, izglasan za najboljeg rukometaša svega 2019. i 2021. godine, već odavno je najavio da će ugovor, koji mu ističe 2025, prevremeno okončati već 2023. Posle 11 godina na golu Kila 33-godišnji igrač će otići za šestocifreno obeštećenje i potpisao za Olborg.

Razlog?

Danci su promenom poreskih propisa stekli finansijsku prednost kojoj Nemci ne mogu da pariraju. Naime, vrhunski sportisti koji se posle deset godina vraćaju u zemlju i nastavljaju da budu aktivni igrači dobiće poreskih olakšice, pa će umesto dosadašnjih 56 odsto na plate izdvajati svega 32 procenata. U Nemačkoj je ta postotak od 42 do 45 odsto.

I nisu samo Danci u pitanju. Sander Sagosen će, takođe 2023, otići iz Kila kako bi se vratio u norveški Kolstad, to se na od jeseni, ali se svako malo pojavi novo ime.

Voleli bismo da možemo da nastavimo istim putem i u narednim godinama, ali nažalost to više nije moguće“, rekao je za Bild Kilov izvršni direktor Viktor Silađi, zabrinut zbog potencijalnih odlazaka još nekih igrača.

Magnus Landin, Slovenac Miha Zarabec, pa lokalci Patrik Vjenček i Štefen Vajnhold takođe ostaju bez ugovora i mada još nisu potvrdili da odlaze nije tajna da bi lako mogli to da učine i da pride zarade.

Samo 80 kilometara severnije, slična priča i u Flensburgu. Šveđanin Hampus Vane će već ove godine u Barselonu, dok Danac Simon Hald od 2023. ide u pomenuti Olborg, a Norvežanin Magnus Rod u Kolstad.

Magdeburgov Janik Grin se seli u Pariz, dok Magnus Gulerud ide u Kolstad, kao i Gepingenov Janus Smarson. Bjarki Mar Elison će u Mađarsku, u Vesprem, jer su najveći klubovi Evrope – poput njih, Barselone, Kjelcea ili Pariza – i do sada mogli da se porvaju sa bundesligašima oko najskupljih igrača. Samo što su sada tu i Kolstad i Olborg.

Kolstad i Olborg su sada dva velika, globalna igrača, posebno zainteresovana za skandinavske rukometaše. Nisu to srećne okolnosti za nas“, priznaje Silađi.

Treba ipak reći da nije ovo prvi put da Bundesliga mora da se bori sa jakom konkurencijom. Mnogi su se pribojavali Pari Sen Žermena, kad su vlasnici iz Katara rešili da ulože i u rukomet, pa još čekaju prvu evrotitulu. U četvrtfinalu ove sezone igraće baš sa Kilom.

Izborili smo se sa ovakvim situacijama i ranije. Ostaćemo i dalje broj jedan evropska adresa za Skandinavce“, uveren je gazda Fleksburga Dirk Šmaške u izjavi za Bild, dok predsednik lige Uve Švenker upozorava sve one koji sada beže iz Nemačke.

Za mene, pitanje je koliko su održivi svi ti novi projekti. Imali smo sličaj razvoj situacije dobrih deset godina ranije kada su se mnogi Francuzi vratili u domovinu. Uprkos tome, Bundesliga je ostala najjača na svetu“.

BUNDESLIGA

19.05: (1,35) Belingen (8,50) Lubeke (4,00)

19.05: (1,07) Hanover (16,0) Hamburg (11,0)

19.05: (1,25) Rajn Nekar Leven (10,0) Štutgart (4,90)



tagovi

rukomet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara