Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)
Nikola Lukić (©VSS/Slobodan Sandić)

Prioritet Srbije: Izbeći hladan tuš

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.07.22. | 08:20

Delfini će Svetsko prvenstvo zatvoriti onako kako su ga i otvorili - duelom sa Amerikom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Još Amerika, pa put pod noge. Reprezentaciji Srbije preostalo je da odigra meč za peto mesto u Budimpešti, petim trijumfom na Svetskom prvenstvu Delfini bi izjednačili rezultat sa prethodnog šampionata, kada su takođe zaustavljeni u četvrtfinalu - tada bolja bila Španija, sada Hrvatska - i na kraju u razigravanju bili najbolji. Priča bez srećnog završetka, ili bar ne onakvog kakvom se Srbija nadala, počela je od Amerike u Segedinu, protiv tima Dejana Udovičića krug će biti zatvoren na Margit Sigetu (17.00, RTS 2). 

Izabrane vesti

Delfini će u Budimpešti u najboljem slučaju ostvariti istovetan rezultat onom postignutom u Južnoj Koreji, igrači su na individualno planu od tada napravili, ali kao celina nisu napravili iskorak. Ista meta, isto odstojanje. Sa tom mišlju vratiće se u Beograd, o propuštenim šansama će razmišljati, a greške sa stručnim štabom analizirati. Vremena za korekcije i nadogradnju ima, ali ne previše, jer će posle kratkog odmora i rešavanja klupskog statusa - oni igrači koji do sada nisu prelomili ostaju li u istoj sredini u kojoj su bili minule sezone - započeti pripreme za Evropsko prvenstvo u Splitu, a jedna od stanica koja će poslužiti kao najbolja provera biće Superfinale Svetske lige u Strazburu. 

Do tada - Amerikanci. Pobeda je preko potrebna da bi Delfini u boljem raspoloženju dočekali predstojeće izazove. Ali, od njih samih ponajviše će zavisiti koliko će im vremena biti potrebno da dostignu nivo Italijana ili Španaca, koji su u Mađarskoj spram ostalih petendenata na najviši plasman bili na većoj razini. Koliko je Srbija trenutno pruženim udaljena od finalista Svetskog prvenstva, toliko je i Amerika bila od nje na startu šampionata. Tu je, imala je šansu, ne i dovoljno umeća da zada završni udarac olimpijskom šampionu. 

Gavril Subotić (©VSS/Slobodan Sandić)Gavril Subotić (©VSS/Slobodan Sandić)

Izdigla se Srbija posle poraza od Hrvatske, zategnula je odbranu protiv Crne Gore u polufinalu razigravanja - u prvom poluvremenu primaala golove samo kada ima igrača manje i peterca - primila duplo manje golova nego što je to bio slučaj kobna dva dana ranije. Amerika će zapravo biti dobar test koliko je odmakla od premijere na defanzivnom planu, jer bi joj peto mesto bio jedan od najbljih rezultata na planetarnim šampionatima na kojima nikada nije osvojila medalju i najdalje je dogurala do polufinala. Neće Amerikancima nedostajati motivacije, već su jednog favorita u doigravanju pokosili. 

“Konsolidovali smo se nakon neugodnog poraza u četvrtfinalu, bolja je atmosfera posle trijumfa nad Crnom Gorom. Popravilo se raspoloženje unutar ekipe i nadam se da ćemo uspeti da pobedom zatvorimo šampionat i osvojimo peto mesto. Za kraj ponovo Amerika, kao na početku. Ekipa koja nam je jako dobro poznata, sparingovali smo sa njima i u Beogradu i u Segedinu, igrali i u grupnoj fazi. Opšte je poznato koliko su fizički pripremljeni i taktički uigrani, dižu se tokom takmičenja i protiv Mađarske su prikazali odličnu igru. Definitivno u Budimpešti za peto mesto očekujem teži meč od onoga sa njima u Segedinu”, rekao je Gavril Subotić uoči novog duela sa Amerikancima u Mađarskoj. 

17.00: (5,60) SAD (9,00) Srbija (1,25)

Niko u reprezentaciji Srbije nije zadovoljan učinjenim u Budimpešti, manjkavosti u igri nisu eliminisane na vreme i Delfini su kažnjeni. Ostali su bez prilike da se bore za medalju, debitanti na Svetskom prvenstvu - među njima i Gavril Subotić - spoznali su koliko je teško sačuvati hladnu glavu u kriznim momentima i donositi prave odluke. Bogatiji su za veliko iskustvo, dobili su lekciju koja nije besplatna, a šta su naučili i da li su zaista spremni da u hodu ispravljaju greške odgovor će dati kontinentalni šampionat u Splitu. 

“Nezadovoljan sam što nismo otišli u završnu borbu za medalju, a što se mene lično tiče mogu da budem zadovoljan. Prostora za napredak i bolju igru uvek ima prostora. Ipak, najbitniji je timski rezultat, a on nije onakav kakav smo očekivali. Analiziraćemo sve posle šampionata, videti šta nije valjalo i stvoriti širu sliku. Sigurno je dosta toga moglo na bolji način da se uradi, moramo da uočimo i zapamtimo šta nije bilo dobro, i da to ispravimo do Evropskog prvenstva”. 

Marko Radulović (©VSS/Slobodan Sandić)Marko Radulović (©VSS/Slobodan Sandić)

Duel Srbije i Amerike biće stvar prestiža, danas će se voditi dve znatno interesantnije bitke na Margit Sigetu. U mađarskoj prestonici deliće se svetske medalje. Italija brani titulu osvojenu pre tri godine i pobedom može da dostigne Srbiju, da peti put pokori planetu, dok Španija želi da skine višedecenijsko prokletstvo i revanšira se Italijanima za poraz u Gvandžuu. Finale će privući najveću pažnju, a ništa manje vatreno u bazenu neće biti ni u malom finalu - meču za bronzu između Grčke i Hrvatske. 

“Italijani i Španci su prikazali najbolju igru na šampionatu, posebno aktuelni svetski šampioni. Ako bih se bavio prognozama i poretkom na podijumu, rekao bih: Italija, Španija, pa Hrvatska. Ne otpisujem Grke, ali njima će nedostajati prvi golman Zerdevas, kao i Papanastasiju zbog loma nosa, a on im je jako važan igrač. Mislim da će se Hrvatska dodatno dići kada im se vrati Rino Burić, koji je bio suspendovan. Imaće igrača više u rotaciji, a igrali su jako dobro i sa igračem manje. Njegov povratak može im biti dodatni stimulans u igri. Naravno, ne znači da će i biti tako, nijanse će odlučivati, jer uvek je tako kada se sastanu vrhunske ekipe. U mečevima za medalje neizvesnost vlada do poslednjeg minuta, nekada i sekundi, i jedino je sigurno da će se igrati odličan vaterpolo”. 

Frančesko di Fulvio će u finalu biti udarna igla Italijana. As Pro Reka je kao vino - što je stariji, to je bolji. Povukao je kada se lomilo protiv Mađara i Grka, donosio je prevagu, a Italija je od svih ekipa najviše pokazala na Svetskom prvenstvu, iako ima jedna poraz. Upravo od izazivača u finalu. Španci nisu blistali do polufinala, imali su skromne partije , nisu bili najbolja verzija sebe do Hrvatske. A onda su sve podsetili zašto su izvesno vreme redovni akteri mečeva u kojima se igra za zlato. Do finala Crvena furija zna kako da dođe, ne i kako da ga reši u svoju korist u ovom veku.

“Španci su imali oscilacije u grupnoj fazi prvenstva. Pokazivali su različita lica od utakmice do utakmice, ali i tokom jednog meča. Odličan primer je taj prvi meč protiv Italije, koji su dobili posle preokreta. Igraju godinama na vrhunskom nivou, često su u finalima. Doduše, stalno su ih gubili, ali znaju da igraju na velikim takmičenjima. Da li su zreli da napokon osvoje svetsku titulu - to ćemo videti. Imaju specifičan stil, pokretni su, umaraju protivnika, lome ga ritmom i dobrom odbranom... Sve to se moglo videti u polufinalu protiv Hrvatske, koju su sveli na pet datih golova. A, svi znamo kakve šutere ima Hrvatska. To govori o tome da znaju šta rade, da su disciplinovani i definitivno neće biti iznenađenje ako oni uzmu zlato”, zaključio je Gavril Subotić

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - FINALE:

Nedelja

20.00: (2,70) Italija (7,00) Španija (1,75)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA TREĆE MESTO:

Nedelja

14.30: (2,35) Grčka (6,25) Hrvatska (2,00)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA PETO MESTO:

Nedelja

17.00: (5,60) SAD (9,00) Srbija (1,25)

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Nedelja

13.00: (1,40) Mađarska (8,00) Crna Gora (4,00)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih DržavaSvetsko prvenstvo u vaterpoluGavril Subotić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara