(© AFP)
(© AFP)

Potresne scene iz Budimpešte: Onesvestila se plivačica, dva minuta bila bez vazduha, izvlačili je sa dna bazena

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.06.22. | 06:54

Srećom, na kraju se sve dobro završilo

Drama u nekoliko činova. Na kraju sa srećnim epilogom. Izuzetno napeto bilo je u sredu veče na plivalištu „Margit Siget“ u Budimpešti, pošto je Anita Alvarez zabrinula sve gledaoce, ali i ljude iz organizacije, jer se odmah posle tačke u sinhronom plivanju – onesvestila.

Takmičarka iz Sjedinjenih Američkih Država je posle završenog nastupa u solo plivanju potonula na dno bazena, ali isprava niko nije reagovao, a kad je shvatila da posle nekoliko sekundi nije isplivala reagovala je njen trener, Andrea Feuntes iz Španije.

Izabrane vesti

Funetesova je skočila u bazen i izvukla na površinu Alverezovu, posle čega se stabilizovala, iako su scene dok se sve odigravalo bile jezive.

Lekari su konstatovali normalan rad srca i uobičajen krvni pritisak, ali je problem što Anita nije disala. Najmanje dva minuta nije mogla da udahne, jer su joj pluća bila pune vode. Uspeli smo da je odvedemo na sigurno, povratila je vodu, zakašljala se i to je bio dobar znak“, prepričala je Andrea Fuentes.

Srećom, reč je o najuspešnijoj plivačici u istoriji Španije (13 medalja sa svetskih prvenstava, 11 sa evropskih, tri sa olimpijskih igara), sposobnoj da prepozna trenutak. Kad već drugi nisu.

„Ne mogu da verujem. Kad sam stigla do Anite, nije disala. Pokušala sam da je probudim tako što sam je ošamarila i otvorila joj vilicu. Mislim da je najmanje dva minuta provela bez vazduha. Pluća su joj bila puna vode. Baš se uplašila“, dodala je Andrea Fuentes.

Podsetila je Fuentesova da je i na nekim prethodnim takmičenjima morala da priskače u pomoć takmičarski meksičkog porekla, ali nikad problem nije bio ovakvih razmera kao na Prvenstvu sveta u Budimpešti.

Kad završite koreografiju prirodno je da se premoreni i prvo što želite je da se nadišete. Potreban vam je vazduh. Čim sam videla da je potonula na dno bazena bilo mi je jasno da to nije normalno. Signalizirala sam spasiocima da skoče u vodu, ali nisu reagovali. Niko nije, pa sam morala ja. Plivala sam najbrže što sam mogla. Verovatno najbrže u životu, moguće brže nego kad sam osvojila olimpijsku medalju i na kraju sam je dohvatila i izvukla“, dodala je Andrea Fuentes, koja je deo tima Sjedinjenih Američkih Država.


tagovi

vodeni sportovisinhrono plivanje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara