(©OSS)
(©OSS)

Pričamo o olimpijskom zlatu, a ni vizu još nemamo... Odbojkašice čeka težak put

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.09.23. | 16:09

U Kini će odigrati sedam utakmica za devet dana

Kako to da svetske šampionke nemaju zagarantovano mesto na Olimpijskim igrama? Uvek će se mnogi čuditi i pitati... E pa, nemaju. Svaki sport donosi nešto svoje, a kad je odbojka u pitanju samo je domaćin siguran učesnik. Svi ostali moraju da se bore kroz kvalifikacije.

Jeste nelogično, ali rasprave u suštini nema. Odbojkašice Srbije će u noći između petka i subote krenuti trnovitim putem ka vizi za Pariz (4.00 protiv Meksika, SK1). Već dugo se priča o olimpijskom zlatu - jedinom koje nedostaje sjajnoj generaciji, a zapravo još ni učešće nije potvrđeno.

Izabrane vesti

Iako su Srpkinje bez sumnje favorit da obezbede plasman na turniru u Ningbou, ne čeka ih uopšte jednostavan izazov. Između EP na kome su osvojile srebro i puta u Kinu imale su samo tri dana. U narednom periodu odigraće sedam utakmica za devet dana - biće to prilično iscrpljujuće posle Lige nacija i Evropskog prvenstva. Na pojedinim igračicama će biti ogroman pritisak... Za trenera će takođe biti veliki ispit.

Dve ekipe će se plasirati na Olimpijske igre - tačnije sa tri turnira po dve. Srbiji će konkurenti za dva mesta biti Meksiko, Ukrajina, Kanada, Češka, Dominikanska Republika, Holandija i Kina. Ukoliko Srpkinje ne izbore mesto u avionu iz prvog puta, imaće još jednu šansu. Ne preko turnira, nego preko svetske rang liste.

Francuska je kao domaćin sigurni učesnik - posle septembarskih kvalifikacija biti poznato još šest putnika - ukupno sedam. Preostalih pet reprezentacija znaće se 17. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. Na osnovu rang liste FIVB biće određeni ostali učesnici, a prioritet će imati selekcije sa kontinenata koji u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

U ovom trenutku Srpkinje zauzimaju treću poziciju na svetskoj rang listi, pa ako budu ostale visoko plasirane, sigurno da će biti u Parizu. Ali, svakako da bi bolji osećaj bio da završe posao već u Ningbou.

Rivali su poznati... Sa Ukrajinom su odbojkašice Srbije bile u grupi na Evropskom prvenstvu, sa Češkom su igrale u četvrtfinalu, a sa Holandijom u polufinalu. Protiv Dominikanske Republike i Kanade su igrale u Ligi nacija ove godine i oba meča su izgubile. Sa Kinom su se takođe sastale u komercijalnom takmičenju i zabeležile su pobedu. Sa Meksiko jedino u skorije vreme nisu odmerile snage, ali bi to svakako trebalo da bude lakša prepreka.

Ako se pogleda raspored - iz kola u kolo stižu sve ozbiljniji ispiti. Sve kreće od Meksika, preko Ukrajine, Kanade, Češke, Dominikanske Republike, pa do najtežih rivala Holandije i Kine.

Gvideti je u Kinu poveo malo drugačiji sastav u odnosu na Evropsko prvenstvo - ne svojom voljom. Promene su se desile na poziciji dizača - na put su sa ekipom krenule dve nove igračice Slađana Mirković i Ana Jakšić. Timu se naknadno pridružila kapiten Maja Ognjenović, koja je imala virus još od polufinala EP u Belgiji. Trenutno selektor ima na raspolaganju tri dizača. Više nije prisutna Bojana Drča, koja je odlučila da ne igra kvalifikacije i pridružila se novom klubu Fenerbahčeu u Istanbulu. Ona bi sigurno značila jer će biti žestok tempo u Ningbou, ali ovog puta moramo bez Drčine pomoći...

Na poziciji korektora su Tijana Bošković i Ana Bjelica, na mestu libera Aleksandra Jegdić i Teodora Pušić, primači servisa su Bianka Buša, Sara Lozo, Katarina Lazović i Aleksandra Uzelac, a srednji blokeri Jovana Stevanović, Maja Aleksić, Mina Popović i Hena Kurtagić. Ukupno je 15 igračica Srbije u Ningbou.

Prema prijavljenom rosteru - naš tim će među 14 imati tri dizača, dok će van sastava ostati mlada Hena - koja je tu kao četvrti srednji bloker.

Proverene snage svakako ima na raspolaganju Gvideti. Važno je da se Maja Ognjenović oporavila i da će na teren moći da izađe najjača postava. S obzirom na to da će se u devet dana odigrati sedam utakmica - bitno je da sve igračice budu spremne da pomognu.

Srpkinje će se za vizu boriti u Kini, a u isto vreme će se igrati još dva turnira. Grupa B se igra u Tokiju a učestvuju: Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentina i Peru. U Lođu se za OI bore Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Južna Koreja i Slovenija.

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE

16. septembar

04.00: Srbija - Meksiko

17. septembar

10.00: Srbija - Ukrajina

19. septembar

04.00: Srbija - Kanada

20. septembar

10.00: Srbija - Češka

22. septembar

04.00: Srbija - Dominikanska Republika

23. septembar

10.00: Srbija - Holandija

24. septembar

13.30: Kina - Srbija


tagovi

Đovani GvidetiTijana Boškovićženska odbojkaška reprezentacija SrbijeMaja OgnjenovićKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara